„Ordonanța trenuleț”, ADOPTATĂ! Cresc salariile profesorilor și ale unor angajați din Sănătate. SCADE TVA pentru energia termică și locuințe. „La ministere nu există zâmbet sau satisfacție, dar există provocări…”

Guvernul a modificat, pe ultima sută de metri, ordonanța „trenuleț” care stabilește, printre altele, nivelul salariilor din sectorul bugetar și al pensiilor pentru anul viitor. Potrivit noii variante, salariile profesorilor vor crește și ele de la 1 ianuarie 2022. Proiectul inițial cuprindea majorări de salarii doar pentru unele categorii din sănătate. Guvernul a adoptat vineri ordonanța „trenuleț” care vizează unele măsuri fiscal bugetare pentru anul 2022.

Dacă nu s-ar fi adoptat impactul brut asupra deficitului ar fi fost 97 miliarde de lei, iar prin echilibrul făcut prin măsurile de creștere a colectării, s-a făcut o economie la bugetul general consolidat de 87 miliarde de lei”, a spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Una dintre primele modificările importante este legată de salariile pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ. Proiectul inițial cuprindea majorări de salarii doar pentru unele categorii din sănătate. Câciu a precizat că noile salarii vor fi cu doar câteva procente mai mari.

Brancardierii, infirmierele, salariile lor trebuiau aduse într-o zonă de recuperare. Nu este ceea ce trebuia. Nu putem mai mult pentru că suntem într-o procedură de deficit excesiv. Zic că începem să recuperăm. Mărim salariile în educație și sănătate. Știu că trebuiau mai multe categorii, sunt convins că vom găsi soluții. E o creștere medie de aproape 7%, e o recuperare din diferență, ceea ce rămăsese restant pentru a ajunge în grila anului 2022. Va fi un efort de 900 de milioane de lei la Educație și de 687 de milioane de lei la Sănătate”, a explicat Câciu.

În rest, pentru ceilalți bugetari salariile sunt înghețate. Ministrul Finanțelor a vorbit și despre majorarea salariilor pentru polițiști, însă aceștia le vor primi doar după rectificarea din vară.

Cel mai devreme va fi la rectificare, dar nu vor fi doar dânșii, ci și în educație și sănătate. Dar, să avem banii necesari, să nu ajungem să nu mai permitem să mai dăm un leu salariu.”, a spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus, vineri, după ședința de Guvern, că miniștrii nu zâmbesc atunci când văd cifrele pentru instituțiile lor, pe anul 2022.

Nu pot decât să vă felicit că obțineți pe surse anexele la bugetul de stat. Nu comentez până luni sume sau limite. Este construit pe investiții pe 7 las surtă din PIB, s-au închis discuțiile cu ministerele. La ministere nu există zâmbet sau satisfacție, dar există provocări pentru miniștri. Atâta timp cât se găsesc surse de finanțare, Parlamentul este suveran. Am ținut cont de obiective. Întrăm în 2022 și s-ar putea să intrăm în gup de default. 92 de miliarde lei orem să le dăm către investiții”, a spus Adrian Câciu.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a declarat, după ședința de Guvern de vineri, că începând din 1 ianuarie TVA la energia termică scade la 5%. Măsura este valabilă în perioada sezonului rece, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituții și școli. Și TVA pentru locuințe va scădea.

De la 1 ianuarie 2022, pe perioada sezonului rece, TVA la energie termică va fi de 5% pentru consumatorii casnici și pentru instituții publice și școli. O altă măsură așteptată a fost TVA redus la 5% pentru locuințele cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Se acceptă TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe. La plafonul de 90.000 de euro nu există condiționare cu privire la numărul de locuințe”, a declarat Adrian Câciu.

Tot după ședința de Guvern, ministrul Finanțelor a mai spus că a fost aprobată Ordonanța de Urgență ce prorogă unele termene și măsuri fiscale. „Această OUG îngheață salariile în sistemul public. „Din perspectiva legii salarizării, avem o prorogare aplicării legii 153, cu excepția a două sectoare – Sănătate și Educație”, a spus Câciu.

El a mai precizat că prin adoptarea acestei OUG se face la buget o economie de 87 de miliarde de lei. În 2022, deficitul pe cash va fi 5,84%, a mai precizat ministrul Finanțelor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.