Parlamentarii PMP vor să repare ceea ce a stricat guvernarea Cioloș. Senatorul Bădulescu: „Veteranii să fie reincluși în lista celor care pot depune coroane în cadrul ceremoniilor oficiale”

În 2016, Guvernul Cioloș lua o decizie arbitrară și impunea o serie de restricții în ceea ce privește depunerea de coroane și jerbe de flori la ceremonialele oficiale. Potrivit unui act normativ impus de Guvernul tehnocrat, în cadrul ceremonialelor oficiale de depunere a coroanelor de flori poate fi depusă câte o singură coroană din partea urmatoărelor entități: președintele României/Administrația Prezidențială, conducerea Parlamentului României, Guvernul României/Prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele Consiliului Județean, corpul diplomatic și entitatea organizatoare. Abia după încheierea ceremoniei oficiale pot fi depuse coroane și din partea altor entități sau persoane. Prevederea l-a nemulțumit pe senatorul PMP, Dorin-Valeriu Bădulescu, care a inițiat un proiect de lege prin care vrea să modifice şi să completeze art. 16 din Legea nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale. Concret, parlamentarul, beneficiind și de sprijinul fostului președinte Traian Băsescu, care a semnat inițiativa, vrea ca în cadrul ceremoniilor oficiale în care se depun coroane de flori să poată participa atât grupurile parlamentare, cât și aleşii locali, partidele neparlamentare, dar şi asociaţiile şi fundaţiile.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Ziua Forțelor Terestre, marcată la Constanța. „Monumentul Regimentului 34 Infanterie are nevoie de restaurare!”

Propunerea legislativă a senatorului PMP prevede că „în cadrul ceremoniei oficiale a depunerii de coroane de flori, organizată în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale şi/sau cu Ministerul Afacerilor Interne, va putea fi depusă câte o singură coroană de flori şi din partea grupurilor parlamentare, parlamentarilor, Consiliului Judeţean, instituţii ale statului român, partide neparlamentare/asociaţii/fundaţii, pe lângă instituţiile prevăzute în prezent: Preşedintele României/Administraţia Prezidenţială, Parlamentul României, Guvernul/prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul localităţii unde are loc ceremonia/consiliul local, corpul diplomatic şi entitatea organizatoare”.

Bilă neagră la Senat

Senatorul PMP Dorin-Valeriu Bădulescu (FOTO STÂNGA) a declarat, pentru TOMIS NEWS, că în legea modificată de Cioloș au fost excluse de la ceremonialul de depunere a coroanelor de flori inclusiv asociațiile de veterani de război, ceea ce în opinia parlamentarului nu este normal.

badulescu„Proiectul meu este cu atât mai util cu cât în România se crease o tradiție ca la omagierea eroilor să depună coroane cât mai multe oficialități. Numai că, în ultimii ani, legea a devenit foarte restrictivă. Mai mult, în unele județe, prefecți mai zeloși au aplicat cu strictețe legea, iar anumite asociații ale veteranilor de război nu au putut depune coroane de flori decât după ce se încheia ceremonialul, ceea ce nu era normal“, a declarat senatorul Bădulescu, pentru TOMIS NEWS.

Inițiativa parlamentarului a fost semnată de deputații PMP Corneliu Bichineţ, Nicoleta-Cătălina Bozianu, Doru-Petrişor Coliu, Cătălin Cristache, Emil-Marius Paşcan, Adrian-Mihăiţă Todoran; senatorii PMP Traian Băsescu, Severica-Rodica Covaciu, Ion Ganea, Gabi Ionaşcu, Vasile-Cristian Lungu, Ioan-Iustin Talpoş, precum și de senatorul USR Nicu Fălcoi.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în 10 aprilie, după ce a fost respins de către senatori.

„Nu am găsit o explicație logică a celor de la Putere de au votat împotriva proiectului, mai ales că propunerea este pertinentă și este inclusiv în favoarea aleșilor de la Putere“, a concluzionat Bădulescu, pentru TOMIS NEWS. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *