Spread the love

Tensiune mare la Constanța în ultimele zile din cauza unei lucrări din centrul orașului. Vestigiile cetății Tomis ar putea fi distruse cu prilejul acestei lucrări, iar reacția societății civile a fost vehementă împotriva investitorului, SC Bueno Comp SRL.

Terenul în cauză, situat pe bd. Tomis nr. 49A, în suprafață de 718 mp, este din 2016 proprietatea soților Carmen-Diana și Enache Bucovală și a soților Liliana și Stelian Bucovală. S-a efectuat descărcarea arheologică încă din 2017, iar investitorul, potrivit documentației, și-a luat angajamentul că va conserva și va pune în valoare zona istorică. Stelian Bucovală a fost al doilea sponsor ca importanță pentru PNL, la nivel național, la alegerile europarlamentare de anul trecut și este rudă cu prefectul George Niculescu, propus de PNL pentru această funcție.

USR Constanța și Asociația Constanța Altfel nu cred în aceste angajamente ale investitorului și au avut mai mult inițiative în ultimele zile, printre care și un lanț uman, chiar de 24 ianuarie.

CITEȘTE ȘI:

Între timp, deputatul USR Stelian Ion a anunțat, luni, faptul că militanții USR au găsit locul în care este aruncat pământul excavat și au chemat arheologii. Aceștia au descoperit material arheologic și consideră că cele constatate pot face obiectul unui dosar penal. De aceeași părere sunt și cei de la Asociația Constanța Altfel, care au inițiat deja primele acțiuni în instanță.

„Trebuie să ne aplecăm și asupra aspectelor morale!”

Ovidiu Cupșa, liberal cu state vechi în Constanța, este aspirant la fotoliul de primar al Constanței. Din această ipostază, am dorit să știm cum apreciază toată această răscolire istorico-socială din ultimele zile de la Constanța, iar acesta ne-a precizat faptul că aseară a fost convins de directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, Sorin Colesniuc, că lucrările nu ar fi în regulă. Potrivit lui Colesniuc, investitorului i s-a propus un contract de supraveghere arheologică, pe care acesta l-a… refuzat. Totodată, Cupșa propune pentru viitoarea administrație, oricare ar fi ea, să adopte o Strategie europeană privind zonele protejate din punct de vedere istoric și arhitectural.

Eu consider că nu trebuie să se facă nici un fel de construcții care să nu fie supravegheate arheologic, descărcate real, nu pe un proiect și eu, dacă aș fi fost investitor – într-o situație de genul acesta – m-aș fi oprit în fața opiniei publice, pentru că oamenii au început să spună că sunt niște probleme acolo. Până nu aș fi clarificat orice fel de umbră, orice fel de situație care nu ar fi fost în conformitate cu tot ce înseamnă legislație și moralitate – nu aș fi construit acolo! Dacă voi veni primar sau oricine ar veni primar – acea zonă istorică a orașului trebuie declarată zonă protejată din punct de vedere arhitectural. Am făcut un sondaj pe tema aceasta… să fie în conformitate cu Strategia europeană a patrimoniului cultural pentru secolul XXI. Ei nu degeaba au făcut o Strategie, este o Strategie de 88 de pagini, care spune că în zonele istorice, pe siturile arheologice, trebuie să respecți arhitectura zonei, vestigii arheologice. Se preferă să nu se contruiască, așa cum e afară! Se pune în valoare, pentru că un zid al cetății de 2.700 de ani este de 2.700 de ori mai valoros decât o construcție pe care noi o facem astăzi. Mă refer la toată zona! Dacă eu voi ajunge primar, voi cere ca acea zonă să fie declarată protejată din punct de vedere arhitectural. Inclusiv blocurile comuniste, la ele trebuie schimbate fațadele, că nu le dărâmi, dar le dai o formă antebelică, astfel încât de la lupoaică să ai un oraș vechi, adevărat, să poți să faci din Constanța o destinație de city-break. (..) Mie mi se pare anormal să construiești o clădire modernă într-o zonă istorică, să faci pe zidurile cetății Tomis o clădire de birouri, dar nu sunt atâtea locuri în Constanța asta în care să faci? Este un exemplu punctual, așa cum este și pasarela din Mamaia, pe care ABADL vrea să o dărâme. Chiar nu există puțin respect? Dincolo de aspectele legale, trebuie să ne aplecăm la problemele morale pe care le ridică o astfel de investiție. (…) Până nu clarifici toate aspectele morale, să fie kosher, până nu ești convins că nu faci ceva în disprețul trecutului pe care ți l-a lăsat Dumnezeu, nu continui să construiești! Aseară a fost prima dată când am devenit, personal, partizan al faptului că construcția aia nu are ce să caute acolo, în momentul în care am văzut declarația lui Colesniuc: i s-a propus (lui Bucovală – n.r.) un contract de supraveghere arheologică și l-a refuzat! A fost pentru mine primul semn când m-am situat partizan împotriva acelei construcții. Până atunci am zis că au stat trei ani, tot felul de norme, reguli, apoi angajamente: sticlă securizată ș.a.m.d. Dar, declarația lui Colesniuc este cea care m-a convins, nu că am văzut trei cioburi în câmp…”, a spus Ovidiu Cupșa, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *