Spread the love

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, anunță, marți, că a depus luni la Consiliul Județean Constanța proiectul de hotărâre privind susținerea Declarației de Unire cu Republica Moldova, în vederea aprobării în ședința solemnă de consiliu, ce va avea loc pe data de 27.03.2018, dată cu o puternică încărcătură patriotică și de importanță semnificativă pentru cele două țări.

CITEȘTE ȘI:

Ședință solemnă a CJC la 100 de ani de la Marea Unire. PMP va depune un proiect de hotărâre prin care să fie aprobată declarația de unire dintre Basarabia și România

Potrivit PMP Constanța, proiectul vine ca urmare a faptului că anul 2018 este declarat Centenarul Marii Uniri cu Basarabia, iar în data de 27.03.1918 s-a înfăptuit unirea dintre România și Basarabia.

Acest gest simbolic vine în întâmpinarea declarațiilor de unire cu patria mamă, România, declarații adoptate în peste 70 de localități din Basarabia.

Prin declarația de unire pe care o vom adopta în cadrul ședinței Consiliului Județean ne arătăm susținerea față de localitățile din Republica Moldova. Este o datorie morală pe care o avem pentru reîntregirea neamului românesc și pentru eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Este una dintre cele mai memorabile pagini de istorie și ne dorim marcarea cu demnitate a Centenarului Marii Uniri, exprimându-ne în mod deschis și democratic susținerea față de acest eveniment istoric, reîntoarcerea Basarabiei la patria mamă, România. Ulterior adoptării prezentului proiect de hotărâre, acesta va fi transmis președintelui României, Camerei Senatului, Camerei Deputaților și Guvernului României, constituind astfel un pas pentru reîntregirea națională”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Ziua Națională, în format extins la Chișinău. „Transmitem un mesaj hotărât către clasa politică de la București să își revină în fire”

Numărul localităților din Republica Moldova care au semnat declarații de Unire cu România crește în fiecare zi. Marți, 6 martie, sunt înregistrate 93 de administrații locale, inclusiv trei raioane, au condamnat pactul Ribbentrop-Molotov prin care România a pierdut Basarabia și au cerut Parlamentului de la Chișinău să adopte o declarație asemănătoare pentru reîntoarcerea românilor în vechile hotare. Marți, satele Palanca, raionul Stefan Voda, și Săiți, raionul Căușeni, au decis să semneze actul reunificator prin care acestea și-au oficializat dorința ca Republica Moldova să revină în vechile hotare.

Printre aceste localități se regăsește și Carabetovca, localitate înfrățită cu comuna constănțeană Siliştea.

„Chiar dacă este un gest simbolic, acest gest are o încărcătură foarte mare, acum în anul Centenarului! Respect Carabetovca! Bun venit acasă!, a transmis, marți, primarul localității Siliștea, Mihai Soare.

Pe de altă parte, ca răspuns la Declarațiile de Unire adoptate în R. Moldova, localitățile din România au decis să semneze documente simbolice asemănătoare, prin care, în Anul Centenarului, se arată unitatea de neam aflată pe ambele maluri ale Prutului. Startul a fost dat sâmbătă de comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud, al cărei exemplu a fost urmat de satul Bădăcin, județul Sălaj.

Bădăcin este localitatea în care s-a născut Iuliu Maniu, eminent om politic român, care a ocupat de mai multe ori funcția de prim-ministru al României și a fost timp de 17 ani președintele unei formațiuni politice istorice, Partidul Național-Țărănesc.

CITEȘTE ȘI:

Anul Nou debutează sub semnul Centenarului: un steag tricolor de 100 de metri unește malurile Prutului. Simion, Acțiunea 2012: „Nu mai admitem ca politicienii lași să își bată joc de acest deziderat național!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *