Spread the love

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reunit în şedinţă marţi, începând cu ora 12.00, pentru a stabili calendarul pentru dezbaterea şi votul la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. Moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari, a fost citită luni în plenul reunit al Parlamentului de deputatul PSD Daniel Suciu.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii, iar dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Moţiunea social-democraţilor vine după ce, săptămâna trecută, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni seară, că PSD va propune Biroului Permanent Reunit ca votul moţiunii de cenzură să aibă loc miercuri, de la ora 12.00, precizând că există voturile necesare pentru ca moţiunea să treacă. De asemenea, Ciolacu a mai adăugat faptul că dacă moţiunea de cenzură nu va trece, pentru el, personal, acest lucru ar fi un eşec și, practic, un final de carieră politică.

Data votului pe moțiunea de cenzură, amânată temporar de PSD

Ședința conducerii Parlamentului pentru stabilirea zilei de vot la moțiunea de cenzură a fost amânată până după ședința de Guvern de astăzi. PSD a aflat că Guvernul Orban ar pregăti o OUG privind alegerea primarilor în două tururi și, astfel, parlamentarii PSD nu au mai venit la ședința Birourilor reunite permanente, aceștia arătând faptul că așteaptă să vadă ce va vota executivul Orban în ședința de guvern.

De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă pentru a avea prevederi clare în cazul alegerilor anticipate. Astfel, OUG ar urma să stabilească componența Birourilor Electorale Permanente, circumscripțiile electorale, dar și alte aspecte organizatorice.

După debandada organizatorică, s-a stabilit ca ședința Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului să aibă loc la 17:00, după ședința de Guvern. Astfel, parlamentarii au stabilit ca moțiunea de cenzură să fie votată miercuri, 5 februarie, de la 12:00.

Șansele de… trecere

Parlamentarii liberali sunt convinși că moțiunea de cenzură va pica, însă nu bagă mâna în foc pentru parlamentarii de la ALDE și PRO România, de unde ar putea să apară voturi pro PSD. De asemenea, liberalii consideră că nu va trece moțiunea de cenzură pentru că vor fi social-democrați care vor lipsi de la vot.

De partea cealaltă, social-democrații susțin de două zile că mai trebuie un singur vot. După decizia de marți din Parlament, Marcel Ciolacu s-a arătat încrezător, susținând faptul că avem mai mult de 233 de voturi.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *