Oros aduce primele vești proaste privind despăgubirea fermierilor: „Datele suprafețelor consemnate ca fiind calamitate NU sunt reale”

Județul Constanța este cel mai afectat dintre toate județele țării de seceta de proporții istorice care are loc în acest an. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis că fermierii afectați vor fi, pentru prima dată după mulți ani, despăgubiți pentru recoltele distruse. În acest sens s-au constituit comisii de evaluare, iar primele rezultate au fost arătate pe 12 mai. Potrivit acelor prime date, Constanța ocupă primul loc în topul județelor afectate – 416.000 ha afectate, iar suprafața irigată – 13.000 ha, la distanță mare față de următorul, respectiv Tulcea – 129.000 ha afectate, se irigă pe 13:000 ha. Oros a arătat că suprafețele reclamate urmează să fie verificate, iar rapoartele de sinteză trebuie încheiate până la 15 iunie, pentru ca, ulterior, să se discute de despăgubiri.

Între timp, luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Oros a arătat procesele verbale întocmite pe teren conțin… erori, ceea ce înseamnă că fermierii trebuie să se pregătească de o lungă perioadă de tergiversare, exact ceea ce nu au nevoie, fiind vorba de un ciclu de producție dependent și de vreme și de… fonduri.

„Suprafața reală pe care se irigă este de 322.032 ha, apa este introdusă pe canale pe o lungime de 2.355 km. În ceea ce privește procesele verbale de constatare a pagubelor, din înștiințări făcute de fermieri sunt 1,6 milioane ha calamitate. Din ceea ce s-a verificat până acum: 941.000 ha. Echipele lucrează în continuu, pentru că noi la finele lunii mai vrem să avem încheiate aceste procese verbale pentru ca până în 15 iunie să avem sintezele pe județe, pe comune, pe parcele, astfel încât să știm cum anume facem despăgubirile. Fac un apel la fermieri și la cei care fac parte din comisii de constatare, pentru că în unele județe suprafețele consemnate calamitate se apropie sau chiar depășesc suprafețele raportate în toamnă ca fiind însămânțate. Probabil că fie în toamnă s-au raportat greșit acele suprafețe, fie echipele care constată nu își fac întotdeauna treaba. Noi vrem să îi despăgubim pe toți cei păgubiți, dar datele după care calculăm aceste despăgubiri trebuie să fie niște date reale”, a spus ministrul Oros.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *