Spread the love

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, duminică, iniţierea unui proiect de modificare a regulamentului astfel încât să existe posibilitatea depunerii online a unei propuneri legislative, prin intermediul unei aplicaţii informatice.

În prezent, singura procedură legală pentru înregistrarea la Senat a unei propuneri legislative este prezentarea ei la secretariat pe hârtie, în format original, lucru imposibil pentru un parlamentar aflat în izolare la domiciliu. Astfel se solicită sprijin de la toţi senatorii indiferent de culoarea politică, pentru ca aceste modificări să fie rapid implementate. Potrivit proiectului de modificare a Regulamentului Senatului, proiectele şi propunerile legislative se depun la Senat fie în format fizic, fie prin mijloace electronice. Pentru facilitarea depunerii electronice a proiectelor şi propunerilor legislative, pe site-ul Senatului „se încarcă o aplicaţie informatică prin care se gestionează primirea şi înregistrarea acestor documente în funcţie de iniţiator numită Aplicaţie pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative – AGIPL”. De asemenea, întrebările scrise sau orale se depun în scris, prin grupul parlamentar, în forma fizică sau în format electronic, semnat cu semnătură electronică extinsă, la secretarul desemnat al Senatului, cel mai târziu până la ora 10,00 a zilei de joi. Totodată, proiectul mai prevede că, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, tuturor senatorilor li se achiziţionează, din bugetul Senatului, câte un certificat digital calificat care să le permită semnarea documentelor cu semnătură electronică extinsă şi sunt instruiţi pentru folosirea acestuia. La expirarea certificatului digital calificat, acestuia i se prelungeşte valabilitatea astfel încât toţi senatorii să poată semna cu semnătură digitală extinsă pe durata întregului mandat.

Măsura propusă la Senat este așteptată și la Camera Deputaților, for care, miercuri, are programată și ședință de plen. La Camera Deputaților, deja se discută aplicarea măsurii potrivit căreia dezbaterile și votul să fie exclusiv online. Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, proaspăt ieșit din izolare, ne-a precizat faptul că mutarea parlamentarilor în mediul online este o măsură inevitabilă – dat fiind contextul – și, totodată, există deja un precedent care a funcționat, la ratificarea stării de urgență.

Parlamentarii intră în contact cu toate categoriile sociale, astfel că există un risc foarte mare. Avem deja și un precedent (la ratificarea stării de urgență – n.r.). Sigur, se îngrădesc dezbaterile. Telefonic, online, nu mai este același lucru… Nu mai este aceeași influență. Dar, până la urmă, votul contează. Înainte, când aveam ședință de plen, ne organizam pe grupurile parlamentare. Cred că și acum trebuie aplicat același principiu, grupurile parlamentare să se întrunească tot online”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Reunirea la Parlament a deputaților și senatorilor ar putea reprezenta un risc suplimentar, întrucât miniștrii sunt și… parlamentari, iar Guvernul, inclusiv premierul Ludovic Orban, au ieșit chiar astăzi din izolare.

Evident că există și acest risc, mai ales că miniștrii PNL, cel puțin, au participat și la toate ședințele, dezbaterile și votul din Parlament”, a concluzionat Bogdan Huțucă.

Pe același subiect:

Autoritatea pentru Digitalizarea României și DSU lansează o platformă online, bazată pe scenarii posibile prin care poate trece populația

Primăria a lansat platforma ÎMPREUNĂ PENTRU CONSTANȚA, interacțiune online în care „cei singuri pot fi auziți”

Huțucă (PNL Constanța): „Este CRUCIAL să menținem locurile de muncă!”

Propuneri CNAS: Consultații medicale la distanță, rețete ONLINE și SUSPENDAREA cardului de sănătate

Consumatorii RAJA, invitați să trimită indexurile ONLINE

Huțucă (PNL): „Fiecare gest necugetat pe care îl facem, poate fi o sentință pentru altcineva”

În Constanța a apărut o linie telefonică gratuită HELPLINE: Consiliere pentru reducerea efectelor izolării la domiciliu

Huțucă (PNL): „Lucrăm la un set de măsuri în vederea diminuării efectelor pe care epidemia le va avea asupra Constanței”

Instituțiile de cultură din județul Constanța se mută… online

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *