Parlamentul a ANULAT Ordonanța de Urgență a Guvernului care întârzia intrarea în vigoare a legii insolvenței persoanelor fizice

Se va implementa vreodată legea insolvenței persoanelor fizice în România?

Legea falimentului personal, nr. 151/2015, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 464 din 26 iunie 2015 și trebuia să  intre în vigoare în 26 decembrie 2015. Termenul de aplicare a fost amânat prin OUG 61/2015 publicată în Monitorul Oficial nr. 962 din 24 decembrie 2015, pentru data de 31 decembrie a.c.

Numai că, marți, a intrat în plenul Camerei Deputaților, forul decizional, proiectul de lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii insolvenței persoanelor fizice.

Proiectul deputatului PSD Ana Birchall, cea care a reluat lupta pentru implementarea legii după mai multe eșecuri în ultimii ani, a fost adoptat cu 198 de voturi „pentru”.

„Fac un apel la Guvern să nu mai tergiverseze punerea în aplicare a acestei legi extrem de importante, să nu mai găsească tertipuri în care să încerce din nou amânarea intrării în vigoare a acestei legi extrem de necesară și să dea și românilor un instrument legal, european, să îi poată ajuta atunci când sunt într-un necaz financiar, să nu mai stea cu frica în sân că sunt executați silit sau că își pierd agoniseala de o viață!”, a spus Ana Birchall.

UDMR: „Nu știm dacă Guvernul se va obliga să respecte legea”

Și grupul UDMR și-a manifestat susținerea pentru inițiativa social-democratei, prin vocea deputatului Marton Arpad, care și-a exprimat însă reticența în ceea ce privește „dorința Guvernului de a respecta legea”.

„În continuare, însă, avem suspiciuni pentru că nu am reușit să primim răspunsul din partea Guvernului, dacă se va achita de obligația sa de a respecta legea! Indiferent dacă s-ar fi votat 31 octombrie sau 31 decembrie, până va fi acest Guvern va face ceva ca această lege să se aplice? Nu am primit acest răspuns, din păcate avem suspiciunea că s-ar putea ca, în continuare, să nu se aplice această lege. Viitorul Guvern va trebui să o pună în aplicare”, a spus Marton Arpad.

De asemenea, susținerea și-a exprimat-o și deputatul Adrian Merka, din partea Uniuni Democratice a Slovacilor și Cehilor din România.

„Sunt foarte multe legi care trec prin Camera Deputaților și la foarte multe ne exprimăm un punct de vedere pro sau contra, dar sunt unele care, într-adevăr, ne cer cetățenii, o mare parte care au intrat în anumite probleme, indiferent de ce parte politică sau apolitică sunt. Am participat activ alături de colegii care au inițiat această lege. Îi felicit că au avut răbdarea de a ajunge la un punct final și am votat și această lege. E prioritară, importantă și vor beneficia cei care au mai rămas să beneficieze de această lege”, a spus Merka.

Și grupul PMP a votat „pentru”, deputatul Luminița Adam amintind de unul din multele demersuri similare și sortite eșecului.

„Considerăm că este o dreptate care se face cetățenilor, dar vreau să vă rog să vă amintiți de domnul deputat Grosaru, colegul nostru care astăzi nu mai este printre noi, care a promovat un asemenea proiect de lege, care a ținut foarte mult ca insolvența persoanelor fizice să fie reglementată în România”, a spus Adam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*