Parlamentul European declară Uniunea „zonă de libertate LGTBIQ”. 16 europarlamentari români au votat PENTRU

Parlamentul European a votat joi o rezoluţie prin care declară Uniunea Europeană „zonă de libertate LGTBIQ”, la doi ani după ce autorităţi locale din Polonia au creat peste o sută de „zone libere de LGBTIQ”, anunţă legislativul european într-un comunicat. Rezoluţia Parlamentului European, sprijinită şi de Comisia Europeană, a fost adoptată cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă şi 46 de abţineri.

„Ca răspuns faţă de regresul drepturilor LGBTIQ în unele state ale UE, în special Polonia şi Ungaria, membrii Parlamentului European au declarat joi Uniunea Europeană o Zonă de Libertate LGBTIQ”, precizează legislativul european, menţionând că această declaraţie este şi o reacţie împotriva creării „zonelor libere de LGBTIQ” în Polonia.

Acestea din urmă, scrie Parlamentul European în comunicatul său „sunt parte a unui context mai larg în care comunitatea LGBTIQ în Polonia este supusă la tot mai multe discriminări şi atacuri, în special creşterea discursului de ură din partea autorităţilor locale, oficialilor aleşi (inclusiv actualul preşedinte) şi mass-media proguvernamentale”. Declaraţia Parlamentului European face referire şi la Ungaria, criticând rezoluţia adoptată de oraşul Nagykáta în noiembrie 2020 pentru interzicerea „diseminării şi promovării propagandei LGBTIQ” şi amendamentele constituţionale adoptate o lună mai târziu de parlamentul de la Budapesta care, potrivit Parlamentului European, „limitează şi mai mult drepturile persoanelor LGBTIQ’‘ şi „nu ţin cont de existenţa persoanelor transgender şi non-binare şi le limitează dreptul la viaţa de familie”.

Dezbătută miercuri, aceasta a fost sprijinită de principalele grupuri politice europene, respectiv grupul popularilor (PPE), cel al socialiştilor (S&D) şi Renew Europe, care a iniţiat rezoluţia, în timp ce grupul Identitate şi Democraţie şi cel al Conservatorilor şi Reformiştilor au catalogat-o drept „ridicolă”, potrivit agenţiei EFE.

Voturi pentru:

1. Dan-Ştefan MOTREANU-PNL
2. Siegfried MUREŞAN-PNL
3. Gheorghe-Vlad NISTOR-PNL
4. Dragoș PÎSLARU – PLUS
5. Nicolae ŞTEFĂNUȚĂ -USR
6. Ramona STRUGARIU – PLUS
7. Dragoş TUDORACHE – PLUS
8. Dacian CIOLOȘ – PLUS
9. Vlad-Marius BOTOŞ – USR
10. Carmen AVRAM – PSD
11. Maria GRAPINI – PPU
12. Claudiu MANDA – PSD
13. Victor NEGRESCU – PSD
14. Dan NICA – PSD
15. Rovana PLUMB – PSD
16. Adrian-Dragoş BENEA – PSD

Voturi contra:

1. Cristian TERHEŞ – PNŢCD
2. Traian BĂSESCU – PMP
3. Gheorghe FALCĂ – PNL
3. Mircea HAVA – PNL
4. Marian-Jea MARINESCU
5. Eugen TOMAC – PMP

Abţineri:

1. Vasile BLAGA – PNL
2. Daniel BUDA – PNL
3. Cristian BUŞOI – PNL
4. Iuliu WINKLER – UDMR
5. Rareş BOGDAN – PNL
6. Lorant-Gyorgy VINCZE – UDMR

Absenţi:

1. Tudor CIUHODARU – PSD
2. Corina CREŢU – Pro România
3. Mihai Tudose – PSD

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.