„Ovidiu 100“ – o istorie trecută prin condeiul istoricilor! Primăria Ovidiu a lansat o carte dedicată bimilenarei ovidiene, în prezența lui Ludovic Orban

În acest an se împlinesc 100 de ani de desăvârșirea noastră ca stat național. Pe de altă parte, în timp ce multe autorități încearcă, prin diferite forme, să marcheze Anul Centenar, în Dobrogea, în această paletă multiculturală și multietnică, un oraș a vrut să dea o însemnătate aparte acestui moment important. Orașul Ovidiu, întrucât despre el este vorba, a marcat ultimii 100 de ani ai orașului prin lansarea unei cărți și a unui film.

CITEȘTE ȘI:

Centenarul Marii Uniri marcat la Ovidiu prin lansare de carte și un film. Scupra: „Să le explicăm tinerilor cum s-a dezvoltat comunitatea noastră în ultimii 100 de ani“

Vineri, 22 iunie, la Centrul Cultural din localitate, zeci personalități marcante ale României, printre care s-au numărat oameni de cultură, istorici, autorități locale, parlamentari, deputații Bogdan Huțucă și Robert Boroianu, europarlamentarul Siegfried Mureșan, primarul orașului Oradea, Ilie Bolojan, dar și președintele PNL, Ludovic Orban, au ținut să fie prezenți la lansarea cărții și filmului, care marchează istoria orașului Ovidiu din ultimii 100 de ani. Și, dacă evenimentul a avut loc la Ovidiu, atât în carte, cât și în film, nu putea fi omis și faptul că ovidienii sărbătoresc 2.000 de ani de la moartea poetului Ovidiu. Primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a declarat că atât volumul, cât și filmul, intitulate „Ovidiu 100“, sunt realizate de Primăria și Consiliul Local Ovidiu sub logo-ul „România 100“ – Centenarul Marii Uniri, dar și bimilenara ovidiană. Gazda acestui eveniment important din viața orașului Ovidiu a fost primarul George Scupra, cel care a declarat că, înainte de toate, datoria autorităților locale este de a lansa moștenire generațiilor următoare cultura și identitatea locală, alături de o urbe bine pusă la punct.

ovidiu

„Dacă cineva se întreabă de ce la Ovidiu și de ce o carte și un film, vă spun că această idee este foarte strânsă legată de marcarea a două evenimente deosebite în acest an. Aici mă refer la Centenarul Marii Uniri și la bimilenara ovidiană – 2.000 de ani de moartea poetului Ovidiu. Sunt două evenimente pe care un muritor nu le poate prinde în viață decât o dată în viață. De aceea, am considerat că, dacă în acest an mesajele de pe tot ce înseamnă media națională ori locală sunt legate de Centenar, pentru noi este foarte important să prezentăm dezvoltarea comunității, să arătăm cum s-a dezvoltat orașul Ovidiu în ultima sută de ani. Și pentru că suntem în Dobrogea, sărbătorind totodată 140 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mamă, prezint un citat din cartea pe care o lansăm scris de Barbu Ștefănescu Delavrancea, referindu-se la Dobrogea și la cele 12 – 14 minorități care conviețuiesc pe aceste meleaguri: „totuși, tătarul nu se ceartă niciodată cu mocanul, nici acesta cu lipoveanul, neamțul nu-l supără deloc pe turc, iar părintele catolic este prieten la cataramă cu hogea turc“. Arhitectul orașului nostru ne spune că, cel mai probabil, în 10 ani ne vom uni cu Constanța. Și probabil că așa va fi, dar este foarte important să știm că ne vom păstra identitatea locală, identitatea culturală. Și tot legat de identitate, aș vrea să vă spun câteva lucruri despre proiectul nostru de suflet. Este vorba de construirea unui ansamblu statuar dedicat poetului latin Publius Ovidius Naso, care va fi construit tocmai în anul când se împlinesc 2.000 de ani de la moartea poetului Ovidiu și în anul Centenarului. Sper ca în toamna acestui an, nu mai târziu de 1 Decembrie să ne vedem la inaugurarea ansamblul statuar. Este vorba de poetul Ovidiu metamorfozat, pentru ca asta era tema principală a operei sale și spun ansamblul pentru că este vorba de un grup statuar ce reprezintă poetul Ovidiu transformat, dar și viața și moartea. Ansamblul ne poate duce cu gândul la viață, la orașul italian Sulmona, cu care ne-am înfrățit și care este locul de naștere al poetului, dar și la vechiul Tomis, acolo unde poetul Ovidiu și a găsit sfârșitul. Prin acest demers considerăm că este de datoria noastră să lăsăm o moștenire culturală, identitară generațiilor viitoare. De aceea vă spun că am făcut eforturi susținute pentru a crea în timp o dezvoltare durabilă pentru a sprijini mediul economic, punând accent pe tot ceea ce înseamnă sport, cultură și educație“, a declarat primarul orașului Ovidiu, George Scupra.

Evident, de la eveniment nu puteau lipsi autorii filmului și cărții, printre care s-au numărat Cristian Cealera și Andreea Pavel.

„Filmul „Ovidiu 100“ se dorește a fi o peliculă în care se prezintă în detaliu evoluția orașului Ovidiu. El nu se putea întâmpla altfel decât decât acum, în an de centenar, și am vrut să reliefăm faptul că la Ovidiu, așa cum se întâmplă în toată Dobrogea, există există prietenie, există multiculturalitate, există frăție și liniște între diferite etnii și diverse religii, iar noi am încercat să urmărim evoluția acestei localități din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Sunt și câteva povești interesante. În primul rând, este un film care are foarte multe legende. Să nu uităm faptul că orașul Ovidiu este singura urbe care poartă numele poetului Ovidiu și, implicit, există această poveste conform căreia poetul roman ar fi venit în această zonă și ar fi locuit chiar pe insula din Ovidiu. Sunt povești care ajută orașul să se identifice cât mai bine. Este un motiv de mândrie și un lucru extraordinar cu care orașul va defila, fiind și o carte de vizită extraordinară“, a declarat publicistul Cristian Cealera.

CITEȘTE ȘI:

„Poveștile Mării Negre” ale lui Cealera continuă. S-a lansat volumul III. „Exponentul continuității în Dobrogea din antichitate și până astăzi suntem noi!”

„Cartea a fost structurată în două capitole: unul prin care am urmărit pașii care au fost făcuți pentru ca Unirea de la 1918 să fie posibilă – și am punctat episoadele principale: reformele înfăptuite de Alexandru Ioan Cuza, venirea pe tron a principelui străin (mai apoi Regele Carol I), câștigarea Independenței, transformarea României în regat, participarea în Primul Război Mondial și, în cele din urmă, Unirea și recunoașterea internațională a noul stat în sistemul de la Versailles. Însă, cel mai important capitol pentru comunitatea din Ovidiu este cel referitor la modul în care așezarea lor s-a schimbat și a evoluat în ultima sută de ani. Inedit aici este elementul de conservare a memoriei orașului printr-o serie de mărturii culese din rândul seniorilor din oraș. Dincolo de arhive și cărți, despre trecutul unei comunități trebuie să se vorbească și prin vocea bătrânilor, care sunt importante surse primare de istorie. Practic, „Ovidiu 100” este o încercare de a surprinde evoluția comunității prin amintirile celor care au trăit atunci. Așa am aflat cum, copii fiind, găseau întâmplator grenade din al Doilea Război Mondial și se jucau fotbal cu ele, așa am aflat și ce sărbătoare a fost când familia unuia dintre bătrâni a cumpărat primul televizor de pe strada respectivă și cum se strângeau toți în curte să se uite la știri, cum înotau până pe insulă doar ca să mănânce din pepenii din grădinile insulei pentru că, spun ei, erau mai dulci sau cum se bucurau împreună de sărbători, fie că erau musulmani sau creștini. Tot de la ei am aflat că, în urmă cu aproape 100 de ani, școala era improvizată în gospodăria unor oameni, pe marginea șoselei principale erau doar vreo 20 de locuințe, iar în toată localitatea erau pietruite doar «vreo 2 străzi și jumătate»“, a declarat jurnalistul Andreea Pavel, care este și absolvent de Istorie.

CITEȘTE ȘI:

Conferință la Constanța: Recuperarea patrimoniului pierdut

Despre însemnătatea evenimentului creat și lansat de Primăria Ovidiu au vorbit politicieni și istorici.

„Sunt plăcut surprins și cred că primarul din Ovidiu este printre puținii edili sau reprezentanți publici din județul Constanța care a avut o idee prin care se marcheze „România 100“. Este un eveniment deosebit și așteptă cu nerăbdare să văd despre ce e vorba în filmul și în cartea pe care o lansează. Este un element care arată istoria de 100 de ani a orașului Ovidiu și care întărește identitatea orașului Ovidiu“, a spus deputatul de Constanța Bogdan Huțucă, președintele organizației județene Constanța a PNL.

„Am venit cu plăcere la Ovidiu pentru celebrarea centenarului orașului și am răspuns pozitiv la invitația primarului și autorităților locale. Mi se pare că este un bun prilej de a privi în urmă și de a ne uita înainte și de a gândi cum să arate orașul Ovidiu, cum putem folosi avantajele competitive pe care le are apropierea de Constanța și, desigur, cu cât Constanței îi va merge mai bine, cu atât și orașului Ovidiu îi va merge mai bine. De aceea, ca oameni politici, principala preocupare pe care trebuie să o avem este este buna guvernare a localităților – școală, spital, drumuri – și, deși suntem în moment de sărbătoare, avem obligația să ne gândim la aceste lucruri. Încă o dată, felicitări autorităților locale pentru realizarea cestui eveniment“, a afirmat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

„Este de apreciat activitatea administrației locale din orașul Ovidiu de a marca Centenarul României. Din program am văzut că sunt mai multe activități interesante. Este un an în care întreaga țară sărbătorește 100 de ani de la desăvârșirea Unității Naționale a României, dar, de fapt, România este mai veche de 100 de ani și nu știu ce nu s-a luat în considerare acest lucru“, a punctat directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Sorin Colesniuc.

„Am fost invitat de domnul primar George Scupra la acest frumos eveniment de aniversare a Centenarului Marii Uniri și am venit cu mare plăcere la acest frumos eveniment. Centenarului Marii Uniri ar trebui să însemne pentru români o reflexie profundă asupra marilor realizări ale înaintașilor noștri, asupra sacrificiului uriaș pe care l-au făcut pentru ca România să fie așa cum este astăzi. De asemenea, trebuie să fie un îndemn pentru pentru cei care suntem în mediu politic să urmăm exemplul înaintașilor și, de ce nu, se mai săvârșească încă o dată Unirea“, a subliniat președintele PNL, Ludovic Orban.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *