PANICĂ la Facebook după migrarea masivă a utilizatorilor de la WhatsApp spre Telegram și Signal

Facebook încearcă să lămurească situaţia şi să liniştească utilizatorii care au început deja să ia calea produselor concurente, după uraganul stârnit de noile clauze obligatorii din condiţiile de utilizare ale WhatsApp. Facebook foloseşte conturile de social media ale companiei pentru a încerca să stăvilească valul de utilizatori care au început să renunţe la WhatsApp şi au trecut la Signal şi Telegram. În paralel, executivii companiei au ieşit şi ei cu mesaje similare, trădând o uşoară panică.

Pe conturile WhatsApp de Facebook şi Twitter se vorbeşte despre criptarea end-to-end şi faptul că, datorită acesteia, mesajele şi apelurile dintre utilizatori nu pot fi văzute de compania americană. Pe de altă parte, Adam Mosseri şi alţi executivi Facebook au postat mesaje prin care explică faptul că noile clauze se referă la mesajele trimise de utilizatori companiilor, nu la mesajele schimbate strict între utilizatori.

Valul anti-Facebook a ajutat deja două dintre cele mai cunoscute aplicaţii concurente să crească în ultimele zile mai mult decât de obicei. Signal a numărat duminică 810.000 de utilizatori noi, de 18 ori mai mulţi decât într-o zi normală. Numărul mare de utilizatori noi a creat probleme pentru Signal, care a avertizat că, din această cauză, procesul de înregistrare se realizează cu o oarecare întârziere. Şi mai spectaculos a crescut Telegram, care a trecut de 500 de milioane de utilizatori activi, după ce, în ultimele 24 de ore, a câştigat peste 25 de milioane de noi utilizatori. Ambele aplicaţii au ajuns în fruntea topurilor din App Store şi Google Play după performanţele din ultimele zile.

Facebook nu renunţă la accesarea datelor colectate de WhatsApp. Doar că, de data aceasta, colectarea nu are legătură cu afişarea reclamelor. WhatsApp a început, din 6 ianuarie, să afişeze o notificare celor peste 2 miliarde de utilizatori ai săi, prin care le aduce acestora la cunoştinţă o serie de modificări pe care le va suferi regulamentul de folosire a aplicaţiei. Modificările sunt împărţite în trei categorii, în funcţie de modul în care vor fi folosite datele:

-Legate direct de folosirea WhatsApp;

-În legătură cu modul în care companiile care vând pe WhatsApp pot folosi servicile Facebook pentru a stoca comunicările cu clienţii;

-Pentru integrarea WhatsApp cu Facebook.

Facebook va avea acces la o serie întreagă de informaţii colectate de WhatsApp, de la datele tranzacţiilor realizate de cei care vor face cumpărături, la cele de identificare ale device-urilor şi IP-urile utilizatorilor. Noile clauze vin să faciliteze noua strategie de monetizare a WhatsApp, care, în loc de reclame, se va axa pe servicii oferite companiilor. Acestea vor putea comunica cu clienţii şi vinde direct în cadrul platformei. Condiţiile sunt dictate de Facebook fără ca utilizatorul să aibă un cuvânt de spus. Cei cărora nu le convine au ca singură opţiune să înceteze să folosească WhatsApp şi să se orienteze către una dintre numeroasele alternative.

Noile clauze WhatsApp: Ce se întâmplă din 8 februarie în UE

Utilizatorii europeni pot sta liniştiţi, promite Facebook, care spune că noile condiţii, prin care compania va accesa datele personale ale utilizatorilor WhatsApp, nu se aplică şi pe bătrânul continent, întrucât Uniunea Europeană a interzis acest lucru. Dintre noile clauze, în Europa va lipsi cea privind transferul datelor către Facebook. Şi europenii vor avea de ales între a accepta condiţiile sau a nu mai folosi WhatsApp, însă informaţiile personale ale acestora vor rămâne pe serverele WhatsApp.

Clarificarea a fost făcută de divizia irlandeză a Facebook, după ce, iniţial, s-a crezut că noile clauze vor fi aplicate la fel în toată lumea, inclusiv în Europa.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *