Spread the love

Proiectul de lege iniţiat de Guvern privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților. Proiectul a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate, care au întocmit un raport ulterior supus votului plenului Camerei. Camera Deputaţilor este for decizional.

În dezbaterile de la Cameră, deputaţii au intervenit în comisii şi în plen asupra textului, iar în Comisia Juridică au fost adoptate mai multe amendamente printre care şi unul depus de deputatul PNL, Florin Roman, care prevede ca legea să intre în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în 3 zile de la promulgare, aşa cum prevede Constituţia.

Proiectul are ca obiect instituirea stării de alertă, declarată în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale.  

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a fost convocată pentru o nouă ședință, după ce în varianta stabilită în prima parte a zilei, legea care prevede măsurile dispuse în perioada stării de alertă a fost adoptată greșit. În lege au fost introduse mai multe sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorități, însă deputații juriști au respins articolul care prevede măsurile respective. Altfel spus, deputații au stabilit pedepse pentru fapte care nu există. Plenul Camerei Deputaților a fost suspendat până la finalizarea ședinței Comisiei Juridice în care a fost modificat raportul care prevede măsurile și sancțiunile pe care le pot lua autoritățile în perioada stării de alertă.

Deputaţii jurişti au făcut mai multe modificări la raportul de adoptare a legii, însă nu au modificat şi amendamentul neconstituţional depus de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman. Amendamentul în cauză prevedea că actul normativ intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, dar Constituția prevede la articolul 78, că orice lege intră în vigoare după minimum 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

După consultările între liderii grupurilor parlamentare, s-a convenit supunerea la vot în plen şi respingerea amendamentului. Iniţiatorul a anunţat că este de acord cu această soluţie.

După ultimele dezbateri, proiectul de lege privind instituirea stării de alertă a fost adoptat la votul final din plen cu 256 de voturi pentru, 26 împotrivă (PRO România și ALDE), 4 abțineri și 3 parlamentari care nu au votat.

Senatorii au stabilit: Se REDESCHID terasele!

Marţi, Senatul a adoptat acest proiect, forma propusă de Guvern fiind modificată prin aprobarea mai multor amendamente propuse, în mare parte, de PSD. Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura trebuie încuviinţată de Parlament, au stabilit, printre altele, senatorii. Plenul Senatului a adoptat prin vot telefonic, cu 111 voturi pentru, 8 voturi împotrivă și 15 abțineri, proiectul de lege cu măsurile care pot fi impuse în starea de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă, adică după 15 mai.

Conform unui amendament propus de senatorul PSD, Șerban Nicolae, adoptat de senatori, pe perioada stării de alertă se pot redeschide terasele care respectă măsurile de protecție sanitară. Amendamentul a trecut și de votul de miercuri din Cameră:

Ce reprezintă starea de alertă

Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne și nu poate depăși 30 de zile. Aceasta poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării sau doar pe teritoriul unor unități administrativ teritoriale, după caz, iar când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ- teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare.

În scopul prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS Cov-2 și pentru asigurarea bunei desfășurări a transportului de persoane pentru fiecare tip de transport terestru, subteran, aerian sau naval, se instituie restricții și măsuri în condițiile prezentei legi, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuţiilor de serviciu de natură a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID- 19, pot fi suspendate din funcţii persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii şi din unităţile sanitare publice aflate în subordinea, sub autoritatea Ministerului Sănătăţii. De asemenea, instituțiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs, în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă și exclusiv pentru activități legate de aceasta, pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *