Palaz îl scoate pe interval pe Antal: „Să se delimiteze public de extremiștii unguri”. Propunerea șoc: Protocol PMP-UDMR Constanța, pentru Unirea Basarabiei cu România!

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, anunță luni, cu referire la gestul provocator și agresiv prin care un grup de extremiști unguri din ,,Mișcarea celor 64 de Comitate” din Ungaria, au acoperit Stema României de la Ambasada din Budapesta cu însemnul secuiesc, că îi solicită deputatului UDMR de Constanța, Antal István-János, să se delimiteze public de această acțiune ce exprimă dispreț față de însemnele României și să condamne fapta promovată de către aceștia.

Scrisoarea deschisă a lui Claudiu Palaz este una vehementă, liderul „popular” sugerând că deputatul UDMR nu are amplasat tricolorul în biroul său parlamentar și, astfel, i-a solicitat adresa, pentru a-i trimite un steag al României.

„Vă solicităm, domnule deputat, să precizați public și dacă vă asumați poziția comunităților maghiare privind autonomia Ținutului Secuiesc. Ați declarat, domnule deputat, la început de mandat, că ”veți milita pentru drepturile tuturor maghiarilor și a dobrogenilor pe care îi reprezentați în Parlament”. Față de această afirmație, vă rugăm să precizați public de ce parte vă situați în ceea ce privește maghiarii și dobrogenii, în condițiile în care sunt sigur că niciun dobrogean nu este de acord cu declarația privind autonomia regiunii Ținutului Secuiesc. Ați venit acum 6 ani în Dobrogea, iar noi, dobrogenii, v-am primit cu brațele deschise, așa cum am făcut cu toate celelalte minorități. Azi, consider că este momentul să ne întoarceți gestul și să condamnați acțiunile care ne-ar face să suferim! Înainte să fiți UDMR-ist, sunteți român, domnule deputat Antal Istvan-Janos, iar mandatul l-ați obținut în Dobrogea, nicidecum în așa-zisul Ținut Secuiesc. Vă cer public, domnule deputat, să ne precizați adresa cabinetului parlamentar. Nu vă fie teamă, nu pentru acțiuni ostile împotriva dumneavoastră solicităm acest lucru, ci pentru a vă aduce, în calitate de român și în calitate de dobrogean, Drapelul Național al României, TRICOLORUL pe care sunt sigur că nu îl aveți în biroul parlamentar. Totodată, în calitatea pe care o aveți de președinte al UDMR, filiala județeană Constanța, vă cer să semnăm, ținând seama că anul 2018 este Centenarul Marii Uniri, un protocol prin care vom susține împreună Unirea Basarabiei cu România, astfel încât ROMÂNIA SĂ FIE ÎNTREAGĂ. Sunt sigur că în calitate de român veți pune mai presus interesele țării decât interesele UDMR, drept pentru care sunt convins că veți da curs propunerilor noastre. În condițiile în care nu veți răspunde public scrisorii noastre deschise, considerăm că sunteți de acord cu acțiunile, ostile din punctul meu de vedere, la adresa țării și nu vă meritați statutul de parlamentar al României, a spus Claudiu Palaz.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe anunță luni că  îşi exprimă preocuparea faţă de „atitudinea provocatoare” a Mişcării „Celor 64 de comitate”, subliniind că incidente precum acoperirea stemei de pe sediul Ambasadei României din Budapesta au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale.

MAE consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice. De asemenea, Ministerul român de Externe face un apel către autorităţile ungare de a asigura inviolabilitatea şi integritatea localurilor misiunii României şi a personalului său.

„În acest scop, va avea o discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti. Reamintim că autorităţile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorinţă de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potenţialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state şi construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază. În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite aşteptările sale ferme ca Ungaria să îşi asume promovarea unei relaţii bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanţă cu reperele anterior menţionate”, precizează MAE.

Membrii organizației extremiste maghiare „Mişcarea celor 64 de Comitate” au acoperit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, stema de pe Ambasada României de la Budapesta cu un steag al Ţinutului Secuiesc.

Premierul Tudose a declarat într-o intervenţie avută joi seară la o televiziune că „nici nu poate fi vorba” de o autonomie a Ţinutului Secuiesc şi a avertizat că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *