Oros (Agricultură), la Constanța: „Când bugetul a permis, s-au dat despăgubiri. Când nu, nu! Deșertificarea de aici ne clasează pe PRIMELE LOCURI în Europa”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, efectuează joi o vizită de lucru la Constanța. Cu această ocazie, s-a întâlnit cu reprezentanți ai agricultorilor și s-au purtat discuții de peste trei ore pe tema sistemelor de irigații din județul Constanța, fenomenul deșertificării, despăgubirile pentru fermieri ș.a.:

„În ultimii 42 de ani, seceta pedologică din această zonă a țării este din ce în ce mai accentuată, cu o frecvență din ce în ce mai mare apar ani foarte secetoși, care produc pagube însemnate agricultorior, așa cum a fost și anul trecut. (…) Pentru anul trecut, bugetul ne-a permis să dăm despăgubiri de 930 milioane lei. Pentru culturile înființate în primăvara 2020 nu ne-am permis acest lucru… Ne canalizăm pe Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care încercăm să restaurăm o bună parte din structura de irigații și secare drenaj. Prioritare vor fi județele cel mai serios afectate. (…) Deocamdată, suma negociată și suntem în negocieri zilnice, este de 2,5 miliarde euro. Suma este foarte mare, pentru că în ultimii ani nu au fost alocate sume suficiente. (…) Știu că în județul Constanța, la ora actuală putem discuta de 426.000 ha (lipsă sistem irigații – n.r.). O parte foarte mică a fost reabilitată… Sunt și alte județe, în general tot ce înseamnă sud-estul României. (…) Eu cred că problema gestionării apei trebuie să rămână una principală în tot ce înseamnă guvernare de acum înainte. Există rapoarte din 2015 în privința deficitului de apă și al fenomenului deșertificării în această parte a Europei. Și noi și Bulgaria suntem pe primele locuri. (…) Atunci când bugetul a permis, am dat despăgubiri, când nu a mai permis nu am reușit să dăm despăgubiri. Bineînțeles că nu se putea notifica Uniunea Europeană, pentru că nu sunt bani europeni. (…) Cu siguranță, viața o să ne oblige pe toți să ne adaptăm. Ceea ce gândim noi este să aducem apa cât mai aproape de fermier și de plantă, dar în paralel și fermierii vor trebui să se replieze pe realitățile care vor veni: mediul, clima, accesul la apă. Subvențiile se vor derula pe suprafețele și culturile pe care le vor dori fermierii. Dacă acum cultivă porumb va primi și dacă va schimba cultura, până în 2027”, a spus Adrian Oros.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.