Parlamentarii își PRIMESC ÎNAPOI pensiile speciale. CCR a decis că eliminarea lor e neconstituțională

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, susțin surse oficiale. Cu șase voturi „pentru” și trei „împotrivă”, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi. Odată cu decizia Curții Constituționale, aproximativ 820 de foștii parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni – perioada în care a fost sistată plata. Unii ar putea primi şi 15.000 lei retroactiv. Suma totală este estimată la peste 10 milioane de euro.

Curtea Constituţională a admis, joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate.

Câteva zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii. Potrivit unor surse parlamentare, CCR ar putea să admită sesizările pe această lege, pe procedură şi să declare neconstituţională abrogarea pensiilor parlamentarilor. Excepţiile de neconstituţionalitate privind Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, au fost depuse la instanţe din toată ţara. Amintim că pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *