Ordonanța privind reducerea riscului seismic al construcțiilor, modificată: autoritățile locale pot interveni peste capul proprietarilor! Primarii din județ salută noile reglementări

În urmă cu 41 de ani, marele cutremur din 4 martie 1977 a dus la prăbușirea sau avarierea, în întreaga țară, a peste 30.000 de locuințe, iar 1.578 de români și-au pierdut viața. De asemenea, alte 11.300 de persoane au fost rănite. Ce s-ar întâmpla dacă în prezent ar avea loc un seism similar cu cel din ’77? Probabil că urmările ar fi și mai devastatoare, în condițiile în care multe dintre clădiri s-au șubrezit din cauza trecerii timpului. În cei 41 de ani nu s-a făcut mare lucru în privința consolidării clădirilor cu risc seismic, fie din din cauza indolenței autorităților, fie din cauza opacității multora dintre cetățeni. Cei drept, nici legislația nu a fost de ajutor, nici de o parte, nici de alta.

De aceea, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, susținut de alți colegi, a inițiat un proiect de lege pentru modificarea completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. Inițiatorii propun, printre altele, o îmbunătățire a legislației, în sensul că autoritățile vor putea expertiza mai ușor imobilele cu risc seismic, în sensul că vor putea trece mai ușor peste proprietarii care nu permit accesul experților. Proiectul a fost adoptat definitiv, joi, de Camera Deputaților.

„Aprobarea prin dispoziție de primar a deciziei de intervenție privind expertizarea, întocmirea documentației cadastrale, proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție la construcțiile expertizate tehnic și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, în cazul în care proprietarii/asociațiile de proprietari au fost notificați/notificate/ renotificați/renotificate și nu au procedat la aprobarea deciziei prin hotărârea asociației nu au întocmit cadastrarea imobilului, fiindu-le aplicabile prevederile prezentei ordonanțe. (…) În vederea prevenirii unui potențial dezastru provocat de cutremure, proprietarii deținătorii cu orice titlu ai construcțiilor supuse reglementărilor prezentei ordonanțe au obligația de a permite intrarea în imobilele pe care le dețin, pentru desfășurarea activităților de expertizare, cadastrare, proiectare sau de execuție a lucrărilor de intervenție a construcțiilor sau a altor asemenea lucrări. În acest scop, persoanele respective vor fi înștiințate cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de începerea lucrărilor. În caz de refuz, intrarea în orice încăpere a construcțiilor supuse lucrărilor necesare de expertizare, cadastrare, proiectare, execuție sau a altor asemenea lucrări se va face cu autorizarea instanței judecătorești. (…) Dacă este necesar, instanța judecătorească va putea dispune restrângerea folosinței încăperilor din construcțiile supuse lucrărilor respective sau evacuarea, pe timpul desfășurării lucrărilor de intervenție a construcțiilor în cauză, a persoanelor care nu au eliberat în termen spațiul deținut în construcțiile supuse consolidării“, se arată în textul legii.

Inițiatorii spun că, potrivit studiilor, în eventualitatea unui seism, o parte însemnată din teritoriul României ar putea fi afectată, acest pericol fiind ridicat în prezent la rang de catastrofă.

„Efectele distructive ale unui cutremur ar fi majore, ar produce daune umane și materiale greu de cuantificat. În eventualitatea unui cutremur similar celui din 1977, pierderile ar fi semnificativ mai mari, având în vedere că numărul clădirilor din România a crescut cu circa două milioane. Printre motivele pentru care primăriile nu au putut efectua consolidările se numără lipsa acordului pentru consolidare, dar și dificultăți întâmpinate cu privire la depunerea actelor necesare de către unii proprietari“, se mai arată în expunerea de motive.

Pentru că este o lege care va duce la salvarea de vieți, partidele, indiferent de poziționare, au votat joi aproape în unanimitate inițiativa în Camera Deputaților, care este și for decizional: 260 de voturi „pentru“ și o „abținere“.

„De doi ani și patru luni aștept votul acesta… chiar recent îmi spusese cineva și am zis că am ajuns la concluzia că nu se dorește să facem ceva înainte să fie un cutremur, că se așteaptă ca acele clădiri cu bulină roșie să se prăbușească pentru interese imobiliare“, a declarat Ovidiu Raețchi – PNL, după votul final.

„O lege importantă, salut colaborarea între partide și ministerul Dezvoltării! Autoritățile locale pot să mute persoanele din locațiile afectate în locuințe pe care le au în chirie… (…) Se unifică niște competențe împărțite între primar și Consiliul Județean. Se impun obligații pentru autoritățile locale privind depunerea raportului anual și obligația pentru evaluare și intervenție într-un termen limită. E un pas înainte, acum problema rămâne la autoritățile locale“, a spus deputatul independent Nicușor Dan.

Lege pentru salvarea blocurilor înclinate din Cernavodă

Poate cele mai interesate autorități din județul nostru de acest proiect de lege sunt cele din Cernavodă, care se confruntă cu o situație aparte de zeci de ani. Este vorba de cele două blocuri situate pe strada Panait Cerna, care au câte două scări fiecare și care s-au înclinat cu 75 de centimetri spre pământ. De zeci de ani, sute de oameni trăiesc zilnic cu frica în sân, gândindu-se că într-o bună zi, la un cutremur mai mare, acestea s-ar putea dărâma. Situația fost confirmată de specialiștii în construcții ai Primăriei Cernavodă, care au spus că starea celor patru imobile este gravă și necesită de urgență lucrări de consolidare. Blocurile de pe strada Panait Cerna au fost construite în perioada 1984 – 1985 și, deși imobilele sunt foarte bine construite, în ianuarie 1986, din cauza unor avarii importante la rețeaua de canalizare, clădirile au suferit înclinări și torsionări bruște spre Canal, cu unghiuri diferite de la o scară la alta.

Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă, Liviu Negoiță, a afirmat pentru TOMIS NEWS că, potrivit estimărilor, costurile pentru consolidarea celor două blocuri și readucerea lor la stadiul inițial sunt estimate la aproximativ 3 milioane de euro, fiecare.

„Fundațiile celor două imobile trebuie refăcute. Așa că, orice legislație care ajută la expertizarea și consolidarea celor două blocuri este bine-venită, mai ales că putem salva vieți“, ne-a precizat Marian Iordache.

Cuvinte de laudă la adresa acestui proiect de lege are și primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru. Acesta spune că toate inițiativele care vin în sprijinul populației sunt benefice și nu contează formațiunea sau politicianul care le-a inițiat.
„Eu la Năvodari am un singur bloc cu risc seismic. Când se va publica legea o voi citi și voi vedea în ce măsură vom putea să ajutăm cele 20 de familii din imobilul respectiv“, a declarat, pentru TOMIS NEWS, Florin Chelaru.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *