Spread the love

Când credeam că în Constanța nu vor mai fi blocaje în realizarea unor proiecte, iată că administrația locală a mai primit o lovitură! Secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Constanța a decis să suspende executarea a două acte administrative, respectiv HCLM nr. 334/212.10.2017 și 335/12.10.2017, referitoare la modernizarea unei bucăți din Parcul Tăbăcărie. Concret, cele două hotărâri vizau, printre altele, aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai celebrului proiect „Parcul cu miniaturi”, precum și plata contribuției ce îi revenea Primăriei Constanța la acest proiect. Hotărârile au fost atacate în instanță de Asociația „Constanța Altfel“. Precizăm că decizia în acest caz nu este definitivă.

CITEȘTE ȘI:

Realizarea „Parcului de miniaturi“ a primit undă verde de la Consiliul Local. Făgădău: „În spațiul public s-au aruncat o mulțime de minciuni despre proiect“

Amintim că proiectul „JOINT ROMANIAN – BULGARIAN CULTURAL AND HISTORICAL HERITAGE – MINIATURE PARK” a fost gândit pentru accesarea de fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier, în parteneriat cu autoritățile din Bulgaria, în valoare de un milion de euro și presupunea modernizarea unei bucăți din Parcul Tăbăcărie prin „crearea unui parc de miniaturi menit să ofere deopotrivă părții române și bulgare o platformă concretă de dialog, cooperare și inițiativă în domeniul turismului”. Concret, partea română ar trebui să amenajeze în Parcul Tăbăcărie, în afară de alei și spațiul verde, o serie de simboluri ale județului. Cei mai vehemenți împotriva realizării acestui proiect au fost cei din opoziție.

La începutul lunii iunie, aleșii locali municipali din Constanța au votat, în cadrul unei ședințe de îndată, două proiecte importante, care fac posibilă continuarea procedurilor pentru proiectul Primăriei privind reamenajarea unei arii din Parcul Tăbăcărie, asta după ce în ședința ordinară din 29 mai inițiativa a fost trântită la votul consilierilor. Este vorba de două cerințe ale Uniunii Europene potrivit cărora municipalitatea din Constanța trebuie să asigure o cofinanțare din proiect de cel puțin 2% din valoarea totală și să asigure disponibilitatea fondurilor până în momentul în care se vor aproba cererile de rambursare.

„Sunt clarificări de formă și nicidecum de fond solicitate de organismul intermediar ce gestionează proiectele transfrontaliere România și Bulgaria. Cu alte cuvinte, ni s-a cerut să venim cu două precizări. Una prin care ne asumăm cofinanțarea nu într-un procent fix, ci de minim 2%, și această regulă este nouă pentru toate proiectele europene aplicabile pe axa România – Bulgaria, nu doar pentru Constanța. În a doua solicitare ni s-a cerut să asigurăm disponibilitatea fondurilor până în momentul în care se vor aproba cererile de rambursare, lucru care s-a mai practicat în România multă vreme. Ba chiar așa au început fondurile europene. Întâi utilizam fondurile noastre, iar ulterior făceam cererile de rambursare. Dacă aceste două reguli s-au schimbat, vă asigur că nu s-au schimbat special după acest proiect. Chiar dacă acest proiect nu va fi aprobat la finanțare este obligația noastră să-l înfăptuim“, a declarat, în 12 iunie, primarul Decebal Făgădău.

După o pauză de consultare cerută de patru consilieri ai PNL Consiliul Local, Adriana Arghirescu, Costin Avătavului, Mihaela Andrei și Ion Solomon, cele două solicitări au fost aprobate. În cazul primului proiect, cel referitor la plata contribuţiei ce îi revine municipiului Constanţa pentru proiectul „Joint Romanian – Bulgarian Cultural and Historical heritage – Miniature Park”, selectat în cadrul programului INTERREG V A România – Bulgaria, care este de minim 2 % din bugetul aprobat al proiectului, cei patru liberali s-au abținut. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a trecut cu 15 voturi „pentru“ și 4 „abțineri“.

În cazul celui de-al doilea proiect, referitor disponibilitatea temporară a fondurilor până la rambursarea acestora din Programul INTERREG V A România – Bulgaria pentru proiectul “Joint Romanian – Bulgarian Cultural and Historical heritage – Miniature Park”, toți cei 19 consilieri prezenți la ședință, din 27 cât numără CLM, au votat „pentru“.

Reacția Primăriei Constanța

De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei Constanța nu se înghesuiesc pentru reacții, șocul fiind destul de mare. Atmosfera anostă, potrivit acestora, se datorează faptului că Asociația „Constanța Altfel” a insistat pe tăierea copacilor, deși ar fi vorba de tăierea copacilor uscați.

„Acolo se taie acum opt copaci și se toaletează alți opt, pentru că în urmă cu câteva zile a căzut o creangă și era să moară un copil”, a precizat un reprezentant al Primăriei Constanța, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Reamenajarea unei arii din Parcul Tăbăcărie și transformarea într-un „parc de miniaturi“, împiedicată de aleșii din opoziție. Făgădău l-a trimis „la plimbare” pe Negoi de la USR

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *