Pachetul de legi privind transparența în administrație nu este placul parlamentarilor. Primarii din județul Constanța, în majoritatea lor, au altă opinie!

O inițiativă legislativă aparent banală ar putea schimba radical modul în care conducerile administrațiilor locale își fac treaba în slujba cetățeanului. Concret, mai mulți parlamentari de la PMP, susținuți și de cei ai USR, au venit cu un proiect de lege prin care vor să completeze art. 98 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală. Propunerea inițiată de deputatul PMP Petru Movilă, căruia i s-au alăturat alți zece parlamentari din același partid, invoca situațiile proiectelor de hotărâre din cadrul consiliilor locale și județene, prin nereglementarea unui termen de 30 de zile în care comisiile de specialitate să își dea avizul pentru ca acestea să poată să fie înscrise pe ordinea de zi a ședințelor. Practic, dacă o astfel de propunere ar intra în vigoare, aleșii locali nu ar mai trebui să bâjbâie proiectele de hotărâre, iar planurile pentru dezvoltarea localităților nu ar mai fi tergiversate la nesfârșit, pe motiv că aleșii „sunt prea ocupați“.

„Inițiatorii au identificat această situație practică, acest blocaj, când un proiect de hotărâre de consiliu local sau de consiliu județean nu primește nici un fel de aviz, el este blocat, nu poate să ajungă pe ordinea de zi! Este pur și simplu un blocaj, care se putea rezolva acordând un termen rezonabil de 30 de zile în care comisiile de specialitate să poată acorda avizele pozitive sau negative. Este un blocaj democratic, trebuie să găsim o soluție! (…) Nu putem să asistăm la aceste blocaje ca atunci când proiectele care nu convin primarului sau președintelui consiliului județean nu intră pe ordinea de zi!”, a spus deputatul PMP Emil Marius Pașcan în urmă cu câteva zile, în Parlament.

CITEȘTE ȘI:

Social-democrații își protejează primarii și președinții de consilii județene: comisiile de specialitate NU vor fi obligate să acorde avize pentru proiectele de hotărâre în termen de 30 de zile

Ce spun primarii din județul Constanța

Referitor la această propunere, primarii din județul Constanța au părerile împărțite. Dacă cei mai mulți au spus că ar fi bine să existe un astfel de termen, alții au afirmat că inițiativa nu-și are sensul.

„De regulă, secretariul Consiliului Local își face datoria și cere avizul pentru proiecte. Dar, în general, este bine să fie un termen, pentru că acestea nu există nici la dosarele pe care le instrumentează Poliția sau Parchetele, și le ține câte doi – trei ani sau chiar cinci ani până se prescriu faptele. Dar, nu numai în aceste cazuri trebuie să avem termene, peste tot trebuie să fie impusă o perioadă până la care poți să rezolvi lucurile“, a declarat, pentru TOMIS NEWS, primarul comunei Oltina, liberalul Gheorghe Chirciu.

La rândul său, primarul orașului Băneasa, Paul Coliș, a declarat că i se pare corect să fie impusă o astfel de măsură.

„Consilierii locali nu au nicio responsabilitate deocamdată. Ei reprezintă cetățenii, dar nu au nicio răspundere. Ar fi mai productiv așa să fie obligați să aibă un termen pentru a acorda avize pentru proiecte. Să nu se mai agite să candideze dacă nu își asumă și o responsabilitate. Dar, așa, mulți fac fel și fel de artificii, se instalează consilier local și vine și ridică mâna o dată pe lună“, a afirmat Paul Coliș, pentru TOMIS NEWS.

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, nu vede cu ochi buni această propunere. Acesta a spus, pentru TOMIS NEWS, că nu a înțeles rostul acestei inițiative.

„Eu știu că, potrivit Legii 215, orice proiect pe care îl introduc în Consiliul Local trebuie să aibă avizul comisiilor de specialitate pentru hotărârile izvorâte din ședințele ordinare și extraordinare ale Consiliului Local. Dar discuția pe marginea acestui termen este fără sens, pentru că oricum suntem obligați de Legea 215. La noi, la Năvodari, lucrurile nu sunt tergiversate. Poate că inițiatorul se referă la alte spețe“, a punctat Chelaru, pentru TOMIS NEWS.

În fine, primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a spus că „ar fi foarte bine să se dea un termen pentru proiectele de hotărâre”.

PSD și PNL, de mână împotriva transparenței în administrație

Propunerea deputatului PMP Petru Movilă, depusă la Camera Deputaților în 12 decembrie 2017, cu punct negativ de vedere al Guvernului, a fost respinsă, în 11 aprilie, de Camera Deputaților cu 204 voturi „pentru“, 30 de voturi „împotrivă” și trei „abțineri“. Cu toate acestea, parlamentarul a afirmat că nu se lasă și că va depune aceste proiect în Parlament, împreună cu altul, care face parte dintr-un pachet legislativ menit să aducă „trasparența în administrația publică locală”.

„Proiectul privind completarea art. 98 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală face referire la proiectele de consilieri, care trebuie dezbătute într-un anume termen. Ideea este că, atunci când primarul își face ordinea de zi, proiectele depuse de el împreună cu aparatul Primăriei trec fără nicio problemă, pentru că de aceea le inițiază. Dar, proiectele venite de la consilieri, indiferent că sunt la putere sau în opoziție, nu sunt luate în calcul de foarte mulți primari. Și atunci am spus, mergând și pe filozofia de la Parlament unde există termene, că trebuie să avem o limită până la care aleșii pot amâna inițiativele. Spre exemplu, la Iași avem situații în care consilierii au propus proiecte de hotărâri, dar nici după un an nu s-au discutat. Indiferent de rezultatul votului din Consiliu, eu vreau ca într-un timp anume să avem un punct de vedere. În paralel, parlamentarii au mai respins un proiect care făcea parte din pachetul legislativ privind transparența în administrație. Multe dintre proiectele consiliilor locale sau județene nu sunt afișate pe site-uri, iar cetățenii nu cunosc ce se discută. Un alt lucru important este postarea pe site-urile primăriilor a contractelor! Spre exemplu, în Cernavodă, pe strada X s-a încheiat un contract de reabilitare. Contractul e în valoare de Xlei, a început la data de X și se termină la data Y. Atunci, oamenii de pe strada respectivă știu foarte bine ce se întâmplă și pot să-i bată la cap pe primar și viceprimar. Din păcate, majoritatea PSD-ALDE din Parlament face un lucru pentru cetățeni (respingând aceste proiecte, n.r.), dar își apără oștirea, pentru că peste 70% din primari sunt din PSD-ALDE. Împotriva transparenței în administrație au votat și parlamentarii PNL, care vor să-și apere primarii“, a declarat Petru Movilă, pentru TOMIS NEWS, care a mai adăugat că este normal ca oamenii, plătitori de taxe și impozite, să știe ce fac cei pe care i-au ales și ce fac aceștia cu banii lor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *