Parlamentul European a votat o rezoluție privind primirea României în Spațiul Schengen! Ivan: „Nu e prima rezoluție adoptată de acest gen, problema e politică!“ Mănescu: „Menținerea în afara Spațiului este un exemplu al dublelor-standarde!”

Spațiul Schengen este pentru România precum o „Fata Morgana“. Ba este, ba nu este! În ciuda faptului că țara noastră a demonstrat că este pregătită să adere la zona de circulație liberă în Europa, acest moment nici până în prezent nu s-a întâmplat. Motivele au ținut mai mereu de factorul politic. Mai exact, de refuzul unor țări precum Olanda de a accepta România în Spațiul Schengen. Nici măcar rezoluțiile adoptate de Parlamentul European în acest sens nu au avut vreun efect. Un ultim document a fost aprobat marți, 11 decembrie, la Bruxelles. Mai exact, este vorba de adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluții prin care se cere admiterea fără întârziere a României și Bulgariei în zona Schengen, raportul fiind aprobat cu o largă majoritate de către europarlamentari, 514 de voturi „pentru“, 107 „împotrivă“ şi 38 de „abţineri“.

CITEȘTE ȘI:

Rezoluţia se bazează pe un raport realizat de europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor – S&D), în care el aduce critici Consiliului UE pentru că nu a permis aderarea României şi Bulgariei la Schengen. În dezbaterea care a avut luni în plenul PE de la Strasbourg asupra raportului, Stanişev a spus că Consiliul UE a încălcat regulile europene în ultimii şapte ani prin faptul că nu a luat o decizie în legătură cu această chestiune.

Referitor la documentul adoptat marți la Bruxelles, europarlamentarul constănțean Ramona Mănescu a declarat că, din conținutul Rezoluției, reiese foarte clar susținerea de care se bucură România în Parlamentul European precum și argumentele cu care forul legislativ european își susține cererea.

„Reamintește că toate condițiile necesare pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen au fost îndeplinite de către Bulgaria și România în 2011 și îndeamnă Consiliul să prezinte cât mai curând cu putință un nou proiect de decizie privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. De asemenea, raportorul consideră că există consecințe negative directe care decurg din amânarea continuă a aderării depline a Bulgariei și a României la spațiul Schengen pentru cele două state membre, dar și pentru Uniune în ansamblul său. Mai mult, raportorul consideră că propunerea pentru o abordare „în două etape” pentru aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen nu numai că este lipsită de orice justificare solidă din punct de vedere juridic, dar prezintă și o serie de riscuri, cum ar fi introducerea unor noi condiții pentru a întârzia și mai mult eliminarea controalelor la frontierele interne terestre, prelungind povara economică semnificativă pentru cele două state membre care rezultă din menținerea controalelor la frontierele terestre, și pregătind terenul pentru viitoarele eventuale lacune în materie de informații și deficiențe legislative între statele membre ale spațiului Schengen și cele care nu sunt membre. Menținerea României și Bulgariei în afara Spațiului Schengen este un exemplu al dublelor-standarde, potrivit cărora Bulgaria și România au toate obligațiile și responsabilitățile de membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, însă nu se bucură de avantajele liberei circulații“, notează Mănescu.

Ceva mai realist, europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat pentru TOMIS NEWS că nu e prima rezoluție adoptată de PE și în care se cere acceptarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Au mai fost decizii de genul acesta luate de Parlamentul European, prin care s-a consemnat clar, cu vot majoritar, că atât România, cât și Bulgaria, îndeplinesc condițiile pentru a fi primite în Spațiul Schengen. Însă, discuția a fost și rămâne politică și nu s-a rezolvat această problemă… Eu nu văd de ce acum ar fi altfel decât în trecut, de ce votul de azi e diferit față de cele din trecut. Tot politic este și refuzul primirii României în Spațiul Schengen. În contextul în care se discută de semnarea acelui acord global pentru migrație, Spațiul Schengen are o presiune și o problemă în plus. În contextul ăsta să vorbești de aderarea în zona de circulație liberă în Europa mi se pare puțin lipsit de sens“, a afirmat Ivan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *