Spread the love

Nu trăim în țara în care un proiect proaspăt adoptat să rămână așa cum a fost conceput. A devenit o tristă tradiție ca guvernarea să emită acte normative, pe care apoi să le modifice, arătând astfel cel puțin amatorism la momentul redactării inițiale a proiectului. S-a întâmplat cu legile Justiției, cu legea offshore și cu multe acte legi, iar de data aceasta a venit rândul OUG 114, care conține celebra „taxă pe lăcomie”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că vor avea loc modificări la Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, care „vor fi în concordanţă cu problemele semnalate de reprezentanţii administraţiei” și că „asta nu înseamnă o cedare” din partea Guvernului.

Anunțul premierului a fost suficient pentru președintele PRO România, Victor Ponta, să sară la gâtul guvernanților.

„Incompetentilor! Analfabetilor ! Urechistilor ! Infatuatilor ! Catastrofelor! Acum discutati despre cum sa schimbati Ordonanta 114/2018 pe care o prezenta Valcov cu mare satisfactie intre Craciun si Revelion ( avand alaturi pe post de baiat de mingii pe ghidusul Orlando )! Nu era mai bine sa NU adoptati Ordonanta 114/2018? Nu era mai bine sa faceti o consultare serioasa INAINTE sa o adoptati? Nu era mai bine sa intrebati specialistii si pe cei care se pricep si sa nu faceti dupa mintea VOASTRA? (…) Nu e de ajuns ca ati amanat exploatarea gazelor din Marea Neagra si pentru asta va lauda Sputnik in fiecare zi? Nu e de ajuns ca ati ramas fara bani inca din Februarie si ca a trebuit sa va imprumutati cu dobanda dubla?”, a spus Ponta.

Abordarea este aceeași și la Constanța, unde cei doi deputați ai PRO România, Mircea Titus Dobre și Mircea Banias, sunt la unison cu Ponta și consideră că guvernarea își arată limitele în fiecare zi.

„Nu este prima oară când asistăm la așa ceva, vis-à-vis de decizii importante care se iau la nivelul Guvernului și apoi acesta intervine asupra lor… Dacă ne uităm în urmă, pe partea legilor Justiției s-au întâmplat lucruri după ce s-a venit cu OUG, apoi s-a modificat; dacă ne uităm pe partea legii offshore, unde au modificat-o în Parlament de cinci sau șase ori, de nu mai știm exact de câte ori; asta înseamnă lipsă de profesionalism, cât de incompetenți pot fi cei care conduc Guvernul României în acest moment… Da, cred că a venit momentul să plece o dată și pentru totdeauna, aceste personaje care chipurile sunt miniștri sau premieri! Ar trebui să nu mai poată niciodată să conducă instituții publice centrale, unde se decide destinul cetățenilor României!”, a spus deputatul Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

De partea cealaltă, deputatul Mircea Banias ne-a precizat că nu e vorba doar de OUG 114, ci de abordarea în general a guvernării, care sperie investitorii.

„Nu mai e nimic predictibil în Guvernul acesta și de câte ori apare un act normativ te gândești cât durează până îl modifică! Nu e deloc în regulă, mai ales pentru mediul de afaceri, este o situație care nu poate aduce decât neplăceri și nu mă refer aici neapărat la bănci sau la „taxa pe lăcomie”, România în general a devenit, din punct de vedere al business-ului, o țară impredictibilă și asta face foarte rău mediului de afaceri. Mă aștept ca investitorii strategici să încerce să evite România. Cred că nu există consultare, studii premergătoare emiterii unui asemenea act normativ. Trebuie să fie studii de piață, impactul, nu vedeți că și Codul Fiscal se tot modifică? Cred că numai în România se întâmplă modificări la legi importante din șase în șase luni. Codul Fiscal trebuia să rămână măcar zece ani, pentru ca oamenii să își facă un proiect de afaceri și să îl implementeze. Așa, incertitudinea asta face foarte mult rău”, a spus Mircea Banias, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *