Pandemie în zootehnie: Producătorii, siliți să OMOARE porcii, din cauza pestei porcine

Ministerul Agriculturii a vrut să limiteze numărul porcilor crescuți în bătătura țărănească la cinci capete și să interzică reproducerea suinelor în exploatații neautorizate. Presați de micii producători, de primarii comunelor și de diverse asociații rurale, oficialii Agriculturii au cedat și au renunțat la proiect luna trecută. Marii producători de carne de porc susțin însă că măsurile de siguranță alimentară și combaterea pestei porcine pot fi materializate doar dacă ministerul impune norme stricte de creștere a suinelor în gospodăriile rurale. Cererea celor mari este respinsă vehement de cei mici. Așa că nu este pace între crescătorii de porci.

Din 2017, până acum, pesta porcină a ucis în România peste 700.000 de porci. Ca s-o eradicheze, autoritățile au restricționat circulația porcilor domestici prin diverse acte normative. Limitarea la cinci a porcilor crescuți pe lângă casă și interzicerea folosirii vierilor pentru reproducere în gospodăriile rurale s-au vrut a fi norme care să țină sub control negoțul de carne la mica înțelegere. La presiunea micilor producători, a primarilor și a asociațiilor care sprijină creșterea tradițională a animalelor, ministerul Agriculturii a cedat și nu a implementat noile reguli. Decizia îi nemulțumește acum pe marii producători, care cer musai restricții pentru cei mici.

pesta porcina1

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).a anunțat faptul că România înregistrează 413 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 37 de judeţe, din care şapte în exploataţii comerciale şi şase în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 112.869 de porcine. Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea din 5 martie, când au fost consemnate 428 de focare. În intervalul 4 – 11 martie 2021 au fost înregistrate 35 de focare noi de pestă porcină africană în 18 judeţe şi au fost stinse 50 în cinci judeţe.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.268 de cazuri la mistreţi în 41 de de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA. Nu există un tratament sau vaccin specific. În absența unui vaccin eficient, singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei. Pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate. 

pesta porcina2

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa informează proprietarii de porcine, atât din exploataţiile comerciale cât şi din gospodăriile populaţiei care este situaţia pestei porcine africane în judeţul Constanţa. Astfel, la data de 11.03.2021, în localităţile Negru-Vodă, secţia Darabani, Traian, comuna Săcele şi Nisipari, comuna Castelu evoluează patru focare de boală în exploataţii nonprofesionale. Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanța împreună cu Unitățile locale de Sprijin, au luat următoarele măsuri: au pus sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, uciderea suinelor și ecarisarea lor, dezinfecţia exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. Au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv zone de protecție cu o rază de 3 km și zone de supraveghere cu rază de 10 km. D.S.V.S.A. Constanța reamintește crescătorilor de porcine care sunt măsurile ce trebuie luate pentru a preveni extinderea bolii la nivelul județului: În toate localitățile, secţia Darabani, Negru Vodă, Grăniceru, Darabani, Vâlcelele, Cotu Văii, Vârtop, Tătaru, Comana, Chirnogeni, Traian, Săcele, Corbu, Vadu, Istria, Nuntaşi, Nisipari, Castelu, Cuza Vodă, Culmea, Nazarcea, Poiana, Poarta Albă, Murfatlar, toți porcii trebuie ținuți în adăposturi amenajate astfel încât să fie evitat contactul cu alte porcine sau cu porcii mistreți. Circulația porcilor în aceste localități este interzisă.

În localitățile care nu sunt supuse restricțiilor de boală, achiziționarea de porcine se va face doar din exploatații care nu au fost afectate de boală, exploatații care vor fi situate în localități ce nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare în ceea ce privește pesta porcină africană; porcinele trebuie să fie obligatoriu identificate în exploatația de origine și să figureze în BND pe exploatația respectivă; înainte de achiziționare vânzătorul și cumpărătorul sunt obligați să solicite medicului veterinar de liberă practică din localitatea respectivă efectuarea examenului clinic și eliberarea documentelor sanitare veterinare; transportul porcinelor se va realiza cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, care în prealabil vor fi dezinfectate; este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale. În cazul pierderii crotaliilor, a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor sau in cazul observării la nivelul localității a comercianților ilegali de animale, se va anunţa imediat la numărul de telefon 0241/682417 al D.S.V.S.A. Constanța.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.