Parlamentul European este gata să NU recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia

Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie prin care cere Uniunii Europene (UE) să fie pregătită să nu recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia, în cazul unei încălcări a reglementărilor internaţionale, relatează Euronews.

Există, în prezent, un fel de conflict tectonic între Rusia nedemocratică şi Europa. Rusia preşedintelui (Vladimir) Putin este pe cale să devină cea mai mare ameninţare la adresa securităţii geopolitice a Europei. Din această cauză, trebuie să avem o strategie mult mai clară în vederea ajutării Rusiei să se schimbe”, a declarat presei raportorul Comisiei Afacerilor Externe din cadrul PE, Andrius Kubilius.

Cred că istoria ne învaţă că Rusia este şi ea o ţară europeană şi că poporul rus poate face în aşa fel încât Rusia să redevină o democraţie”, a subliniat el.

Cea mai mare parte a opoziţiei faţă de Putin nu şi-a putut desemna candidaţi în alegeri, în urma unei represiuni lansate în ianuarie, odată cu arestarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost îngrijit în urma unei otrăviri cu noviciok, de care acuză Kremlin şi FSB-ul. Întreaga mişcare politică a lui Navalnîi a fost declarată „extremistă” şi i s-a interzis să desemneze candidaţi în scrutin. Numeroşi aliaţi ai acestuia s-au exilat, au fost plasaţi în arest la domiciliu sau li s-a interzis să candideze.

Aproximativ 108 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne, începând de vineri şi până duminică, să aleagă cei 450 de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. Rezultate sunt aşteptate duminică seara.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Parlamentul European este gata să NU recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *