Parlamentul a votat CREȘTEREA punctului de pensie cu 40%. Liberalii: „Este CRIMINAL! Aruncați ȚARA ÎN AER!”

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marți, proiectul privind rectificarea bugetului de stat, care include amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%. Au fost 242 de voturi pentru, 147 împotrivă și 11 abțineri.

Amendamentul adoptat abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii.

Liberalii au cerut retrimiterea la comisii a rectificării bugetare pentru 30 de zile, dar solicitarea nu a întrunit numărul necesar de voturi. UDMR a votat împotrivă, la fel ca PSD.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, îi acuză pe liberali că au canalizat „foarte multă energie” pentru a bloca intrarea în vigoare a majorării punctului de pensie cu 40%:

„De câteva luni asistăm cum v-ați luat la trântă cu bătrânii României!”

Proiectul de rectificare bugetară adoptat de Guvern, dar documentul a fost modificat în comisiile de specialitate de majoritatea PSD. Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevede creșterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie. Dacă forma adoptată în comisii ar trece şi de votul parlamentarilor, pensiile ar trebui majorate cu 40%, potrivit legislaţiei în vigoare. Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităților administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat, marți, în ședința reunită a Camerei Deputaților și Senatului, că liberalii vor ataca la CCR proiectele privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe acest an, proiecte care includ amendamentul PSD privind creşterea punctului de pensie cu 40%.

„Doriți să transformați România în Grecia, să o împingeți în pragul falimentului și pe urmă să țipați că de vină sunt liberalii. Regret că PSD alege calea de a pârjoli țara. Vom ataca la CCR cele două proiecte”, a declarat Florin Roman.

Negocierea PSD – UDMR

UDMR a anunțat că este „consecvent” și votează creșterea pensiilor, dar după o îndelungă negociere cu PSD. Plenul reunit al Parlamentului a eliminat din proiectul privind rectificarea bugetară amendamentul care prevede că plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, nu poate depăși 40% din PIB. Liderul deputaților UDMR, Benedek Zacharie, a acuzat „un nonsens” în forma ieșită din comisiile parlamentare. UDMR a susținut majorarea pensiilor, dar condiția a fost eliminarea plafonului. Social-democrații au acceptat condiția pusă de UDMR și au votat în consecință.

„Aruncați ȚARA ÎN AER!”

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că intenţia PSD de a modifica rectificările bugetare, având ca principal scop majorarea pensiilor cu 40%, este un „act criminal”. Cîţu a subliniat că România se află într-o perioadă dificilă, similară celei dinaintea crizei economice din 2010, iar o majorare a cheltuielilor ar putea arunca ţara în aer. Ministrul a explicat că în momentul în care se afla la Guvernare, PSD a renunţat la majorarea pensiilor cu 40% după o întâlnire a prim-ministrului Viorica Dăncilă şi a ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, cu reprezentanţi ai FMI şi ai Băncii Mondiale.

Cîțu a declarat încă de luni că o creştere a punctului de pensie nu va fi permisă peste ceea ce s-a putut realiza până în acest moment:

„Am avut săptămâna trecută mai multe discuţii şi trebuie să explicăm ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României pentru că apar îngrijorări de la faptul că opoziţia, socialiştii, readuc din nou în discuţie creşterea punctului de pensie cu 40%. Asta după ce Guvernul a făcut un lucru care iarăşi este unic în Uniunea Europeană, şi cred că în lume, să creşti cheltuielile cu pensiile, cu alocaţiile, într-un moment în care trecem prin cea mai mare criză economică. Şi aş vrea să-i asigur atât pe investitori, cât şi agenţiile de rating, şi pe cei de pe piaţa de capital că acest Guvern nu va permite, şi domnul premier este aici, nu va permite modificarea punctului de pensie în acest an. Rămâne aşa cum am stabilit la rectificarea bugetară”, a spus Cîțu.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a intervenit marți în dezbaterile din plenul reunit al Parlamentului cu privire la rectificarea bugetară, principalul subiect aflat în dispută fiind amendamentul PSD privind majorarea punctului de pensie cu 40%.

„Este un act de agresiune asupra stabilității economice”, a acuzat Florin Cîțu:

„Toți se uită azi la noi, agențiile de rating, investitorii, Comisia Europeană și văd cum o grupare vrea să arunce România în aer”, a mai declarat ministrul de Finanțe.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.