ORDONANȚA MILITARĂ nr. 8: SUSPENDAREA EXPORTULUI, aplicată în domeniul agricol

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au susținut joi seară, la sediul MAI, o declarație de presă, după ora 23:00.

Încă de miercuri se așteaptă Ordonanța Militară nr. 8, care a fost anunțată în cadrul conferinței de joi a ministrului de Interne. Astfel, potrivit lui Vela, România se pregătește de două săptămâni complicate, în contextul sărbătorilor pascale și nu se dorește o explozie a numărului de îmbolnăviri.

„Știm prea bine că aceste vremuri au adus schimbări majore în viața tuturor. Știu că v-ați dori să fiți la biserică în noaptea de Înviere, dar este mai bine să îndurăm în acest an. Vom acorda o atenție deosebită respectării prevederilor legale în această perioadă, pentru că nu dorim o explozie a numărului de îmbolnăviri. Am suplimentat numărul patrulelor, astfel încât să fim pregătiți în cadrul creșterii numărului de infracțiuni diverse. Poliția Română și structurile suport și aproape 2.000 de angajați din aparatul central sunt zi de zi în misiuni operative la nivelul întregii țări, 36.000 de angajați zilnic în misiune! Astăzi, am semnat Ordonanța Militară nr. 8”, a spus Marcel Vela.

Ministrul Afacerilor Interne a arătat că Ordonanța Militară nr. 8 presupune suspendarea exportului mai multor produse agroalimentare, aspect discutat încă din ședința de joi după-amiază a Guvernului:

„Se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie, patiserie, biscuiți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele domeniului cerealier sau de panificație. (…) Aceste prevederi vor apărea în această seară în Monitorul Oficial. Procedurile de export ale acestor produse aflate în derulare se suspendă pe perioada stării de urgență. Pentru siguranța alimentară, se suspendă și activitatea de emitere a certificatelor fito-sanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricții”, a spus Marcel Vela.

În cea mai mare parte, Ordonanța Militară nr. 8 se referă la reglementarea activităților în domeniul produselor alimentare. Astfel, O.M. oferă, printre altele, începând din această seară, libertatea pescuitului comercial și a activității de apicultură.

„Cu condiția respectării măsurilor anterioare, din această seară este permisă circulația în afara locuinței a titularilor autorizațiilor și permiselor comerciale pe Dunăre, pe apele interioare și Marea Neagră, în vederea pescuitului comercial. Este permisă deplasarea pentru apicultori. Este permisă circulația pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb și servicii de reparații auto”, a mai spus Marcel Vela.

Totodată, O.M. nr. 8 permite desfășurarea activității în ritm relativ normal în piețele agroalimentare, cu condiția ca producătorii agricoli să prezinte, pe lângă declarația pe propria răspundere, certificatul de producător agricol.

„Piețele agro-alimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență pentru agricultorii care prezintă certificate de producător agricol. Se permite deplasarea producătorilor de la locul de producție până și de la piața agro-alimentară cât și accesul în interiorul acesteia pe baza unei declarații pe proprie răspundere și a certificatului. (…) Joi, vineri și sâmbătă, zilele premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse alimentare își pot prelungi activitatea în funcție de orarul pe care pot să îl aplice ca să vină în folosul cetățenilor”, a mai spus Vela.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.