Parlamentarii comuniști din Moldova, ASEDIAȚI de Serviciul de Informații. PATRU dintre ei au fost ARESTAȚI

Ofițerii Serviciului Informații și procurorii anticorupție au descins în această dimineață cu mai multe percheziții la domiciliile mai multor foști deputați din Parlamentul R. Moldova. Sursele Deschide.MD susțin că acțiunile de urmărire penală i-ar viza pe cel puțin 13 dintre foștii deputați PCRM care au părăsit fracțiunea în Decembrie 2015. Amintim că în decembrie 2015, 14 deputați au părăsit fracțiunea PCRM, anunțând crearea Platformei social-democrate „Pentru Moldova”. Este vorba de parlamentarii: Violeta Ivanov, Victor Mîndru, Alexandru Banicov, Boris Golovin, Anatoli Gorilă, Galina Balmoș, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache, Petru Porcescu, Artur Reșetnicov, Sergiu Stati, Vladimir Vitiuc, Igor Vremea și Anatolie Zagorodnîi. Ulterior, toți ei au aderat la fracțiunea PDM din parlamentul de Legislatura a IX-a, care a activat până în februarie 2019.

Majoritatea dintre cei menționați s-au ales ca urmare cu diferite funcții în cadrul instituțiilor statului: Artur Reșetnicov a fost numit judecător la Curtea Constituțională, Corneliu Mihalache – membru al Consiliului Audiovizualului, Boris Golovin – director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), iar Anatolie Zagorodnîi – director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Alți politicieni, precum Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Victor Mîndru și-au continuat activitatea în cadrul formațiunii. Ivanov și Vitiuc, fiind realeși în funcția de deputat ca urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, iar Mîndru a ajuns în toamna 2019 consilier în cadrul CMC.

În noiembrie 2019, ex-președintele Igor Dodon a numit-o pe Galina Balmoș în calitate de consilier prezidențial responsabil de domeniul social. Ex-deputații Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi au fost reținuți pentru 72 de ore de către procurorii anticorupție, în urma descinderilor din această dimineață în comun cu ofițerii SIS, susțin sursele Deschide.MD. Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi fac parte dintre cei 14 deputați care au părăsit PCRM în decembrie 2015, aderând ulterior la Partidul Democrat. În primăvara 2020, cei doi părăsesc PDM și aderă la Partidul „ȘOR”, Ivanov fiind aleasă în calitate de vicepreședinte al formațiunii. Totodată, Ivanov a candidat și la funcția de președinte al R.Moldova din partea PȘ.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.