Papa Francisc: „Viktor Orban mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va TERMINA pe 9 mai”

Papa Francisc a spus că premierul maghiar Viktor Orban i-a spus, atunci când s-au întâlnit la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei din Ucraina pe 9 mai, Ziua Victoriei Rusiei. Papa a făcut declarațiile pentru ziarul italian Corriere della Sera, într-un interviu publicat marți, potrivit CNN.

Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai”, a spus Papa Francisc. „Asta ar explica și viteza escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este doar Donbasul, este Crimeea, este Odesa, sunt porturile de la Marea Neagră din Ucraina, este totul”, a spus Papa. „Nu există suficientă voință pentru pace. Sunt pesimist, dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”, a mai declarat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a repetat declarațiile anterioare că este gata să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu Putin și a comparat războiul din Ucraina cu genocidul din Rwanda.

Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate cum să nu o oprești? Acum douăzeci și cinci de ani am trăit același lucru cu Rwanda”, a declarat papa Francisc.

Papa a spus că nu va călători deocamdată la Kiev, trimițând în schimb un reprezentant.

Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar și eu sunt preot, ce pot să fac? Voi face tot ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa”, a spus el.

Papa Francisc a declarat, într-un interviu publicat marți, că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns. De asemenea, Papa a spus, pentru „Corriere Della Sera”, că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni slujitorul la altar al lui Putin”, notează Reuters.

Papa Francisc, care a făcut o vizită fără precedent la ambasada rusă când a început invazia, a declarat că, la aproximativ trei săptămâni de la începerea conflictului, i-a cerut unui diplomat să îi trimită un mesaj lui Putin. El a spus că mesajul a fost că este dispus să meargă la Moscova: „Cu siguranță, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită o deschidere. Nu am primit încă un răspuns și insistăm în continuare”. El a adăugat: „Mă tem că Putin nu poate și nu dorește să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu poți opri atâta brutalitate?”.

Înainte de interviu, Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, nu menționase în mod specific Rusia sau pe Putin de la începutul conflictului, la 24 februarie, însă a lăsat puține semne de întrebare cu privire la partea pe care a criticat-o, folosind termeni precum „agresiune” și „invazie nejustificată”, deplângând atrocitățile împotriva civililor.

Statele Unite au „informații foarte credibile”, conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile separatiste din estul Ucrainei la mijlocul lunii mai. Conform acestora, ar exista și planuri pentru crearea unei „republici populare” și la Herson, pentru o eventuală anexare, de asemenea, la Rusia. Oțelăria Azovstal se află sub foc constant de la începutul zilei de luni, acolo fiind încă blocați aproximativ 100 de civili, inclusiv femei și bătrâni, și aproximativ 20 de copii. Premierul britanic Boris Johnson se va adresa marţi parlamentului ucrainean prin videoconferinţă, o premieră pentru un lider occidental de la începutul invaziei ruse, şi va anunţa un ajutor militar suplimentar pentru Kiev de 300 de milioane de lire sterline. Totodată, Uniunea Europeană pregătește sancțiuni asupra petrolului Rusiei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *