Parcuri eoliene offshore. Virgil Popescu: „Marea Neagră are un mare potențial de energie electrică”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, este un adept al energiei eoliene în largul Mării Negre românești și încă din luna februarie a solicitat Hidroelectrica să aibă în vedere și acest aspect. Luni seară, ministrul Popescu a arătat în cadrul unei emisiuni televizate că potenţialul vântului din Marea Neagră ar putea fi folosit şi pentru producerea de energie electrică în România.

„Hidroelectrica, pentru prima dată, se reorientează către proiecte majore: parcuri eoliene în Marea Neagră, un concept pe care l-am ridicat în discuția Comisiei Europene în urmă cu patru luni și acum este pe masa Comisiei Europene și vom primi finanțări pentru așa ceva, pentru că Marea Neagră, alături de Marea Nordului, are un mare potențial de energie electrică prin potențialul de vânt, vorbim de energie regenerabilă. Vorbim de investiții în petrochimie a Romgazului, prima fabrică de metanol pe care o construiește Romgaz; vorbim de un nou concept de energie pe bază de gaz, de a produce energie electrică din gazul natural. Pe lângă energia produsă de gaz, vorbim de energia regenerabilă, eoliană sau solară, cu producere de hidrogen curat, astfel încât acest ansamblu să se încadreze în țintele de mediu impuse de Comisia Europeană”, a spus Virgil Popescu.

Între timp, în Parlament, un grup de 33 de parlamentari, printre care deputatul PSD Iulian Iancu, cel care a fost inițiator, au înregistrat chiar luni la Senat o „Propunere Legislativă privind măsurile necesare pentru realizarea de operațiuni pentru exploatarea energiei eoliene offshore”. Propunerea instituie posibilitatea ca anumite persoane care au proprietăți în zona litorală să devină acționare în companiile care vor dezvolta aceste parcuri eoliene în largul Mării Negre. Pentru viitorii dezvoltatori, această prevedere de a ceda o parte din proiect pare a fi o obligație din ce se înțelege din textul legii.

„Proprietarii de parcuri eoliene offshore situate la mai puțin de 16 kilometri de linia de coastă sunt obligați să ofere opțiunea de achiziție a 20% din acțiunile de proprietate a parcurilor eoliene cetățenilor locali cu reședința la o distanță de 4,5 km de locația parcului eolian sau cu reședința într-o localitate care are linii de coastă la 16 km de locația parcului eolian. Opțiunile de achiziție trebuie oferite după acordarea licenței pentru construirea parcului eolian, dar înainte de conectarea la rețea a parcului eolian”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *