Spread the love

Pentru a doua oară în acest an, europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a declarat că Centenarul Marii Uniri este un doliu pentru maghiari.

„Pentru comunitatea maghiară, această perioadă de 100 de ani este una fără împliniri. Pur şi simplu, nu prea avem, după 100 de ani, ce sărbători. Ce să sărbătorim, că am pierdut Ardealul? Trebuie să înţeleagă românii că pentru noi, este o zi de doliu, o zi de durere. (…) Este ciudat pentru noi, ungurii, confraţii minoritari ai domnului preşedinte Klaus Iohannis, că dânsul elogiază ziua Unirii atât timp cât după şi din cauza acestei Adunări Naţionale, respectiv a creării României Mari a dispărut aproape totalmente comunitatea săsească, germană, din Transilvania. Acea comunitate care, timp de sute de ani, aproape o mie de ani, a înflorit în timpul regatului maghiar, respectiv al principatului transilvan”, a spus Tőkés.

Bineînțeles că aceste ieșiri nu au fost sancționate de nici o oficialitate, iar, marți, președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, i-a amintit europarlamentarului de ocuparea Budapestei, la 4 august 1919, de către Armata Română, sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu. După înlăturarea regimului comunist din Ungaria, românii și ungurii nu au ajuns din nou la nici un consens, ba chiar, în al doilea Război Mondial, în nord-vestul Transilvaniei ocupat de maghiari a demarat, sub regimul horthyst, un adevărat genocid împotriva populației majoritare românești.

CITEȘTE ȘI:

4 August 1919. Românii au pus opinca pe Parlamentul de la Budapesta. Cum a fost ocupată Ungaria de Armata Română

„Mă așteptam să fie luări de cuvânt și atacuri la astfel de declarații aberante la adresa Centenarului Marii Uniri a României. Dar NU! În Guvern este doar circ. Și prin Parlament la fel. Ei sunt preocupați de altele, numai de Centenar NU! De fapt, cred că nici nu au curajul să o facă. Toți au nevoie de UDMR să îi susțină la putere. Acum sau într-o altă Guvernare. Oare chiar nimeni nu are curajul să îi amintească domnului Tőkés de evenimentele din Ardealul de Nord din 1940, din satele TRĂZNEA și IP? Acestea sunt zile de doliu, domnule Tőkés! Doliu chiar și pentru dumneavoastră, maghiarii! Nu Centenarul Marii Uniri a României! Dar cred că referitor la aceste evenimente tragice aveți amnezie.
Iar dacă tot ”v-a lovit” acest fenomen amnezic, vreau să vă aduc în memorie, domnule Tőkés László, și anul 1919, an în care armata română a îndepărtat de la putere regimul comunist a lui Béla Kun. Sau acest eveniment nu vreți să vi-l amintiti, pentru că aveți oroare de… opinca soldatului român de pe Parlamentul din Budapesta? Așa că, pentru amnezia lui Tőkés László, îi fac cadou această fotografie, cu o ”mare încărcătură simbolică și emoțională” pentru acesta”
, a spus Palaz.

CITEȘTE ȘI:

Se pregătește MARELE MARȘ AL UNIRII din 1 Decembrie de la Alba Iulia! Simion, Alianța pentru Centenar: „Zeci de mii de români vor mărșălui pentru a cinsti memoria înaintașilor care au înfăptuit MAREA UNIRE“

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *