PACT NAȚIONAL al partidelor pentru combaterea efectelor crizei. Antal (UDMR Constanța): „PARLAMENTUL trebuie să aibă importanță, PNL refuză colaborarea”

Lideri ai mai multor partide parlamentare au agreat, în cadrul unor întâlniri online recente de la care a lipsit PNL, să adopte o poziție politică comună în contextul stării de urgență și a rectificării bugetare. Aceștia au emis o Declarație comună în care se arată, printre altele, dezacordul și protestul față de lipsa comunicării între Guvern și Parlament pe perioada instituirii stării de urgență.

Cu excepția PNL, liderii tuturor forțelor politice din Parlament au avut marți o consultare online în care au stabilit să-i trimită premierului Ludovic Orban o scrisoare de protest. Nemulțumirea vizează lipsa unui dialog între Guvern și Parlament pe perioada stării de urgență. Practic, toate partidele parlamentare în afară de PNL vor să fie consultări periodice între premier și partidele parlamentare. Printre reproșuri, se regăsește faptul că, deși s-a agreat informal o largă susținere în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban 3, acum liberalii nu mai răspund la telefoane și nu mai vor să vorbească cu nimeni. Totodată, liderii partidelor au mai agreat faptul că, dacă nu se rezolvă problema, după starea de urgență sunt șanse mari să fie depusă o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban.

La discuții au participat liderii PSD, PRO România, ALDE, USR, PMP, UDMR și cel al grupului minorităților naționale.

Președintele USR, Dan Barna, a confirmat marți că formațiunea pe care o conduce va semna scrisoarea de protest pe care partidele parlamentare cu excepția PNL o vor trimite premierului Ludovic Orban. Barna a precizat că nu este ultima discuție între liderii PSD, PRO România, ALDE, USR, UDMR, PMP și grupul minorităților naționale și că s-a stabilit să se organizeze întâlniri „ori de câte ori situația o impune”.

„Subiectele au vizat criza de sănătate publică, efectele economice și sociale pe care ea le implică si masurile ce pot fi luate la nivel parlamentar. Am convenit să îi solicităm premierului Orban o întâlnire săptămânală cu partidele parlamentare cu privire la măsurile pentru ieșirea din criză. De asemenea, îi solicităm premierului să trimită la Parlament toate măsurile pe care le are în vedere în această perioadă. Credem că o dezbatere serioasă a acestor măsuri poate contribui la îmbunătățirea lor în beneficiul întregii societăți”, a transmis Dan Barna.

Scrisoarea lui Ciolacu

Președinții partidelor parlamentare, în afară de PNL, i-au trimis o scrisoare premierului Ludovic Orban prin care cer ca Guvernul și Parlamentul să lucreze împreună pentru un plan național pentru românii afectați de criză și pentru mediul de afaceri.

„Când 7 partide votează un pachet economic în Parlament și îl ataci la CCR, consideri că OUG sunt mai bune, totuși… Parlamentul rămâne pilonul principal al democrației. Am discutat vreo o oră și jumătate. Nu cunosc nicio Ordonanță care să fie în vigoare, din cele date. Suntem la o lună și nu avem nicio măsură luată pentru IMM, pentru oameni, suntem ultimii din Europa”, a spus președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Liderul PSD  cere un pact național care să fie susținut de toată clasa politică. În paralel, Ciolacu le-a trimis omologilor săi din fruntea partidelor parlamentare o scrisoare deschisă în care cere susținere pentru combaterea efectelor crizei provocate de pandemia de coronavirus.

