Oros (Agricultură), la Constanța, despre vânzarea terenurilor către străini: „Era o lege a LATIFUNDIARILOR ROȘII, ca să cumpere la preț subevaluat”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, efectuează joi o vizită de lucru la Constanța. Cu această ocazie, s-a întâlnit cu reprezentanți ai agricultorilor și s-au purtat discuții de peste trei ore pe tema sistemelor de irigații din județul Constanța, fenomenul deșertificării, despăgubirile pentru fermieri ș.a. Cu acest prilej, a vorbit și despre un proiect de lege privind vânzarea de terenuri cetățenilor străini, act normativ amplu criticat de opoziție. De altfel, PSD a și depus recent o moțiune împotriva ministrului, care a fost respinsă. La Constanța, ministrul Oros a explicat ce reprezintă de fapt noua modificare legislativă:

Proiectul semnat nu are nici o legătură cu vânzarea terenurilor către cetățenii străini… Anul trecut, sub povestea asta să nu se mai poată cumpăra terenuri de către străini, deși știm cu toții că dintotdeauna s-au putut cumpăra, încă din 2014, terenuri de către străini, persoane fizice. Exact cei care cumpără au făcut anul trecut o modificare legislativă abuzivă, în care făceau o procedură greoaie, încât aproape nimeni nu mai putea să își vândă terenul. În noiembrie, tranzacțiile au fost blocate. Latifundiarii roșii din agricultură au dat o lege prin care se blocau tranzacțiile și să poată cumpăra doar ei. Când procedura a devenit greoaie, prețurile au scăzut și au cumpărat doar ei pe acte de mână, acum simplificăm procedura ca să se deblocheze acest proces. Nu are nici o legătură cu vânzarea terenurilor către persoanele străine. Singura modalitate de a proteja terenul este să fixăm o plafonare pentru o anumită suprafață. Altfel, cumpără băieții deștepți pe firme, apoi firmele lor sunt luate de firmele străine. Fenomenul din Europa se întâmplă de 10 ani și fondurile de investiții asta fac: acaparare de terenuri pentru firmele străine”, a spus Oros.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *