„Păpușile Barbie” îi bântuie pe liberali! Ralucăi Turcan i s-a solicitat, la Constanța, să candideze la șefia partidului

Președintele interimar al Partidului Național Liberal, Raluca Turcan și secretarul general al PNL, Cristian Bușoi, au susținut, duminică, o conferință de presă la sediul filialei PNL Constanța. Este vorba de un turneu electoral intern, după vizita recentă a lui Ludovic Orban, iar candidații de la București „aterizează” și la Constanța, o filială cunoscută pentru apetitul de a naște constant probleme noi.

Turcan luptă pentru salariul lui Făgădău

Scorul obținut de PNL la alegerile parlamentare este jenant. Cu toate acestea, președintele interimar al PNL consideră că procentul de 20% din Senat și Camera Deputaților este suficient pentru a pune presiune pe coaliția majoritară.

„În momentul de față, PNL are 20% în Parlament, mult sub așteptări, dar cu 20% poți să sprijini activ respectarea legii în România, poți să propui initiative legislative, care prin sprijin public să devină legi. Majoritatea este la PSD, dar așa cum am reușit să schimbăm majoritatea PSD pentru a mări salariile primarilor care sunt bruscați și împinși la limita legalității, așa putem obține și în alte domenii cheie. Trebuie doar seriozitate în Parlament și în toate funcțiile publice unde PNL are reprezentanți. Primarul de Constanța spunea zilele trecute că salarizarea domniei sale este pe locul 50 în grila de salarizare din primărie. Cum poate un primar să muncească eficient, în condițiile în care oamenii din subordine au salarii mai mari? Este o decizie greșită pe care PSD a întărit-o, dar pe care o poate corecta. PNL i-a pus la dispoziție în Parlament instrumentul legal și am constatat cu bucurie că au primit amendamentul PNL și vor susține această decizie în avantajul primarilor”, a spus Raluca Turcan.

După ce a deplâns salariul primarului Constanței, Decebal Făgădău, Raluca Turcan s-a oferit să îi dea exemple de „bună administrare a orașului”, vorbind și de creșteri de un miliard la PIB-ul local din inițiative încă necunoscute.

„Un primar liberal la Primăria Constanței ar da economiei o funcționare mai bună și ar fi un climat economic mult mai deschis, fără blocaje sau amenințări ale grupării Mazăre. Cu un primar liberal la Constanța PIB-ul orașului ar putea să crească lejer cu un miliard de euro. Este o analiză economică foarte ușoară în materie de atragere a investițiilor pentru creșterea PIB-ului orașului. Toate exemplele de bună administrație locală vin de la primari PNL, nu e un secret, acești primari sunt în Alba Iulia, Oradea, Arad, Timișoara, Cluj, au oferit în fruntea administrației abordări moderne și deschideri prin atragerea de investitori și crearea de condiții favorabile. Nu este greu pentru administrația PSD-istă din Constanța să privească aceste modele de dezvoltare de la primăriile PNL și să ia exemplu. Se poate, mai ales cu potențialul economic uriaș al Constanței”, a mai spus Turcan.

Pe Bușoi îl apucă trepidațiile când aude de relația PSD – economie

Cu debutul politic jenant și charisma, în prezent, la pământ, secretarul general al PNL, Cristian Bușoi, a venit la Constanța ca să vorbească despre greșelile PSD. Alarmist din nu înțelegem care motive, Bușoi a conturat un dezastru economic pe care, evident, social-democrații îl instrumentează cu intenție.

„Foarte grav este felul în care PSD gestionează economia. O spun cu toată fermitatea: ceea ce face PSD în acest moment este cel puțin la fel de grav cu ceea ce a făcut cu OUG 13, prin încercarea de a pune în subordinea politicului Justiția. Cred că e o atitudine iresponsabilă, faptul că PSD se află într-o cursa contracronometru de a arunca cu bani, promisiuni, creșteri salariale, de a promite și mai multe reduceri de impozite, în condițiile în care veniturile la buget sunt mai mici și nu fac nici un efort concret de a atrage eforturi europene. Vor distruge economia românească, avem deja multe semnale de la mediul economic, mai ales de la exportatori: odată cu creșterea salariului minim au devenit necompetitivi pe piața externă, ceea ce va influența și mai mult balanța comercială negativă a României”, a spus Cristian Bușoi.

Liberalii, bântuiți de păpușa Barbie…

Spuneam despre apetitul PNL Constanța de a naște probleme noi. De data aceasta este vorba despre reprezentarea femeilor în PNL sau, mai exact, de nereprezentarea lor. Fostul președinte al partidului, Alina Gorghiu, fixa pentru alegerile de anul trecut o prezență de 30% a femeilor pe listele de candidați. La Constanța, nici vorbă de așa ceva. Din cei 28 de primari PNL din județ, doar două sunt femei, iar pe lista consilierilor județeni înainte de alegerile locale prima femeie figura pe locul 29! Mai mult, la alegerile parlamentare, speriați de dezastrul care se prefigura, liberalii au instrumentat o rocadă între Robert Boroianu și Ana Marcu și, evident, Marcu nu a mai prins Parlamentul.

PNL Dragomir Turcan 3

În acest context, putem spune că, în PNL Constanța, s-a instalat o cultură politică cu tendința de a ataca orice înseamnă participarea femeilor în politică și actualului președinte al organizației, Gheorghe Dragomir, i se atribuie o declarație nefericită: „Femeile și păpușile Barbie nu pot conduce PNL”, cu trimitere clară la fostul președinte al PNL, Alina Gorghiu, pe care a atacat-o și cu prilejul altor discuții interne și la actualul președinte interimar al partidului, Raluca Turcan!

PNL Dragomir Turcan 1

Astfel, profitând de prezența Ralucăi Turcan la Constanța, cu prilejul ședinței liberalilor dinaintea conferinței de presă, consilierul județean Remus Cristy Baisan i-a solicitat președintelui interimar al partidului să candideze! Solicitarea lui Baisan nu a căzut degeaba, din avion. Candidat la șefia PNL Constanța, Baisan dorește o schimbare de paradigmă în contextul în care, printre liberalii locali, femeile nu prea își găsesc locul, nu sunt reprezentate la nivel național și foarte puțin din rândurile centrale, iar prezența lui Turcan în cursa internă pentru șefia partidului ar dinamiza discursul egalității de șanse pentru femeile din PNL.

Baisan ne-a precizat că a cerut expres asta, pentru dinamizarea dezbaterii interne, pentru participarea femeilor.

„I-am solicitat doamnei Turcan să candideze la șefia partidului din poziția de femeie. Consider că această competiție internă femeile trebuie să fie reprezentate, PNL are probleme fundamentale la Constanța vis-à-vis de femeile care sunt implicate. În CJC nu avem nici o femeie consilier județean! Din cele peste 70 de organizații locale cred că avem maxim două conduse de femei. Este o situație care trebuie schimbată. Raluca Turcan ar putea avea o obligație de a candida, chiar dacă se va retrage spre finalul campaniei, pentru a transmite mesaj. Ca președintele Dragomir să vină în fața noastră și să ne spună că PNL nu poate fi condus de o păpușă Barbie, făcând referire la Alina Gorghiu și Raluca Turcan… domnul Ludovic Orban să vină în fața noastră și să ne spună că acest partid trebuie condus de un bărbat… Acest partid trebuie condus de o persoană capabilă, cea mai bună persoană care se înscrie în această cursă. A discrimina între femei și bărbați, transmitem un mesaj foarte periculos în societate, de neacceptat”, a spus Baisan, pentru TOMIS NEWS.

Membrii Biroului Politic Județean al PNL Constanța au anunțat duminică, 12 martie, că au decis ca data de convocare a Comitetului de Coordonare Județean să fie 27 aprilie 2017. De asemenea, membrii BPJ au validat, tot cu unanimitate de voturi, componența Comisiei Județene de Organizare a Alegerilor, aceasta fiind formată din cinci membri, și anume: Adrian Manole, Marilena Dragnea, Marius Enescu, Costel Stanca și Marius Pricopie. Pe 15 martie, l-au validat, cu unanimitate de voturi, în funcția de președinte al Comisiei Județene de Organizare a Alegerilor pe Adrian Manole, în timp ce secretar al comisiei a fost validată Marilena Dragnea.

Până în prezent, doar Remus Cristy Baisan și-a depus candidatura pentru șefia PNL Constanța și se vehiculează numele lui Bogdan Huțucă drept contracandidat. De asemenea, Robert Boroianu se pare că se „încălzește” pe margine. La nivel național, doar Ludovic Orban și-a anunțat intenția de a candida, prezent zilele trecute la Constanța, și, pe post de potențiali contracandidați pentru Congresul din iunie, figurează Cristian Bușoi și Cătălin Predoiu.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.