Spread the love

Conferința filialei județene Constanța a Partidului Mișcarea Populară a avut loc, duminică, la Pavilionul Expozițional din stațiunea Mamaia. Întrunirea celor 305 delegați a bătut în cuie realegerea lui Claudiu-Iorga Palaz în funcția de președinte al organizației județene și, totodată, a stabilit componența Consiliului Executiv Județean, care va intra în lupta alegerilor din 2020. La evenimentul de la Pavilion au participat, evident, Claudiu Palaz; deputatul de Constanța, Robert Turcescu; deputatul Cătălin Cristache, de la PMP Galați și deputatul basarabean Eugen Tomac, cel care a deschis seria discursurilor.

Tomac a regizat o negăsire a discursului scris, susținând că „nici unul dintre noi nu va citi un discurs scris de alții, ci va discuta sincer”. Totodată, deputatul Tomac a mulțumit „popularilor” constănțeni pentru efortul depus și rezultatele obținute la alegerile din 2014 și 2016.

„Nici unul dintre colegii noștri nu va citi un discurs scris de alții. Ceea ce spun sunt lucruri sincere, spuse din suflet. Felicit echipa de la Constanța, s-au împlinit mai bine de patru ani de când, împreună cu Claudiu Palaz, am inaugurat primul sediu al PMP, în vara anului 2012. De atunci s-au întâmplat multe evenimente importante în viața partidului nostru și ne-am atins obiectivele pe care ni le-am propus, dar greul abia acum începe. Ne-am atins obiectivul de a trimite reprezentanți în Parlamentul European, la Constanța ați obținut un rezultat foarte bun, onorabil, chiar dacă nu am avut candidați peste tot. Astăzi, datorită efortului pe care l-ați făcut, aveți în Parlament unul dintre cei mai vocali și credibili deputați, colegul nostru Robert Turcescu. Ne-am atins obiectivele pentru că, noi toți, am crezut în acest proiect și spun că abia începe greul, pentru că avem multe de făcut împreună. În primul rând, de ordin organizatoric. (…) Sunt convins că Consiliul Executiv Județean al PMP Constanța va fi suficient de inteligent astfel încât să se plieze pe negocierile strict în interesul partidului, al membrilor și să nu îi dezamăgească pe cei care ne-au acordat încrederea. Avem calea noastră și veți observa, în timp, că toată încercarea de a diminua importanța noastră pe scena politică, de a spune că PMP nu mai are viitor, sunt simple răutăți pe care le spun adversarii noștri politici”, a spus Eugen Tomac.

Basarabean și unionist „în cuget și în simțiri”, Tomac a reluat discursul reunificării a ceea ce a mai rămas din Basarabia, respectiv Republica Moldova, cu România și este convins că votul majoritar din Parlamentul de la Chișinău este doar o chestiune de timp foarte scurt.

„Cei doi criminali (Hitler și Stalin – n.r.) au decis ca națiunea noastră să fie divizată și peste patru milioane de cetățeni români s-au trezit, peste noapte, cetățeni ai Uniunii Sovietice! Nu ne poate opri nimeni să ne continuăm acest obiectiv, să luptăm pentru el, pentru că este sfânt! Vă asigur că, indiferent ce spun unii și alții, realitatea este foarte simplă: noi vom reuși să ne atingem acest obiectiv, pentru că românii își doresc! În România, doar 15% din populație este împotriva Unirii, în Republica Moldova realitatea este alta, pentru că acolo au produs efecte catastrofale politicile de deznaționalizare a românilor. Dar, faptul că există un procent de 25%, chiar spre 28% de români care vor Unirea cu toată convingerea și 53% vrea integrarea în UE, această realitate ne face încrezători să credem că nu este departe momentul în care, politic, în Parlamentul de la Chișinău se poate obține o majoritate de peste 50% pentru votarea Unirii și se va întâmpla cât de curând!”, a mai spus Eugen Tomac.

Lupta Palaz vs. Turcescu, tranșată onorabil

În ultima perioadă s-a discutat despre eventuale tensiuni între Claudiu Palaz și Robert Turcescu, aspect concretizat prin prezența pe lista de vot pentru funcția de prim-vicepreședinte a consilierului județean, Daniel Turcu (din partea lui Palaz) și a lui Florin Goidea (din partea lui Turcescu). Simpla existență a contracandidaturii a confirmat aceste tensiuni, pe care Robert Turcescu le-a explicat și le-a prezentat într-o manieră nici ofensivă, nici defensivă, ci într-un soi de eroism al unui partid care „este o urgență” pentru politica autohtonă. Fost jurnalist, de prestigiu național, deci cu cuvintele la el, Turcescu a susținut că astfel de ciondăneli scot PMP din zona „partidelor de yesmeni”, cum ar fi PSD.

„Astăzi discutăm despre funcții. Mi-am dorit și eu funcții, să ajung redactor-șef, director de publicație, cel mai bun realizator și apoi mi-am dat seama că este vorba despre altceva. Este vorba de entuziasmul pentru un proiect! Așa cum într-o călătorie importantă nu este ținta pe care probabil, până la urmă o atingi, ci cel mai frumos este drumul. Ceea ce facem noi astăzi și fac o reverență pentru momentul acela de nebunie frumoasă de a urma un proiect care abia se năștea, foarte important este drumul pe care îl parcurgem împreună, care nu este niciodată ușor. Am crezut și cred că este un proiect viabil, iar astăzi cred că este mai mult decât un proiect, este o nevoie, o urgență ca acest proiect să se dezvolte. Mi-am închipuit întotdeauna, când mă uitam atent la viața politică, cum trebuia să arate un partid politic? La vremea respectivă m-am gândit foarte intens că nu mi-aș dori să intru într-un partid în care cele mai importante poziții să fie dominate de poziția de drepți! PMP este un partid cu voci puternice, cu orgolii, oameni care gândesc, care nu acceptă să răspundă „da, am înțeles”, fără să li se livreze argumente puternice. Probabil ați auzit că Turcescu se ceartă cu Palaz. Nu e adevărat! Întotdeauna, când am discuții și cu Claudiu și cu Eugen și cu Cristache și cu alți colegi, suntem oameni care gândim, care au idei, puncte de vedere și e firesc să fie așa! Un partid de „yesmeni” este unul precum PSD, care, din cauza acestor acceptări de orice fel a unor erori politice, devine un partid toxic. PMP nu e așa, pentru că, în primul rând, fondatorul Traian Băsescu nu e așa! Noi nu vrem să fim așa! Ceea ce ne unește foarte mult este faptul că reușim să dialogăm! (…) Se acumulează tensiuni într-un partid, ele trebuie descărcate într-un fel, uneori în public, alteori în spatele ușilor închise, dar cel mai important lucru este că formăm o echipă, iar, aici, la Constanța, este o echipă foarte puternică!”, a spus Robert Turcescu.

Totodată, deputatul de Constanța consideră că PMP va deveni „vârful de lance al opoziției”, întrucât oamenii sunt convinși de „fantomele de etapă”, atacând astfel USR.

„Nu vă lăsați entuziasmul, pragmatismul, trântite de ceea ce auziți la adversarii noștri politici, că e un proiect mort, că nu are viitor, că PMP e mic în Parlament. I-ați văzut cum vin la noi în Parlament, cu greu, dar trebui să vină, pentru că înțeleg că forța opoziției va fi cu atât mai mare cu cât PMP este vârf de lance în această structură! Avem de luptat și am să vă rog pe fiecare să fiți alături de acest proiect, pentru că succesul nostru nu este departe! Am pornit de la zero, suntem într-un partid în care lucrurile cresc, românii se conving că variantele iluzorii, de tip USR, au fost niște fantome de etapă, care dispar în neant!”, a concluzionat Robert Turcescu.

Prieten bun cu Claudiu Palaz, deputatul Cătălin Cristache de la Galați a reiterat convingerea lui Turcescu: PMP are toate „ingredientele” pentru a deveni principalul partid de opoziție.

„Oameni buni, suntem astăzi într-un partid curat, în care nu am fost în nici o alianță, nici cu PSD, nici cu PNL. Suntem între doi coloși: un colos de infractori – PSD, Dragnea și un colos de escroci – PNL. Să exprim clar: Acum o săptămână mergeau cu listele prin Parlament să le votăm moțiunea, se milogeau de apoi, au ieșit pe toate canalele că ei și USR au semnat! Cum poți să nu le spui altfel decât escroci? Suntem singurul partid care facem opoziție. Să nu uităm că am început proiectul de la zero, am construit împreună un partid, de la un om, astăzi suntem mii! Vă spun că, în 2020, vom fi principalul partid de opoziție!”, a spus Cătălin Cristache.

Palaz promite libertate de mișcare organizațiilor locale

La depunerea mandatului și preluarea celui nou, Claudiu Palaz a lansat alte șarje la adresa PNL, a explicat de ce a refuzat alianța cu liberalii după alegerile locale de anul trecut și le-a promis liderilor PMP din teritoriu că le va acorda „libertate totală”.

„Cei de la PNL sunt niște băieți extraordinari, dar care nu se pot ține de cuvânt! Exact pentru această abordare pe care a făcut-o la un moment dat și Robert, mulți din presă și din PNL, la vremea respectivă, m-au criticat că de ce am acceptat să asigurăm un echilibru la nivel de județ, că asta facem în administrația județeană și de ce nu am mers cu PNL. Vă aduc aminte că fostul președinte, Gheorghe Dragomir, mi-a făcut invitație seara, la 21:00, să mă văd cu dumnealui. S-a trezit după ce și-a luat castane de la București. De ce nu a făcut o legătură pe dreapta cu PMP? Noi am mers pe drumul nostru, pentru a accepta această ofertă, de a avea și funcție administrativă, am avut acceptul organizației și politica se face pentru a valorifica niște voturi, altfel la ora aceasta toată munca noastră era în zadar, stăteam cu niște voturi într-o sacoșă și așteptam… Eu cred că mișcarea a fost foarte bună. Nu am acceptat funcția de viceprimar, poate că la municipiu am fi putut să negociem și mai sigur, ținând seama de faptul că aveam o poziție favorabilă politic, în CL. Am stabilit să acceptăm pe vot politic o funcție administrativă, pentru a sancționa derapajele administrației locale, lucru care se și întâmplă! Să nu uitați: la data în care m-am opus în mod vehement în privința unui contract cu Polaris sau acelui blat făcut în Consiliu, cei care ne-au tăvălit au fost PNL, apoi au intrat în panică și sunau la colegii mei, că ei au votat oportunitatea! Este exact ceea ce spunea Eugen: tot ceea ce vedeți este o mascaradă, PNL nu vrea să facă opoziție, ci doar un joc de imagine. Vreau să îl văd pe Ludovic Orban să iasă pe post, pentru că PMP nu are ghicitori ca să intuim ceea ce vrea să spună PNL, dar să spună clar: avem nevoie de PMP și, în primul rând, să muște din mâini, chiar dacă le stă în stomac, avem nevoie de Traian Băsescu! Este singurul lider care poate să unească dreapta! (…) Fără dumneavoastră, nu exist! Noi nu suntem ALDE, partid de lider și dacă dispare liderul, dispare partidul. Sper că am reușit să colaborăm destul de bine. M-ar onora votul dumneavoastră în ceea ce privește continuitatea PMP la Constanța. Nu am să vă dezamăgesc, am lăsat fiecare organizație să procedeze în așa fel cum le este bine pe plan local, să se ducă în fața locuitorilor din localități să spună că au făcut ceva pentru ei. O directivă clară, de sus până jos, într-o singură direcție, riscăm să stricăm anumite imagini sau jocuri pe plan politic, iar în 2020 să îmi spuneți: „Băi, nea Palaz, așa ne-ai zis să facem!” Așadar, vă dau, ca în 2020 să pot să vă cer! Am curajul să las libertate organizațiilor, pentru a decide ce este bine pentru dumnealor la nivel local, ca să obținem maximum de voturi și de randament în 2020! Pentru asta, am nevoie să validați lista propusă la conferința județeană și să mă delegați să vă conduc pentru următorul mandat!”, a spus Claudiu Palaz.

„Pohta ce-am pohtit eu, Palaz!” Turcescu a pierdut bătălia de la Pavilion

Consiliul Executiv Județean al PMP Constanța este compus, ca urmare a votului celor 305 delegați de duminică, din: Claudiu Palaz – președinte; secretar general – Alexandru Zabara (consilier local municipal) și secretar general adjunct – Elena Alexandra Silistra; vicepreședinți – Gheorghe Alexa (primar Cogealac), Nicolae Anghel (primar Castelu), Elena Buhaiev, Adrian Burhală, Secil Cantaragiu (consilier local municipal), Ion Florea, Dumitru Lupu, Cătălin Papuc (consilier local municipal), Marian Sava, Virgil Senopol, Constantin Solomon și Camelia Șerban; secretari executivi – Gheorghe Beșliu, Remzi Bolat, Olimpiu Carauleanu, Hristu Iorganda, Dumitru Jeanu, Adriana Minea, Antoneta Prodan (viceprimar Castelu), Marian Sărăcilă, Vasile Simonca și Florin Țugurel; comisia arbitraj și integritate – Lidia Turcu, Marius Costea, Marilena Dumitrescu, Oana Guță și Georgeta Nistor; comisia de cenzori – Georgiana Diana Răileanu, Alexandru Zabara și Secil Cantaragiu și trezorierul va rămâne în continuare Georgiana Diana Răileanu. Singura funcție disputată „la sânge”, cea de prim-vicepreședinte, pentru care s-au înscris Daniel Turcu și Florin Goidea a fost câștigată de primul dintre ei, cu 199 de voturi, în timp ce al doilea a obținut, onorabil, 99 de voturi.

Claudiu Palaz a fost reales președinte al organizației județene a PMP Constanța cu 298 de voturi „pentru” și doar șapte anulate.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *