Parlamentarii PSD își dau cu stângul în dreptul. O inițiativă care stabilește valoarea coșului minim lunar la 2.304 de lei, respinsă la Senat!

Doi parlamentari ai PSD, Gabriela Crețu (senator) și Adrian Solomon (deputat), precum și unul independent – Adrian Dohotaru, au inițiat un proiect de lege prin care doresc să modifice şi să completeze Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar. Susținuți de o parte a membrilor USR, ALDE și PSD, aleșii și-au propus revenirea la forma inițială a legii așa cum a fost ea dată de Guvernul condus de Mugur Isărescu, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Mai exact, cei trei parlamentari doresc reintroducerea articolului 2 din OUG potrivit căruia „Coșul minim de consum lunar se evaluează trimestrial de către Institutul Național de Statistică și Studii Economice, iar valoarea acestuia se aprobă prin hotărâre a Guvernului“. Acest articol, spun inițiatorii, a fost abrogat ulterior prin OUG nr. din 2004.

„Eliminarea actualizărilor periodice a codus, în mod implicit, la sistarea fundamentării salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale și a altor politici în domeniul social pe baza acestui indicator, în pofida faptului că actul normativ a rămas în vigoare. De atunci, realitățile politicilor salariale au arătat că necorelarea salariilor cu acest standard minim a condus la creșterea persoanelor care muncesc, însă continuă să trăiască sub limita sărăciei“, se arată în motivare.

Cei trei parlamentari mai doresc să reintroducă și art. 3. – „Coșul minim de consum lunar constituie elementul esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale și a altor politici în domeniul social“.

„Coșul minim de consum lunar, introdus prin OUG nr. 217/2000, stabilea valoarea cheltuielilor lunare necesare unei gospodării de dimensiune medie, considerată a fi compusă din aproximativ trei persoane, pentru achiziționarea produselor alimentare, nealimentare și a serviciilor necesare unui trai decent. Totodată, acest indicator variabil constituia „elementul esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale și a altor politici în domeniul social“, au notat inițiatorii proiectului de lege, în expunerea de motive.

Potrivit anexei din proiectul de lege, calculele arată că valoarea coșului minim lunar ar trebui să fie de 2.304 de lei. Cea mai mare parte a fost alocată pentru alimente și băuturi, care reprezintă 45,5% din venitul lunar, adică 1.048, 3 lei. În topul coșului minim figurează și cheltuielile cu articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte, care reprezintă 6,1% din venitul lunar, adică 140,5 lei. Alte cheltuieli importante și care au fost trecute în coșul zilnic sunt pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili – 13,3%, adică 306, 4 lei.

Cantitățile și valoarea aferentă fiecărei componente a coșului au fost calculate prin metoda normativă ICCV pentru o gospodărie de mărime medie, compusă din doi salariați având doi copii în întreținere (3,1 persoane). Deși a fost inițiat de doi parlamentarii ai PSD, senatorii de la Putere nu au îmbrățișat inițiativa și au respins-o în 23 aprilie. Decizia finală va fi luată la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Termenul pentru depunerea amendamentelor expiră la 10 mai, iar raportul comisiei pentru muncă și protecție socială trebuie emis până la 22 mai.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *