Palaz, în Republica Moldova, cu Șalaru și Băsescu. „Începem demersurile pentru înfrățirea județului Constanța cu raionul Cahul!”

Partidul Unității Naționale din Republica Moldova, formațiune politică unionistă, a organizat, duminică, o întâlnire cu cetățenii din raionul Cahul al Republicii Moldova, în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” al municipiului. Au participat, printre alții, președintele de onoare al PUN, președinte al PMP, Traian Băsescu; președintele PUN, Anatol Șalaru; prim-vicepreședintele PUN, Ana Guțu; deputații basarabeni ai PMP, Constantin Codreanu și Eugen Tomac și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu-Iorga Palaz.

PUN se extinde și în România

Partidul înființat de Șalaru a trecut, literalmente, Prutul și președintele partidului a salutat reprezentanții PUN de la Galați, care s-au deplasat la întâlnirea de la Cahul.

salaru„Salut prima organizație a PUN constituită la Galați, un grup de tineri care se alătură proiectului nostru politic! (…) Lunca Prutului întotdeauna a fost un leagăn, o insulă a românismului. După 25 de ani de experimente politice asupra acestui teritoriu, oamenii au început să se întrebe: mai are, oare, viitor Republica Moldova? Cei care au venit aici știu că aceasta este o utopie, pentru că avem armată de ocupație, avem partide care doresc să ne reîntoarcă în URSS, doar să se afle la guvernare și acum a apărut un partid politic care oferă șansa cetățenilor Republicii Moldova pentru o viață decentă, plină de garanții, în UE și aceasta o vom obține prin Unirea Republicii Moldova cu România! (…) Toate partidele de la noi sunt SRL-uri sau SA-uri, toate făcute în jurul unui singur om, în jurul unei idei: să rămână la guvernare! Ceea ce vrem noi să facem este o premieră, după Unirea cu România, noi, politicienii, vom avea cel mai mult de pierdut: vom dispărea! Dar, în schimb, va rămâne ceea ce ne-am propus cu toții: România Mare! Oamenii noștri vor avea altă viață! Acest proces a prins rădăcini. Unii au zis că nu o să meargă PUN, dar a prins rădăcini, sunt foarte mulți tineri, oameni în vârstă care vin la noi, mulți politicieni care vor să adere!”, a spus Șalaru.

Codreanu: „Peste 80% din mass-media din Moldova este controlată de Rusia”

Factorul propagandistic încă domină viața publică din Republica Moldova, aspect pe care deputatul Constantin Codreanu l-a punctat în discursul său.

codreanu„Republica Moldova este în continuare victima propagandei sovietice, care, mai nou, a căpătat o altă coloratură a Kremlinului. Știți foarte bine că peste 80% din tot ce înseamnă mass-media sunt controlate de posturile rusești și, atunci, este important că a apărut acest partid, care oferă șansa celor care împărtășesc acest ideal sfânt să participe la viața politică a Republicii Moldova. Vine anul 2018, când vom marca 100 de ani de la Marea Unire. România, din păcate, încă nu este întreagă. (…) Cetățenia română este singurul instrument pentru a realiza reunificarea! Am lansat un nou proiect: 100.000 de cărți pentru Centenar, un alt lucru care va apropia cele două maluri ale Prutului, pentru că sunt necesare și podurile de cărți pe care PUN și PMP le realizează!”, a spus Codreanu.

Tot despre propaganda Moscovei a vorbit și Ana Guțu.

ana gutu„Din păcate, în ajunul Centenarului Marii Uniri, Republica Moldova, în actualele sale frontiere traversează o profundă criză identitară. Nu toți au beneficiat de o educație corectă, știu cine sunt și de unde vin, ba, mai mult, mulți își reneagă rădăcinile românești, latinești și aceasta se datorează celor peste 150 de ani de ocupație rusească, imperială și sovietică și care ne-a adus deportări, foamete organizată, rusificare, genocid pe criterii etnice. Astăzi, acești oameni care mai continuă să rătăcească în obscurantism și întuneric, instrumentează propaganda feroce care vine din Est!”, a spus Ana Guțu.

Tomac: „Nu m-am refugiat ca un oportunist la București. Din 1991 până în 1994 imnul Republicii Moldova a fost „Deșteaptă-te, române!””

Deputatul Eugen Tomac s-a născut în 1981 în sudul Basarabiei (fosta localitate gr. Alexandru Averescu), în prezent în Ucraina și susține că face „ceea ce trebuie să facă orice român cu mult curaj: să lupte pentru neamul său!”

tomac 1„Au apărut doi criminali, unul de la Berlin și altul de la Moscova și au hotărât că Basarabia trebuie ciopârțită. Așa m-am născut eu, într-o localitate de lângă Cahul, care astăzi, deși este românească, se află sub altă administrație, însă în mintea și sufletul meu întotdeauna am știut ce sunt, că sunt român, născut în Basarabia, iubesc acest sat și nu m-am refugiat ca un oportunist la București, ci am făcut ceea ce trebuie să facă orice român cu mult curaj: să lupte pentru neamul său! (…) Mulți dintre noi avem curajul să ne afirmăm identitatea românească, marea parte a populației continuă însă să aibă anumite temeri, pentru că, deși fiecare în sinea lui știe ce limbă vorbește, știe că este român, dar propaganda agresivă impusă prin teroare, prin politici de deznaționalizare, și-a pus puternic amprenta pe mintea moldoveni. Avem obligația să ieșim din zona minciunii. Au existat momente de luciditate, din 1991 până în 1994 imnul Republicii Moldova a fost „Deșteaptă-te, române!” A fost o pagină de demnitate din istoria noastră recentă și ar trebui să avem curaj să ieșim din logica în care au băgat-o politicienii mărunți din Republica Moldova”, a spus deputatul Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Ambasada Rusiei în România: „Tancurile rusești nu mai sunt în Republica Moldova. NATO nu a ratificat tratatul cu CSI”

Băsescu: „La Academia Navală, pe vremea comunismului, exista harta României Mari!”

În discursul său, președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a spus că în vremea studenției, la Academia Navală din Constanța, se insufla patriotismul pentru generația sa prin expunerea, ca un fapt inedit într-o țară comunistă, harta României Mari.

basescu„Aveam un profesor în Academia Navală, cu care făceam psihologie și sociologie. El ne învăța că vom fi noi ofițeri de marină, vom cutreiera lumea în lung și în lat, dar un lucru esențial va trebui să îl știm: dimineața, la răsăritul soarelui, când ridicăm pavilionul la catarg, va trebui să știm ce reprezintă tricolorul și era singura oră de curs la care studenții Academiei Navale aveau afișată harta României Mari. În vremea comunismului, Academia Navală era singura care își putea permite lucrul acesta, să arate studenților care este conturul adevărat al României! (…) Zona gri este cea mai periculoasă în care se poate afla o țară. Nu are nici securitatea asigurată, nici perspectiva economică. Cei care vor să țină Republica Moldova într-o zonă gri nu fac decât să o deservească! Cei care vor să se întoarcă înapoi la dependența de Moscova, probabil nu se uită la nivelul de trai din Republica Moldova, efectul acelor zeci și zeci de ani de trai sub Uniunea Sovietică. Am rămas singurul popor din Europa care trăiește după voința lui Hitler și a lui Stalin! Am rămas singurul popor care trăiește după pactul Ribbentrop-Molotov. Alți vecini au revenit de unde au fost, și-au luat soarta în mâini și au spus că sunt state independente, revenite la statutul de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. România a rămas să trăiască după decizia a doi criminali. Este obligația noastră să restabilim realitățile istorice și să facem ca poporul să trăiască în aceeași țară! Poporul român are acest drept, dar trebuie să aibă și curaj să o facă!”, a spus Traian Băsescu.

CITEȘTE ȘI:

Cum se pregătește România de Centenarul Marii Uniri de la 1918

Palaz înfrățește județul Constanța cu raionul Cahul

Ca în aproape toate țările postsovietice, raionul este o diviziune administrative, identic cu ceea ce în România numim județe. Prezent la întâlnirea de la Cahul, vicepreședintele CJC, președinte al PMP Constanța, Claudiu Palaz, anunță că, după discuțiile cu primarul municipiului basarabean, Nicolae Dandiș, vor începe demersurile pentru înfrățirea județului Constanța și a raionului Cahul.

„Lumea a fost pozitivă, față de cum erau odată lucrurile, a început să fie mult mai receptivă la fenomenul unionist. Nu mai sunt așa speriați! M-am văzut cu primarul, care face lucruri frumoase în Cahul, se pun borduri, se asfaltează, lucrurile se schimbă. Vom face demersuri pentru înfrățirea cu raionul Cahul! (…) Cu PUN, dacă reușim să intrăm în Parlamentul de la Chișinău, eu zic că facem Unirea! Au fost și câțiva socialiști în sală, chiar președintele le-a spus măcar să plece puțin „îndoiți” de ceea ce le spune Dodon, poate chiar cu părerile schimbate! Au fost în sală bine primiți. Pot să fie socialiști, dar să voteze Unirea, nu mă interesează opțiunea lor politică! Unirea este un lucru care trebuie făcut și dacă reușim să îl facem la 100 de ani de la Marea Unire ar fi perfect, astrele s-ar alinia pentru România! Erau în sală oameni care au luptat ca voluntari în războiul din Transnistria. Când au vorbit ei, mi s-a ridicat părul pe mine! Mai era cineva dintr-un sat care datează de pe vremea lui Ștefan cel Mare și de acolo domnitorul își recruta răzeșii! Oamenii sunt luptători vechi! Încet-încet acest bulgăre se rostogolește și Unirea se va face!”, a spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *