PANICĂ în Delta Dunării: A apărut o specie de somn care pune în pericol resursa piscicolă. Bola (PNL): „Vor muri în iarnă, dar se pot adapta și vor dezechilibra ecosistemul”
Trei cherhanale ar fi responsabile de apariția somnului african în Delta Dunării, specie invazivă considerată un pericol, pentru că poate afecta întreaga resursă piscicolă. După ce pescarii au prins mai multe exemplare, o echipă de inspectori ecologici a efectuat zilele trecute controale la agenții economici din zonă. Organele de control ale Rezervației Biosferei Delta Dunării și Gărzii Naționale de Mediu au constatat o diferență de 34 de kilograme de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, „cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc”.
Trei cherhanale din jurul localității Crișan din Deltă sunt suspectate că au scăpat accidental somn african în Dunăre, specie invazivă considerată un pericol pentru resursa piscicolă, se arată într-un comunicat al Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD).
„În urma semnalării prezenței speciei alohtone de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”, respectiv în apropierea localității Crișan, în perioada 14-15.07.2021 inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor RBDD au efectuat controale la agenții economici situați pe o rază de aproximativ 10 km în jurul localității Crișan, și anume la cherhanalele SC Minion SRL, SC Miropest SRL, SC Năvodul Norocos SRL și la complexul turistic Lebăda. Pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri față de intersecția cu canalul Sulina, s-a constatat prezența a patru viviere (țarcuri) ce aparțineau complexului turistic Lebăda și în care erau mai multe specii de pești în stare vie, printre care și somn african. În urma acțiunilor de control a reieșit că agentul economic a achiziționat pe bază de factură o cantitate de 4000 kg de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kg. Restul cantității de pește rămase, respectiv 3784 kg, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă. După scoaterea exemplarelor de somn african din viviere și cântărirea cantității în fața organelor de control ale ARBDD și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul RBDD s-a constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc. În urma controlului, agentului economic i-au fost aplicate sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 12 punctele 29 și 37 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, și anume pentru ”organizarea și desfășurarea de activități economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora”, respectiv ”introducerea speciilor de plante și animale alohtone fără autorizare”, dar nu s-a dispus și eliminarea țarcurilor amplasate ilegal, această dispoziție fiind dată ulterior, la controlul din 03.08.2021. În urma controlului din data de 09.08.2021 s-a constatat că țarcurile au fost integral dezafectate.
Pentru a monitoriza în continuare prezența somnului african în RBDD s-a solicitat atât institutelor de cercetare cât și universităților cu care ARBDD colaborează pentru actualizarea Planului de management, cât și pescarilor, să informeze și să captureze imediat exemplarele observate, în vederea eliminării. În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie”, se arată în comunicatul instituției.
Pescarii din Delta Dunării au prins mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă, iar situaţia aceasta riscă să distrugă şi ultimele exemplare de sturion din România, a declarant directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak. Acesta a menţionat că prezenţa somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.
„Oricând se poate produce un dezastru ecologic în cazul anumitor specii care se aclimatizează și devin invazive în detrimentul speciilor native”
Potrivit deputatului constănțean liberal, Bogdan Bola, inițiatorul noii legi a pescuitului – care va aduce modificări radicale și în Delta Dunării – în prezent nu putem vorbi de un pericol din partea acestei specii, întrucât va muri în mod natural când temperaturile vor ajunge la 16 grade. Totodată, nu este o situație care să calmeze, întrucât somnul african are capacitatea de adaptare și, în absența măsurilor, întregul ecosistem ar putea fi pus în pericol în următorii ani. Potrivit lui Bola, măsurile de prevenire și de combatere ale acestui tip de comportament iresponsabil din partea unor agenți economici sau persoane fizice, care, voit sau din neglijență, permit introducerea unor specii alohtone în apele naturale ale României, sunt aproape inexistente:
„Despre somnul african putem spune că este o specie alohtonă (non-nativă) în Delta Dunării, însă cu siguranță nu și invazivă. În câteva luni, când temperaturile aerului și apei din Deltă vor scădea sub 16 grade, această specie de somn va muri în mod natural, biologia speciei nefiind adaptată la condițiile noastre de mediu. Însă, potrivit ultimului raport privind mediul al celor de la ONU, riscăm ca în anii ce urmează această specie să devină și invazivă – va putea găsi condiții prielnice de reproducere – din cauza încălzirii globale tot mai accentuate. Iar cu acest aspect nu este de glumit… Însă până în momentul în care această specie va muri, în mod natural prin venirea iernii, va continua să dezechilibreze ecosistemul tot mai fragil al Deltei. Iar măsurile de prevenire și de combatere ale acestui tip de comportament iresponsabil din partea unor agenți economici sau persoane fizice, care, voit sau din neglijență, permit introducerea unor specii alohtone în apele naturale ale României, sunt aproape inexistente. Oricând se poate produce un dezastru ecologic în cazul anumitor specii care se aclimatizează și devin invazive în detrimentul speciilor native, cu efecte ireversibile pentru fauna autohtonă. Tocmai de aceea, trebuie să fim mai responsabili când introducem specii alohtone în acvacultură, fie doar și numai pentru păstrare și să respectăm toate măsurile de biosecuritate. În caz contrar, chiar și identificându-se responsabilii, Administrația Rezervația Biosfera Delta Dunării a dispus sancțiunile maxime prevăzute de lege, însă insuficiente, din punctul nostru de vedere: amenzi încadrate între 4.200 și 12.500 lei și între 700 și 1.800 de lei. Cu siguranță, nimic care să determine mai multă atenție sau responsabilitate pe viitor, riscând să se repete acest lucru dacă peștii vor fi ținuți tot în instalații de acvacultură arhaice, fără respectarea normativelor de biosecuritate. Tocmai de aceea, în noua Lege a Pescuitului, am prevăzut la art. 129 că introducerea în amenajările piscicole, fără avizul Ministerului Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit și Acvacultură, a speciilor acvatice alohtone este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 17.500 lei. Ba mai mult, la art. 133 am prevăzut că introducerea cu intenţie în habitatele acvatice naturale a unor specii acvatice alohtone constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la patru la șase ani! La sfârșit, trebuie tras și un alt semnal de alarmă: peste 70% din totalul capturilor comerciale sunt specii alohtone invazive sau cu potențial invaziv: rapana, ciprinidele asiatice și carasul!”, a spus deputatul Bola, pentru TOMIS NEWS.
CITEȘTE ȘI: