UPDATE

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul de hotărâre prin care este modificat regulamentul acestui for astfel încât Valeriu Zgonea să poată fi revocat din funcţia de preşedinte.

Ordinea de zi, care are la punctul 3 modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât Preşedintele acestui for să poată fi revocat mai uşor din funcţie, a fost aprobată cu 111 voturi pentru şi un vot împotrivă de plen.

Cei de la PSD au mutat decisiv în războiul cu Valeriu Zgonea și au accelerat procesul de mazilire al acestuia.

Valeriu Zgonea s-a retras de la conducerea plenului Camerei Deputaţilor, susţinând că nu poate să ia parte la o şedinţă care are pe ordinea de zi un punct care încalcă Regulamentul instituţiei. Preşedintele Camerei Deputaţilor a plecat de la prezidiu şi a părăsit sala de şedinţă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Dacă ne imaginam că le-am văzut pe toate, iată că Parlamentul reușește să ne uimească din nou! Ședința de plen a Camerei Deputaților, reunit miercuri, a debutat cu o intervenție a președintelui Camerei, Valeriu Zgonea. Acesta a reclamat un fapt inedit:  un raport al comisiei pentru regulament la o inițiativă care nu există!

„De când sunt parlamentar nu am văzut așa ceva. Este cel mai mare pericol!”

„Suntem într-o situație inedită: aceea că discutăm un raport la un proiect de lege, în cazul de față un proiect de hotărâre, fără să existe inițiator, fără să fi trecut prin biroul permanent și fără ca parlamentarii, indiferent de culoare politică, să aibă posibilitatea de a depune amendamente. Este un precedent periculos pentru Camera Deputaților, care va deschide posibilitatea abuzului pe viitor a unei comisii de a iniția un raport de modificare și completare a unei legi fără să existe inițiatori! (…) Pentru prima dată, cel puțin de când sunt eu parlamentar, de 16 ani, discutăm un raport al comisiei pentru regulament la o inițiativă care nu există! Nu este cunoscut și nu poate nimeni să răspundă la câteva întrebări simple: când și dacă a fost prezentată inițiativa, cine sunt inițiatorii și când a trecut prin biroul permanent? Când și dacă biroul permanent al Camerei a trimis inițiativa comisiei pentru regulament? Care este termenul de depunere a amendamentelor? Și care este termenul de depunere a raportului? Toate procedurile parlamentare stabilite conform articolelor din Constituție nu au fost respectate! Mai mult, doi membri ai Camerei Deputaților care nu fac parte din comisia pentru regulament, depun amendamente! Ceilalți 370 și ceva nu au acest drept… Proiectul de hotărâre care a venit astăzi în plen pentru ordinea de zi fără să i se găsească inițiatori de aproape trei săptămâni poate fi retrimis la comisie! (…) Să vă spun un lucru foarte trist, pe formă, nu pe fond: nici pe vremea PDL nu am văzut un asemenea abuz și o asemenea încălcare a Regulamentului Camerei Deputaților! Dar, decizia întotdeauna aparține plenului, plenul este suveran, dar se creează un precedent extrem de periculos! O comisie poate să facă un raport la o lege fără să existe inițiativă parlamentară! Acesta este cel mai mare pericol, pe care astăzi îl statuăm prin introducerea acestui proiect pe ordinea de zi!”, a spus Valeriu Zgonea.

Liberalii s-au trezit în plin conflict între social-democrați, iar deputatul Eugen Nicolăescu a anunțat că votul PNL va fi de „abținere”.

„Avem o dificultate: cum să votăm la acest proiect de hotărâre a Camerei Deputaților? Vrem să modificăm regulamentul ca să reintroducem votul electronic, dar, în același timp, trebuie să fim de acord și cu modificări ale regulamentului privind schimbarea președintelui Camerei Deputaților. În consecință, avem o singură variantă prin care să ajutăm reintroducerea votului electronic, dar nici să intrăm în lupta din PSD și ne vom abține la votul pentru acest proiect!”, a spus Nicolăescu.

„Faceți puțin abuz pentru salariu”

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, și-a etalat abilitățile juridice de la pupitru, atacându-l pe Zgonea, demonstrând, dacă mai era nevoie, că spiritul personajelor lui I.L. Caragiale încă bântuie prin Parlamentul României.

„A susține aici că în cadrul comisiei nu se pot face amendamente  de către deputați înseamnă chiar un fapt foarte grav, ca în toate comisiile să nu se mai poată face amendamente, altele decât ceea ce scrie în proiect. (…) Deci, domnul președinte, comisia are dreptul să facă astfel de propuneri, după cum știți a existat o propunere legislativă, în cadrul comisiei s-a invocat ceea ce spuneți dumneavoastră, că n-ar fi trecut prin biroul permanent și atunci s-a adoptat soluția regulamentară, aceea de a se face amendamente de către un membru al comisiei. Nu avem decât o singură chestiune: pornindu-se de la interpretarea dumneavoastră, cum că propunerea de schimbare se face doar de către liderul de care aparține președintele, dumneavoastră încercați să faceți puțin abuz, vă invederez că intrați în conflict cu art. 301, atât de drag dumneavoastră, conflictul de interese! Anume, să mai rămâneți o lună de zile cu salariul pe care îl aveți și dacă insistați va exista o plângere, mai ales că ANI vă va sprijini să vă declare în stare de conflict de interese cât mai repede! Tot circul acesta a pornit de la faptul că ați avut interpretarea și ați impus-o în mod abuziv!”, a spus Nicolicea.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *