Organizația Cooperării Economice a Mării Negre, în videoconferință. Continuă proiectul Black Sea CONNECT

Marți, 10 noiembrie a.c., prof. Eden Mamut, Secretar General al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (RUMN) a susținut o alocuțiune în deschiderea Conferinței de Nivel Înalt a Statelor membre ale Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) – „Intensificarea Colaborării Regionale pentru Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. În alocuțiunea sa, prof. Mamut a evocat colaborarea excelentă inițiată în 2019, cu prilejul organizării Primei Conferințe Regionale dedicate Implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei ONU pentru 2030, menționând că măsurile de implementare ale ODD-urilor necesită acțiuni concrete. Dl Prof. Mamut a prezentat trei exemple de proiecte în care au fost vizate rezultate concrete, utile pentru diferite categorii de parteneri. Astfel, începând cu luna octombrie 2019, RUMN participă la implementarea proiectului Black Sea CONNECT. În cadrul acestui proiect au fost definite modele concrete de colaborare cu școlile și liceele din județul Constanța, pentru promovarea strategiei de „creștere albastră” în rândul elevilor și cadrelor didactice. Au fost selectate mai multe școli pilot în cadrul cărora se află în curs de organizare laboratoare, programe de studii și activități extrașcolare, iar prin implementarea acestor măsuri pilot, școlile vor fi sprijinite să fie certificate, obținând marca de „Școală albastră” și să fie integrate în Rețeaua Europeană a Școlilor specializate în promovarea Creşterii Albastre – Network of European Blue Schools.

Conferinta 17

Prof. Mamut a lansat invitația ca instituțiile reprezentate la conferință să sprijine demersul RUMN pentru a extinde această experiență către școli din toate țările membre OCEMN.

Cel de-al doilea proiect la care a participat Universitatea „Ovidius” din Constanța și Clusterul de Inovare MEDGreen, în cadrul unui consorțiu coordonat de Primăria Municipiului Constanța – Proiectul Civitas PORTIS – PORT – Cities Innovation for Sustainability, a avut ca rezultat concret realizarea unei platforme digitale pentru suport de decizie pentru implementarea măsurilor de mobilitate durabilă. Platforma a fost validată și este funcțională, oferind o listă amplă de funcționalități, de la culegerea de date de trafic, modelarea și simularea emisiilor poluante, până la evaluarea rezultatelor implementării diferitelor proiecte de profil. În mod concret, s-a propus ca această platformă suport de decizie să fie testată și replicată pentru folosul altor aglomerări urbane din țările membre OCEMN.

Cel de-al treilea proiect prezentat se numește Dobrogea Blue Bay și are ca scop definirea unei arii geografice cuprinsă între Dunăre și Marea Neagră, având ca axă centrală Canalul Dunăre – Marea Neagră, în care să se dezvolte activități de planificare și implementare a rezultatelor cercetării științifice din universități, cum ar fi: bucle de economie circulară pentru procesarea biomasei, stații de epurare cu bilanț energetic pozitiv, sere acvaponice, ferme ecologice pentru acvacultură și alte tehnologii de administrare sustenabilă a resurselor de apă. Motivația pentru selectarea zonei geografice menționate este determinată de estimările privind schimbările climatice care vor conduce la reducerea resurselor de apă din zona Dobrogei și Sudul României, către deficite de 40% medie multianuală. În alocuțiunea sa, dl Prof. Mamut a adresat rugămintea Secretariatului General al Guvernului României de a sprijini implementarea acestui proiect care va fi dezvoltat după modelul de laborator viu – living laboratory și se va realiza cu fonduri din proiecte europene.

Consilierul de stat László Borbély a remarcat aspectele foarte concrete care au fost propuse și a asigurat de sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă pentru promovarea proiectelor propuse.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.