ORDONANȚA MILITARĂ NR. 4! Vela (MAI): „Cei care încalcă regulile de izolare sau carantinare vor suporta TOATE CHELTUIELILE!”

Duminică seară, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o ședință la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Marcel Vela, dar și Nelu Tătaru și secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat. Aceștia au discutat despre o nouă ordonanță militară și noi măsuri de restricție. După această ședință, ministrul Vela a prezentat public faptul că a înaintat Ordonanța Militară nr. 4 către premier și președintele Klaus Iohannis.

„Ne aflăm în fața unui examen greu cu toții, care se întinde pe o perioadă necunoscută. Suntem o națiune puternică și unită în aceste clipe grele. Tricolorul, imnul național și dragostea față de viitor au fost gândurile și speranțele înaintașilor noștri care au luptat pentru România”, a spus Marcel Vela.

Sancțiuni suplimentare pentru încălcarea regulilor privind izolarea sau carantinarea

După acest discurs lacrimogen, ministrul a prezentat noile dispoziții. Astfel, se introduc măsuri suplimentare care vor fi luate împotriva celor care nu respectă condițiile de izolare sau de carantinare.

„Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile intră direct în carantină cu condiția în care, obligatoriu, vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare. Cei care nu respectă carantinarea și sunt depistați în afara perimetrului stabilit de forțele de ordine vor intra încă 14 zile în carantinare, suportând toate cheltuielile aferente carantinării”, a spus Vela.

Peste 160.000 de români sunt în prezent în izolare. Potrivit Ordonanței, s-au mărit foarte mult și amenzile pentru încălcarea dispozițiilor militare. Astfel, potrivit secretarului de stat Bogdan Despescu, se poate ajunge și până la… confiscarea de bunuri.

„Amenzile pentru cine nu respectă ordonanțele militare minim 2.000. Pentru persoanele juridice 10.000 – 70.000 de lei. Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări”, a anunțat Despescu.

Întrucât transportul de marfă trebuie să fie menținut într-un ritm relativ normal, conducătorii auto pentru mașinile de mare tonaj au… trei variante:

„Conducătorii auto care intră în țară, cu autovehicule tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse – nu mai mult de 14 zile, fie se izolează la domiciliu cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare la cerere, evident cu plata costurilor aferente. Zona transportului aerian ar putea fi afectată… aceleași condiții se acordă piloților de aeronave și personalului navigant”, a mai spus Vela.

Condiții relaxate pentru… persoanele de peste 65 de ani

Noua Ordonanță Militară oferă situații mai permisive pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Potrivit ministrului Vela, părăsirea domiciliului înaintea și după intervalul 11:00-13:00 devine tot mai mult posibilă.

„Persoanele cu vârste de peste 65 de ani se pot deplasa pe toată perioada zilei pentru necesități medicale, în afara intervalului stabilit inițial, între 11:00 – 13:00. De asemenea, aceste persoane se pot deplasa în afara locuinței pentru nevoile animalelor de companie sau domestice. Ieșirile în acest scop nu au nevoie de declarație pe propria răspundere. Totodată, pentru intervalul 11:00-13:00, spațiile comerciale cu produse de strictă necesitate sau farmaciile vor facilita accesul cu prioritate pentru aceste persoane”, a mai spus Vela.

Potrivit Ordonanței, comercianții trebuie, în intervalul 11:00-13:00, să limiteze accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

CITEȘTE ȘI:

România, în prag de SCENARIUL 4: Interdicțiile și măsurile suplimentare care vor fi aplicate

PRESA din CONSTANȚA: SCRISOARE DESCHISĂ către premierul Ludovic Orban și Grupul de Comunicare Strategică

Ordonanțele Militare, aplicate de forțele de ordine: Aproape 1.000 DE AMENZI date în Constanța! „Nerespectarea izolării la domiciliu poate aduce ÎNCHISOAREA de la 6 luni la 2 ani”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.