Parlamentarii bagă Jandarmeria în reorganizare. „Jandarmul nu poate efectua înregistrări video operative în spațiul public. În Jandarmeria Română există persoane cu probleme psihice”

Analfabeții care au umplut Parlamentul României în ultimele mandate și-au lăsat amprenta. Legislația privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române,  organizarea şi funcţionarea Poliţiei Judiciare sau organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne are grave lacune atât de organizare, cât și… gramaticale, aspect recunoscut de cei 122 de deputați și senatori care s-au alăturat inițiatorului Viorel Sălan (senator PSD de Hunedoara) să reorganizeze structurile Jandarmeriei, printre semnatari fiind senatorul constănțean Tit-Liviu Brăiloiu sau actualul ministru al Apărării, deputatul Adrian Țuțuianu.

Propunerile legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, a Legii nr.364/2004 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Judiciare, Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.20 din 11 martie 2009 pentru modificarea art.13 alin.(2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne şi pentru reorganizarea unor unităţi din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, au intrat în dezbaterea Camerei Deputaților pe 29 mai a.c.

Jandarmeria filmează în timpul protestelor în mod ilegal!

Potrivit expunerii de motive, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 550/2004 au trecut 11 ani, timp în care „evoluția societății a determinat adaptarea Jandarmeriei Române la noile cerințe ale acesteia”. Astfel, în forma inițială a legii în discuție și în vigoare în prezent, s-a constatat că jandarmul NU poate să:

  • fie asistat psihologic,
  • stabilească identitatea persoanelor,
  • invite persoane la sediul unității/structurii teritoriale a Jandarmeriei, efectueze controlul unor vehicule în cazul în care există suspiciuni rezonabile cu privire la posibile atacuri teroriste sau în situația săvârșirii unor fapte cu caracter contravențional,
  • efectueze înregistrări video sau fotografii operative, în spațiul public, decât în condițiile prevăzute de legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, nu și în situația unor mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și alte adunări la care participă public numeros. Acest ultim aspect denotă faptul că Jandarmeria efectua înregistrări video în timpul protestelor în mod ILEGAL!

De asemenea, povestea… alungării animalelor periculoase… este reluată și în acest proiect normativ, inițiatorii susținând că „jandarmii nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. De cele mai multe ori, se apelează la producerea unor zgomote puternice pentru a alunga animalele, fără ca printr-o astfel astfel de acțiune să fie eliminat riscul apariției unor situații potențial periculoase”.

Această prevedere își pierde utilitatea, întrucât un act normativ legat strict de acest aspect a fost adoptat de Camera Deputaților, așa cum TOMIS NEWS a arătat la momentul respectiv.

CITEȘTE ȘI:

Jandarmii primesc tranchilizante și arme cu glonț de cauciuc. „Nu dispun de mijloace pentru a alunga animalele periculoase. Încearcă prin zgomote puternice”

În perioada februarie 2014 – decembrie 2016, personalul Jandarmeriei Române a constatat un număr de 19.974 de infracțiuni, fiind întocmite un număr de 17.180 de dosare cu acte de sesizare care au fost înaintate spre soluționare unităților de parchet sau de poliție competente teritorial. Perioada de soluționare a dosarelor cu acte de constatare întocmite de către jandarmi se prelungește, uneori putând fi de peste un an, fapt susținut de numărul redus de dosare soluționate, acestea reprezentând 36,97% din totalul de 17.180 dosare întocmite.

Astfel, parlamentarii consideră că „jandarmii, deși prezenți la fața locului, nu pot întreprinde o serie de măsuri de primă urgență, de natură a grăbi tragerea la răspundere a autorilor faptelor penale; (…) transmiterea actelor de constatare de la structurile teritoriale ale Jandarmeriei Române la unitățile de parchet, apoi de la acestea la unitățile competente teritorial al Poliției Române; (…) organele de Poliție judiciară din cadrul Poliției Române nu se deplasează întotdeauna la fața locului, urmarea fiind o activitate de probare ineficientă”.

