Parlamentarii vor să le dea jandarmilor tranchilizante: „Nu dispun de mijloace pentru a alunga animalele periculoase. Încearcă prin zgomote puternice”

66 de deputați și senatori PSD și ALDE, printre care senatorul constănțean Tit-Liviu Brăiloiu, se înghesuiesc să susțină un proiect de lege care aduce a aflatul în treabă. Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române se referă la „numărul semnalărilor la Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență care au ca subiect animalele sălbatice sau domestic cu un comportament agresiv sau periculos pentru viața și integritatea corporală a persoanelor sau pentru bunurile acestora”.

În fapt, Jandarmeria coordonează acțiunile de intervenție „în cazul animalelor periculoase” și, astfel, inițiatorii susțin că „deși jandarmii se deplasează la fața locului, aceștia nu dispun de mijloace tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective”.

„În aceste condiții, modul de acțiune al acestora constă, de cele mai multe ori, în încercarea de a alunga animalele prin producerea unor zgomote puternice, neputându-se întreprinde măsuri concrete pentru evitarea producerii altor situații asemănătoare, ca de exemplu tranchilizarea în vederea relocării acestora. (…) De asemenea, în cazurile de braconaj în care animalele sunt prinse în capcane și nu au decedat, acestea trebuie eliberate imediat. Neavând dotarea necesară, jandarmii nu se pot apropia de aceste animale decât după tranchilizarea lor, activitate care se face prin implicarea altor instituții cu atribuții în domeniu, pierzându-se de cele mai multe ori timp important pentru salvarea vieții animalului respectiv. Nu în ultimul rând, la nivel național există o așteptare din partea cetățenilor pentru creșterea gradului de siguranță în contextul mediatizării cazurilor în care animalele sălbatice de talie mare au atacat oameni sau bunuri ale acestora”, se arată în expunerea de motive demnă de desene animate a senatorului PSD, generalul de brigadă (r) Viorel Sălan.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică până pe 23 mai a.c., iar doritorii își pot exprima opiniile AICI! De asemenea, Guvernul trebuie să emită un punct de vedere până pe 10 mai a.c.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.