Parlamentarii constănțeni se ciondănesc pe TAXA DE POD peste Dunăre: „De ce trebuie dobrogenii să plătească pentru a se întoarce acasă?”

Au fost dezbateri intense zilele acestea în comisiile parlamentare în aceste zile privind eliminarea taxei de pod peste Dunăre pentru dobrogeni. Ideea a pornit inițial în legislativul precedent, de la președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă. Între timp, propunerea a fost preluată de opoziție, de deputatul constănțean PSD Lucian Lungoci mai exact, care a propus, în comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, eliminarea acestei taxe.

„S-au opus vehement reprezentanții Ministerului Transporturilor, dar și cei ai partidelor aflate la guvernare: PNL și USR-PLUS”, a anunțat  Lungoci, după dezbaterile din comisie.

De ce trebuie constănțenii să plătească pentru a se întoarce acasă? Am încercat, în comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, să repar o nedreptate făcută, de prea mult timp și prea nedrept, dobrogenilor. Cei care sunt nevoiți să plătească pentru a se întoarce acasă! Concret, locuitorii din județele Constanța și Tulcea plătesc o taxă, atunci când trec podurile peste Dunăre, Fetești și Cernavodă pe A2 și Giurgeni-Vadu Oii pe DN2A, chiar dacă au achitată rovinieta! Adică tot o taxă de drum…  În comisie, a fost discutat, urmând a fi votat, un raport de adoptare sau respingere a Propunerii legislative privind eliminarea taxei pentru podurile care leagă Dobrogea de restul țării. Propunere inițiată de 7 deputați ai minorităților naționale. Am pledat pentru eliminarea acestei taxe, în condițiile în care atât dobrogenii cât și milioanele de turiștii veniți vara, în concediu, pe litoralul Mării Negre scot bani din buzunar pentru rovinietă. S-au opus vehement reprezentanții Ministerului Transporturilor, dar și cei ai partidelor aflate la guvernare: PNL și USR-PLUS. Au nevoie de banii proveniți din această taxă, fără a preciza, însă, ce au făcut cu banii încasați până la acest moment! Și fără a mai aduce un alt argument pertinent, în susținerea taxei de pod. S-a ajuns la o amânare pentru votarea unui raport, cu dorința ca, la următoarea întâlnire pe această temă, să ne fie prezentate date concrete în privința banilor proveniți din taxa de pod. Rămân consecvent poziției mele în această problemă și sper ca deputații PNL și USR din cadrul comisiei Transporturi și infrastructură să voteze proiectul, cu atât mai mult cu cât liberalii au avut o inițiativă în acest sens, atunci când se aflau în opoziție! Și pentru ca aberațiile să fie complete, dacă un locuitor al județului Constanța pleacă în străinătate prin cele 5 puncte vamale la granița cu Bulgaria- Vama Veche, Negru Vodă, Dobromir, Lipnița, Silistra- nu îl costă vreun leuț. Dacă, același locuitor al Constanței vrea să meargă în țara sa, trecând Dunărea, PLĂTEȘTE!!!”, a transmis deputatul Lungoci.

La dezbateri a luat cuvântul și deputatul UDTTMR, Amet Varol, care a subliniat că dobrogenii sunt suprataxați de această practică fiscală:

Inițiator este un grup al minorităților naționale. Rog colegii dobrogeni să voteze favorabil această inițiativă. Într-adevăr, este o măsură discriminatorie pentru dobrogeni. Sunt nevoit să plătesc această taxă pentru că vin la locul de muncă și când mă întorc acasă”, a spus Amet Varol.

În cadrul dezbaterilor din comisie a participat și deputatul constănțean PNL Marian Crușoveanu, care a subliniat că admite că vorbim despre o dublă taxare, însă eliminarea taxei ar afecta bugetul CNAIR și ar trebui să punem ceva în loc:

Toată lumea este de acord că vorbim de o dublă taxare, însă este foarte important să vedem impactul bugetar. Se pierde o sursă de finanțare și nu se pune nimic în loc. Să vedem impactul financiar. Acei bani nu erau special pentru pod, intră în bugetul mare al CNAIR, nu pentru reparații de tronsoane de drum. Să găsim o soluție să echilibrăm bugetul, pentru că, din câte știu, este un dezechilibru de peste 10% al bugetului CNAIR. Să punem ceva la loc, pentru vă va fi un dezechilibru și o presiune prea mare pe buget”, a spus Marian Crușoveanu.

Tot din partea PNL, deputatul constănțean Mircea Banias ne-a precizat că, dacă acest proiect nu va fi adoptat, se va redacta un alt act normativ, prin care… toată lumea va fi exceptată de la plata taxei, nu doar dobrogenii:

Eu consider de mult, nu de acum, că este o discriminare, cei care locuiesc în Tulcea și Constanța să plătească pentru a ajunge acasă sau să plece din județ. Pe de altă parte, la ultima ședință în care am dezbătut proiectul, majoritatea colegilor am opinat că este important să știm și impactul bugetar al eliminării taxei și ideal ar fi să găsim o soluție prin care să se compenseze suma pe care CNAIR o pierde. Probabil peste două săptămâni o să avem punctul de vedere al ministerului și împreună cu colegii din Tulcea și Constanța – dacă acest proiect nu va fi promovat – vom pregăti o lege prin care să exceptăm pe toată lumea de la plata acestei taxe, nu doar pentru dobrogeni”, a spus deputatul Banias, pentru TOMIS NEWS.

Din perspectiva USR-PLUS, președintele formațiunii locale, senatorul Remus Negoi, ne-a precizat că este „este adevărat că e forțat să ne gândim că plătim o taxă ca să mergem din România în… România” și, din această perspectivă, parlamentarii dobrogeni – constănțeni în special – trebuie să ajungă la un acord:

Discuția a fost pusă mai demult pe tapet, din punct de vedere personal nu văd utilitatea taxei pentru cineva care locuiește de o parte sau de alta a fluviului. Suntem cetățeni liberi! Pe de altă parte, o taxă are rolul ei pentru traversarea unui pod… probabil și pe podul de la Brăila va fi sau la Hârșova, la Vadu Oii. Va trebui să discutăm cu toții, care este impactul bugetar și cum putem să avem suficienți bani pentru a întreține acel pod, de unde am lua banii dacă eliminăm taxa. Trebuie să le discutăm pe toate, pentru soluția de mijloc. (…) E o chestiune de principiu și reală… de buget. Este adevărat că e forțat să ne gândim că plătim o taxă ca să mergem din România în… România și să nu plătim când mergem în Bulgaria, de exemplu. Este o discuție pe care trebuie să o avem. Pe de altă parte, era bine să fi apărut discuția atunci când țara era pe creștere economică, așa cum spunea PSD atunci. La modul concret, cred că e exclus să fie eliminată taxa anul acesta, dar trebuie să ne vedem toți parlamentarii constănțeni la masă ca să stabilim”, a spus senatorul Negoi, pentru TOMIS NEWS.

Parlamentarii AUR se poziționează împotriva taxării, iar deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa ne-a precizat că Dunărea traversează atâtea țări și… nicăieri nu se plătește o astfel de taxă:

„Dunărea traversează atâtea țări și capitale și nu se plătește nicăieri această taxă! Inițiativa este bună pentru toată România, nu doar pentru Dobrogea, așa cum insistă neo-marxistul USR-ist Moșteanu. Știu că se discută încă din legislativul trecut. Personal, mă voi asigura ca această propunere să ajungă în plenul Camerei pentru adoptare și să nu fie aruncată într-un sertar, așa cum s-a mai întâmplat. Dubla taxare este la modă de 31 de ani pentru guvernele care s-au dovedit a fi lipsite de capacitate managerială sau răpuse de suflul corupției”, a spus deputatul Focșa, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.