CITEȘTE ȘI:

Revoltă în M.A.I. Coarnă, SNPPC: „Am ajuns proștii țării… O să închidem posturile de Poliție, să vină cu locala, primarii și amețiții lor să facă ordine publică!”

Se umblă cu gramatica la lege. Jandarmii, atribuții de hingheri

În ceea ce privește schimbările preconizate, parlamentarii ne amuză, impunând modificarea denumirii structurilor, fundamentată pe regulile gramaticii limbii române „potrivit cărora inspectoratul, gruparea, patrula sunt „de jandarmerie” și nu „de jandarmi”, cum logic gramatical inspectoratele sunt de poliție, nu de polițiști”.

O altă gafă organizațională, regăsită în legislația în vigoare, va fi anulată, respectiv eliminarea noțiunii de „apărare” din cuprins, deoarece Jandarmeria Română nu execută apărarea obiectivelor, bunurilor, valorilor sau transporturilor, ci paza acestora, „realizându-se astfel și armonizarea cu prevederile legii speciale în domeniu, Legea nr. 333/2003”.

De asemenea, se are în vedere ca, pe timpul stării de asediu, la mobilizare și în timp de război „modul de relaționare a structurilor Jandarmeriei cu structurile MApN să se facă prin intermediul aparatului central al M.A.I. și nu direct”, ceea ce înseamnă o nouă îngreunare birocratică pe timp de, Doamne ferește, conflict armat.

Un alt aspect important face referire la tranchilizarea animalelor periculoase și agresive, activitate „urmată de eliberarea controlată a animalului în mediul natural, de către autoritățile competente, în condițiile de protejare a faunei sau, după caz, de introducerea acestuia în adăposturi special destinate. Astfel, se creează cadrul normativ necesar dotării structurilor de jandarmi cu arme tranchilizante și substanțe tranchilizante, în vederea imobilizării animalelor. Tranchilizarea se va putea utiliza de către jandarmi și pentru protejarea animalelor care sunt prinse în capcanele unor braconieri. (…) Prin completarea propusă, se asigură în mod expres cadrul legal pentru dotarea jandarmilor cu mijloace specifice necesare eficientizării intervenției acestora în situațiile în care intră în contact cu animalele periculoase, precum arme cu gloanțe de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante și alte mijloace de protecție și imobilizare”.

„În Jandarmeria Română există persoane cu probleme psihice”

După ce și-au recunoscut analfabetismul, parlamentarii își îndreaptă atenția spre jandarmii care… ar avea probleme psihice!

„În momentul de față în Jandarmeria Română există persoane cu probleme psihice, psihologice, care refuză asistența psihologică, pe motiv că nu sunt obligați să participe, deoarece nu există vreun act normativ de rang înalt (lege) care să stipuleze acest aspect”, se mai arată în expunerea de motive. De asemenea, cu prilejul modificărilor preconizate, Jandarmeria Română poate pune la dispoziția parchetelor un număr de cinci lucrători din cadrul fiecărei structuri teritoriale, aproximativ 300 la nivel național, care, ca urmare a primirii avizului conform al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ori avizul procurorului desemnat în acest sens, vor putea lucra sub directa coordonare a magistraților, învestirea jandarmilor cu atribuții de poliție judiciară „ar conduce la combaterea eficientă a fenomenului infracțional, concomitent cu menținerea la cote înalte a credibilității instituțiilor statului cu atribuții în domeniul aplicării legilor în conștiința cetățenilor”, se mai arată în expunerea de motive a senatorului social-democrat Viorel Sălan.

Propunerea legislativă trebuia să primească un punct de vedere de la Guvern până pe 21 iunie a.c., însă acesta nu a venit nici până astăzi. De asemenea, trebuie să primească raport (până pe 14 septembrie) și amendamente (până pe 6 septembrie) de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Inițiativa se află în dezbatere publică până pe 6 septembrie și doritorii își pot exprima opiniile AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *