Organizatorii LGBT ai Iași Pride au mărșăluit „pentru victimele de la Constanța”. Mihai Chirica: „O provocare aproape NESIMȚITĂ!”

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat că iniţiatorii marşului Iaşi Pride 2021 au forţat organizarea acţiunii la începutul evenimentelor religioase de la Iaşi din luna octombrie şi că acest lucru reprezintă „o provocare aproape nesimţită”.

Nu a spus nimeni că este împotriva lor şi nu va fi nimeni împotriva lor cât sunt eu primar. Ceea ce au vrut să facă în startul sărbătorilor religioase, cu un oraş plin de pelerini, este o provocare aproape nesimţită pe care şi-au permis-o în cel mai important centru spiritual al României”, a declarat, vineri, primarul Mihai Chirica.

Edilul ieşean a afirmat că sunt mai multe motive pentru care le-a cerut organizatorilor să amâne marşul, el precizând că a avut semnale că ar putea apărea incidente la Iaşi.

Primul motiv este legat de pandemie, pentru că Iaşiul a trecut din scenariul portocaliu în cel roşu. Al doilea motiv este de ordin subiectiv. Azi (vineri – n.r.) încep şcolile superioare, iar la 1 octombrie se dă startul neoficial al Sărbătorilor Iaşiului. Această comunitate (LGBTQ – n.r.) se poate bucura de înţelegere şi de o abordare cât se poate de raţională, constituţională şi modernă a unei democraţii în care credem cu toţii. Sunt sute de semnături de la oameni care abia aşteptau să-i îmbrâncească”, a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Aproximativ o sută de persoane au participat, vineri seară, la Marşul Iaşi Pride 2021, în timp ce în zona în care s-au adunat participanţii au apărut mai multe persoane cu icoane şi cruci în mâini, acestea strigând „Iaşiul nu-i Sodoma”.

Organizatorii evenimentului au spus că „marşul este unul îndoliat, în semn de respect şi solidaritate cu victimele de la Constanţa”.

Participanţii la Marşul Iaşi Pride 2021 s-au adunat în faţa Casei Studenţilor, iar în aceeaşi zonă, la o distanţă de zeci de metri, au apărut mai multe persoane care au început să conteste evenimentul dedicat comunităţii LGBTQ.

Puţin după ora 17.00, participanţii la evenimentul Iaşi Pride 2021 au pornit în marş pe străzile Iaşiului, pe traseul Bulevardul Independenţei – Strada Elena Doamna – Strada Anastasie Panu. Acţiunea este programată să se încheie în faţa Palatului Culturii. La un moment dat, pe traseu, o femeie din grupul de contestatari a aruncat cu apă înspre participanţii la marş, ea spunând că este vorba de agheasmă. Totodată, Asociaţia Rise OUT, cea care organizează marşul de la Iaşi, şi Asociatia Accept au anunţat că au depus, vineri, plângere penală împotriva primarului Mihai Chirica pentru abuz în serviciu, motivat de discriminare pe criteriul orientării sexuale.

Organizatorii marşului de la Iaşi afirmă că evenimentul a fost aprobat iniţial în cadrul Comisiei de Avizare a Adunărilor Publice a primăriei Iaşi, iar în baza acestui aviz, Poliţia şi Jandarmeria Iaşi s-au întâlnit cu organizatorii şi au confirmat că vor asigura protecţia participanţilor la eveniment.

Refuzul primarului Mihai Chirica de a semna protocolul de organizare a Iaşi Pride este ilegal. Fapta acestuia constituie un abuz în serviciu motivat de discriminare pe criteriul orientare sexuală, faptă pedepsită de articolul 297 alineatul 2 al Codului Penal. Asociaţia Rise OUT, cu sprijinul Asociatiei Accept, va depune astăzi (vineri – n.r.) o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, au anunţat organizatorii acţiunii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Organizatorii LGBT ai Iași Pride au mărșăluit „pentru victimele de la Constanța”. Mihai Chirica: „O provocare aproape NESIMȚITĂ!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *