Parlamentul European: energia nucleară și gazul vor fi considerate combustibil „verde” de tranziție. Iohannis: „Eforturile României s-au reflectat în decizia finală”

Parlamentul European a respins miercuri o moțiune de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice durabile din punct de vedere ecologic, transmite biroul de presă al legislativului european. Parlamentul European nu s-a opus Actului Delegat de Taxonomie al Comisiei Europene, care prevede că gazul natural și centralele nucleare să fie clasificate drept energie verde. Proiectele de investiții în aceste domenii vori putea astfel să fie finanțate din fonduri europene.

Întrucât Comisia Europeană consideră că investițiile private în gaz și activități nucleare au un rol în tranziția ecologică, executivul comunitar a propus clasificarea anumitor activități de gaze fosile și energie nucleară ca activități de tranziție ecologică, care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Includerea anumitor activități nucleare și de gaze este limitată în timp și depinde de condiții specifice și de cerințe de transparență.

278 de europarlamentari au votat în favoarea rezoluției, 328 împotrivă și 33 s-au abținut. Votul era ultimul obstacol în decizia mult întârziată a Uniunii Europene cu privire la adăugarea celor două surse de energie la „taxonomia” UE, un cadru de reguli care determină ce investiții pot fi considerate în Europa ca fiind durabile. Dacă propunerea Comisiei Europene ar fi picat la vot, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar fi putut beneficia de finanțări cu fonduri europene. Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu se opune propunerii până la 11 iulie 2022, Actul delegat al taxonomiei va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia de miercuri Parlamentului European privind „taxonomia verde”.

„Salut rezultatele pozitive de azi din Parlamentul European privind taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul şi nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a scris Klaus Iohannis, miercuri pe Twitter.

Și premierul Nicolae Ciucă a precizat că este bună perspectiva implementării actului delegat privind taxonomia de la 1 ianuarie 2023 şi a adăugat că investiţiile în gaze şi energie nucleară rămân parte a tranziţiei ecologice. „Salut perspectiva implementării actului delegat privind taxonomie de la 1 ianuarie 2023. Investiţiile în gaze şi energie nucleară rămân parte a tranziţiei ecologice!”, a scris Ciucă, miercur, pe Twitter.

Parlamentul European nu s-a opus Actului delegat al Comisiei privind „taxonomia verde”, arată un comunicat de presă al instituţiei. Acesta propune includerea, în anumite condiţii, a unor activităţi specifice din sectorul gazelor naturale şi cel al energiei nucleare în lista activităţilor economice durabile din punctul de vedere al mediului care fac obiectul aşa-numitei taxonomii a Uniunii Europene. Astfel, nu a fost întrunită majoritatea absolută a eurodeputaţilor necesară respingerii propunerii Comisiei. Dacă nici Consiliul nu formulează obiecţii, Actul delegat privind taxonomia va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2023. Parlamentul European a votat miercuri etichetarea ca durabilă a energiei din surse gaziere şi nucleare, în cadrul clasificării UE pentru finanţare ecologică, informează dpa.

Propunerea are rolul de a dirija investiţiile private în sensul atingerii obiectivului Uniunii Europene pentru anul 2050 – emisie „netă zero” de gaze cu efect de seră. Proiectul legislativ a fost criticat de grupurile ecologiste şi de unii europarlamentari pentru dezinformarea ecologică (în engleză „greenwashing”, literal „vopsire în verde” – n. red.) privind investiţiile în energia nucleară şi pe bază de combustibili fosili şi pentru posibilitatea accentuării dependenţei de importurile de energie din Rusia.

Susţinătorii iniţiativei au respins aceste critici, arătând că refuzul de a califica energia gazieră şi nucleară drept durabilă ar fi dus la costuri şi mai ridicate ale energiei şi ar fi îngreunat renunţarea la cărbune. Noile reguli, care sunt incluse în ghidul UE pentru finanţarea durabilă, se vor aplica automat din 2023 dacă statele membre ale Uniunii nu le resping în următoarele săptămâni.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *