Parlamentarii se întorc la treabă: începe a doua sesiune parlamentară! Planurile aleșilor constănțeni

A doua sesiune parlamentară demarează vineri, 1 septembrie. Parlamentarii se întorc la (să îi spunem) treabă și fiecare se consolidează pe planurile pe care le-au anunțat încă din decembrie, cu ocazia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Radiografia activității legislative. Ce legi ne-au adus senatorii și deputații în prima sesiune a Parlamentului

Economie, NATO, spații verzi, avem de toate în ceea ce privește subiectele care vor fi dezbătute în plenul celor două Camere, proiecte care ne privesc și ne influențează pe toți. Aleșii constănțeni nu fac notă discordantă și, cei mai mulți dintre ei, anunță că mâine vor fi prezenți de la ora 11:00 la Palatul Parlamentului. De altfel, unii vor lucra și sâmbătă, cum este cazul social-democraților.

Vișan modifică legea societăților comerciale: „Proiectul intră la votul final în două săptămâni”

Deputatul constănțean George Vișan (PSD) așteaptă cu sufletul la gură un act normativ cu mare impact pozitiv pentru societățile comerciale.

„Pe plan personal vreau să finalizez proiectul de lege care intră acum la Camera Deputaților pentru votul final și, sâmbătă, vom avea o întâlnire de grup, să vedem care sunt liniile partidului și să văd ce pot să inserez în aceste linii. Referitor la primul proiect, cred că în maxim două săptămâni intră la votul final”, a spus George Vișan, pentru TOMIS NEWS.

 

 

33 de deputați și senatori (toți PSD) susțin inițiativa deputatului de Buzău, Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu, de modificare radicală a legislației în domeniul economic. Deputatului de Buzău i s-a alăturat echipa de la Constanța a parlamentarului George Vișan. De asemenea, pentru propunerea legislativă și-a mai exprimat susținerea și deputatul Radu Babuș.

În prezent, legislația prevede că întreprinzătorul care are profit poate să ridice dividendele doar la sfârșitul anului. Prin această modificare, se permite ridicarea la trimestru, ceea ce avantajează întreprinzătorul, dar și statul, care obține prin această operațiune 5% din valoarea sumei ridicată. De asemenea, acționarul care nu este înregistrat în câmpul muncii, achită un impozit suplimentar de 5,5% pentru CAS.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Se modifică legea societăților comerciale. Parlamentari de Constanța: „Statul și întreprinzătorul trebuie să aibă drepturi egale. Plata dividendelor în avans aduce câștiguri pentru bugetul statului”

 

Chițac se implică în organizarea sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a NATO. Alte obiective: vot obligatoriu și limitarea mandatelor parlamentarilor la două

Senatorul PNL Vergil Chițac își așteaptă cea mai serioasă implicare parlamentară, întrucât, în perioada 6-9 octombrie a.c., va avea loc, la București, cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării parlamentare a NATO.

„Sunt implicat în Adunarea Parlamentară NATO, pentru că vom fi organizatori ai sesiunii anuale de toamnă, care e cea mai importantă. Adunarea Parlamentară a NATO are o serie întreagă de activități tot timpul anului, dar cea mai importantă este cea din toamnă și România o organizează, iar eu o să contribui la toată chestiunea aceasta. Sunt membru și în comisia de Transporturi, unde, așa cum știți, președintele (Klaus Iohannis – n.r.) a trimis înapoi Legea nr. 22/1999, privind administrarea porturilor și a facilităților portuare și o să fiu implicat. Așa cum arată acum, ea (legea – n.r.) este bună, dar sunt niște chestiuni de formă pe care președintele le-a reclamat și cred că are dreptate, în sensul în care se introduce un consiliu de supraveghere navală și, cumva, în subordinea unui organism național… în orice caz, asta trebuie să fie scoasă și mă voi implica așa cum m-am implicat și în dezbatere. În rest, sunt proiectele mele din campania electorală și aștept momentul favorabil să pot marșa. Anume, mă refer la votul obligatoriu. Eu și acum consider că nu ne vom redresa din punct de vedere al calității politice dacă nu vom adopta votul obligatoriu. Experiența ne spune că până în 40% din cetățeni se prezintă la vot și la o analiză multicriterială  – pregătirea, taxele pe care le plătesc, implicațiile în societate – media lor este mult mai mică decât media națională și, pe cale de consecință, nu are cum să ne fie bine! Oamenii care au ceva de spus, activi, cu o anumită educație, sunt scârbiți și stau de-o parte… (…) Votul obligatoriu nu se regăsește în țări din Africa, este în Australia, Belgia, Luxembourg, iar cuvântul obligatoriu nu ar trebui să fie de speriat, aș face votul stimulativ, nu i-aș pedepsi pe oameni dacă nu votează, aș găsi o formă stimulativă. În Australia, plătești 500 de dolari amendă dacă nu votezi! Legea votului obligatoriu ar fi extrem de bună, dar ea nu poate fi discutată decât în contextul modificării Constituției, cum de altfel aș fi vrut și să limităm la două numărul mandatelor parlamentare. Sunt parlamentari de șase mandate, nu prea mai merge… După două mandate nu mai ai inovativitate, te uzezi. Americanii degeaba țin președintele la două mandate?”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

România găzduiește cea de-a 63-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a NATO. Chițac: „Trebuie contracarată dezinformarea Rusiei. Propaganda funcționează când oamenii nu sunt informați”

 

Stelian Cristian Ion reia povestea cu spațiile verzi

Lege nouă sau actuala prevedere legală actualizată la realități? Deputatul USR Stelian Cristian Ion este interesat de o lege concretă a spațiilor verzi.

„Acum analizăm foarte atent propunerile făcute de Guvern pe legislația privind Justiția și va trebui să aducem corecturile necesare. Personal, mă interesează o nouă lege a spațiilor verzi, vechea poveste la care mă gândesc și voi lua legătura cu niște asociații care deja au creionat noi idei pentru această lege. Poate fi o nouă lege sau pot fi modificări la actuala lege 24/2007 privind spațiile verzi. Pe chestiunile legate de administrație publică, am mai multe idei, iar ca proiecte în sine ar fi unele legate de ceea ce am dorit să promovăm în prima sesiune, respectiv proiectul fără penali în funcțiile publice. Sunt o serie de modificări la niște legi speciale pe care vrem să le promovăm în a doua sesiune. Sunt gata și la începutul sesiunii vor fi depuse”, a spus Stelian Cristian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Totodată, subiectul spațiilor verzi este intens dezbătut de deputat și pe plan local, având o serie de „ciocniri” în Consiliul Local Municipal și amendamente care „sunt prea puțin luate în calcul”.

„Când s-a promovat un regulament local, am adus niște amendamente, dar încă nu a fost votat… A fost rectificat pe alocuri, dar nu a trecut prin Consiliul Local. Trimitem propuneri care sunt sau nu luate în calcul. Mie mi se pare că sunt luate în calcul destul de puțin. Propunerile pe care le avusesem mi se păreau rezonabile, dar au fost luate în calcul în mică măsură, văzând a doua variantă a acelui regulament. Nu mi se pare că există intenția reală de a promova și a avea grijă de latura verde a orașului. Mi se pare că sunt doar niște declarații. Tot ce văd ca acțiuni concrete infirmă ceea ce mi-aș dori eu să se întâmple în oraș”, a concluzionat Stelian Cristian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Robert Turcescu vrea înființarea Registrului Național al Lucrărilor de Doctorat

Deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu, și-a prezentat la mijlocul acestei luni bilanțul activității parlamentare din cadrul primei sesiuni, prilej cu care a anunțat că va continua să se mențină într-un topul parlamentarilor constănțeni care, prin cifre cel puțin, îl conduce. De asemenea, a vorbit și despre planurile pentru cea de-a doua sesiune, care includ, printre altele, modificarea art. 168 din Legea Educației Naționale, în sensul înființării Registrului Național al Lucrărilor de Doctorat.

„Practic, o platformă electronică în care să fie obligate toate școlile doctorale să urce toate lucrările elaborate din 1990 până în prezent. Este o formulă de transparență și prin care poate fi limitat fenomenul plagiatului. România are o creștere exponențială a numărului de „doctori”, probabil nici 20% dintre ei nu au titluri obținute în baza unei teze doctorale performante. (…) Cei care și-au făcut lucrările în ultima perioadă și au ceva de ascuns reclamă această inițiativă. Mi se pare absurd, multe din aceste lucrări au fost realizate și cu sprijinul bugetului de stat, primesc o bursă doctorală și un autor să nu fie bucuros să împărtășească lucrarea sa mediului științific!”, preciza, la momentul respectiv, Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Robert Turcescu, la ceasul bilanțului, prezintă „raportul pentru constănțeni”. „Îndepărtarea PSD de la guvernare este o urgență națională. În 2018, Parlamentele de la București și Chișinău vor discuta punctual pentru Unire”

 

István-János Antal vrea să fie contactat de primari pentru legea achizițiilor publice

Deputatul UDMR István-János Antal, membru în comisia parlamentară de cercetare a abuzurilor, este dezamăgit că apelurile sale la primării, când a fost cazul, s-au lăsat fără feedback și, prin urmare, face un nou apel cu prilejul dezbaterilor pe modificarea legii achizițiilor publice.

„Noi am avut o întâlnire de grup săptămâna trecută și am hotărât să elaborăm proiecte care să ofere soluții pentru viața de zi cu zi a cetățenilor, care să contracareze fenomenul de emigrare, pentru că comunitatea noastră este măcinată de fenomen… sigur și populația țării, în general. (…) Printre priorități se enumeră educația, economia, administrația publică. Suntem cetățeni ai României și problemele respective privesc toată țara. Vom mai depune și proiecte noi, în concordanță cu programul electoral al UDMR, precum și cu ce ne-am asumat împreună cu partidul de guvernământ: să susținem orice considerăm corespunzător din programul de guvernare. Personal, în ultima perioadă, de la sfârșitul lunii aprilie, fiind secretarul comisiei speciale parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009, am fost foarte prins și am lăsat multe de-o parte. Mai avem câteva zile de anchetă, dar voi relua ceea ce am lăsat în urmă. Nu eu sunt deputatul care este tras de mânecă de primarii din Constanța. Mulți nu mă cunosc. În aceste opt luni am încercat să iau legătura cu multe primării și am propus colaborare, de exemplu cu legea salarizării am trimis draftul legii ca să își spună părerile. O singură primărie a răspuns… (…) Avem pe rol modificarea legii de achiziții publice. Caz concret: renovarea Cazinoului! Aștept de la fiecare primărie observații, să mă contacteze! Colegul meu stă la dispoziția oricui, chiar se deplasează la sesizările fondate, desigur”, a spus István-János Antal, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

István Antal, la ora bilanțului. „Cabinetul meu parlamentar este deschis pentru oricine, în special pentru cei care doresc să facă sesizări la comisia de cercetare a abuzurilor”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*