„România traversează cu siguranță cea mai gravă criză socială și economică, pe timp de pace, din ultimul secol. Este o situație pe care nimeni nu a mai experimentat-o până acum și ale cărei consecințe sunt încă foarte greu de estimat. (…) Nu mai este timp pentru dispute politice și confruntări sterile. Nu mai este loc de calcule electorale sau de interese de partid. Trebuie să admitem că, de la momentul primelor alerte transmise de Organizația Mondială a Sănătății până în prezent, clasa politică din România s-a comportat cu mult sub așteptări! Discuțiile despre alegerile anticipate și despre alte mize politice mărunte sau declarațiile care minimalizau avertismentele venite din afara țării au întârziat nepermis de mult deciziile vitale pentru pregătirea țării în fața pandemiei. Lipsa totală de dialog dintre Putere și Opoziție, dintre Guvern și Parlament sau dintre partidele politice parlamentare se răsfrâng deja în mod negativ asupra cetățenilor, care așteaptă mult mai mult din partea celor pe care i-au ales. (…) România are nevoie de UN PLAN NAȚIONAL care să ofere coerență și viteză maximă în aplicarea unor măsuri vitale pentru oameni și pentru economia țării! Am convingerea că fiecare partid are experți și specialiști în diverse sectoare de activitate, care pot veni cu soluții bune pentru România. Haideți să lucrăm ÎMPREUNĂ! Să îi invităm alături pe experții din mediul financiar, din mediul academic, din mediul de afaceri, din agricultură și din alte sectoare vitale pentru economie și pentru societate”, se arată în scrisoarea lui Ciolacu.

PMP nu renunță la ideea spitalelor regionale

Miercuri seară, PMP a continuat valul, propunând partidelor un Pact Naţional pentru Sănătate și o foaie de parcurs, în 10 pași, pentru ca sistemul sanitar să reușească să facă față unor crize similare cu cea din prezent. Demersul a venit imediat după ce toate grupurile parlamentare, cu excepția PNL, au convenit într-o consultare online să-l cheme pe premierul Ludovic Orban la discuții cu Parlamentul despre criza din sănătate și economie.

„Pactul Național pentru Sănătate va reprezenta foaia de parcurs pe care decidenţii guvernamentali, indiferent de culoarea politică, se vor angaja să o respecte cu stricteţe, astfel încât sistemul sanitar din țara noastră să reuşească să ofere servicii de calitate cetățenilor, dar mai ales, să poată face față unor crize similare sau mai grave decât cea pe care o avem de înfruntat astăzi”, se precizează în scrisoarea semnată de Eugen Tomac.

Propunerile PMP vizează, printre altele, creșterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025, crearea unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea şi modernizarea legislaţiei în domeniul Sănătăţii, construirea a 8 spitale regionale cu fonduri europene în cadrul exerciţiului financiar 2021 – 2027, finanțarea cu prioritate a Institutului Cantacuzino; refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri sau alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetare medicală.

UDMR îl acuză pe Iohannis: A vrut să submineze Parlamentul

Printre partidele care s-au alăturat acestui pact național se regăsește și UDMR, care, potrivit deputatului de Constanța al Uniunii, István-János Antal, are multe de reproșat premierului Ludovic Orban. Deputatul Antal arată că, în esență, partidele s-au mobilizat pentru prestigiul Parlamentului, întrucât guvernul își exercită atribuțiile doar prin Ordonanțe de Urgență și, astfel, cu girul președintelui Klaus Iohannis, Parlamentul, cel care trebuie să emită principalele hotărâri, este subminat.

În privința reproșilor pe care le am referitoare la domnul Orban, aș putea să vorbesc până dimineață… (Pactul național – n.r.) a pornit de la ideea să colaborăm toate formațiunile politice, fără PNL, pentru că mergem înapoi în timp cu 5-6 săptămâni. Ne aducem aminte că nimic nu era important în țară decât alegerile anticipate! Și PSD. Asta nu înseamnă că noi iubim neapărat PSD, dar iubim interesele țării. Președintele țării încerca să își bată joc de Parlament, să estompeze puterea Parlamentului. Parlamentul este simbolul democrației în orice țară. Nu doar ne considerăm importanți, ci trebuie să fim importanți. Ceea ce se petrece acum, PNL nu are suficientă putere în Parlament, în jur de 20%, deci altă cale nu au decât să guverneze prin Ordonanțe (de Urgență – n.r.). Parlamentul trebuie să aibă importanță și principalele hotărâri să fie luate de Parlament, așa cum este și normal. Ei (PNL – n.r.) refuză această colaborare. Președinții formațiunilor politice se întâlnesc în fiecare săptămână și încearcă să determine guvernul să colaboreze. Parlamentul reprezintă interesul țării!”, a spus deputatul Antal, pentru TOMIS NEWS.

Deputatul de Constanța al UDMR este sceptic în privința prezenței lui Ludovic Orban în Parlament, ca urmare a apelului lansat de partide.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *