Oros (Agricultură): „Cumpărătorul are cel mai mare rol în susținerea agricultorilor”

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a arătat de părere că principalul rol în susținerea agricultorului român ar trebuie să îl aibă cumpărătorul. Aflat vineri la Zlatna la inaugurarea unei hale agroalimentare, oficialul a declarat că dorește ca „fermierii și producătorii locali să vândă cât mai scump”. Cumpărătorul are cel mai mare rol în susținerea agricultorilor, a explicat ministrul Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a fost întrebat de un jurnalist de ce un ou vândut la Zlatna este mai scump decât unul importat și adus de la sute de kilometri:

Eu sunt ministrul agriculturii şi eu vreau ca fermierii şi producătorii locali să vândă cât mai scump. Este normal să câştige, pentru că nu foarte multă lume vrea să facă agricultură sau zootehnie, iar cei care fac această activitate trebuie să câştige. Trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, că munca ţăranului şi a fermierului trebuie plătită”, a răspuns Adrian Oros, adăugând că produsele româneşti sunt mult mai bune decât cele din import şi, ca atare, au şi un preţ mai mare.

Ministrul, care a explicat că „prețul îl dă piața”, spune că autoritățile locale au un rol „foarte important” în ceea ce înseamnă promovarea şi facilitarea comercializării produselor locale, acolo unde mai sunt „încă producători locali care se încăpăţânează să facă agricultură”. El a mai punctat că inclusiv de la nivel guvernamental trebuie să fie proiecte pentru a susţine producătorul român.

Dar (…) cel mai mare rol îl are cumpărătorul. Dacă toţi cei care sunt cu adevărat interesaţi şi cu adevărat îngrijoraţi să răsplătească munca fermierului sau a ţăranului român ar căuta şi ar cumpăra doar produse româneşti, chiar dacă uneori sunt mai scumpe, cu siguranţă că aceste produse s-ar vinde mult mai bine, iar fermierul, ţăranul român ar avea venituri sustenabile. Acest lucru se întâmplă în fiecare ţară, educaţia asta a consumatorului, patriotică, să zic aşa, se face în familie, se face în şcoală. Dacă toţi o să spunem copiiilor noştri acelaşi lucru în fiecare zi, dacă în fiecare zi copilul o să audă la şcoală, s-ar putea ca peste câţiva ani să avem nişte cumpărători responsabili şi mai patrioţi, care să caute produse româneşti, pentru că chiar dacă dăm cu un leu sau cu doi mai mult pe un produs autohton, trebuie să ne gândim şi pragmatic. Toţi acei bani rămân în ţară şi cu siguranţă ni se întorc şi nouă, în educaţie, în sănătate, în infrastructură, în pensii, în salarii. Rămân toţi. Dacă cumpărăm ceva mai ieftin din altă parte, cu siguranţă toţi acei bani vor pleca”, a mai afirmat ministrul, care a subliniat că „munca ţăranului trebuie răsplătită”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.