ORDONANȚA MILITARĂ 10: Libertate mai mare de mișcare pentru persoanele vârstnice

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a avut luni declarații de presă. În prealabil, președintele Klaus Iohannis a anunțat că intervalul orar în care persoanele cu vârste de peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinței va fi modificat, în sensul că se vor institui două intervale, unul dimineața și unul seara. Vela a detaliat noile reglementări în cadrul Ordonanței Militare nr. 10, emisă luni:

„În curând, ne vom apropia de normalitate. Am luat la cunoștință despre ceea ce vă neliniștește și punctez că MAI este partener, luptă împotriva noului coronavirus. Știu că a fost greu, ne este greu, dar avem același obiectiv: să întărim protecția în fața acestui inamic. Obligațiile respectate acum conduc în viitor către normalitate. În această notă, am luat următoarele decizii transpuse în O.M. nr. 10. O veste bună pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani este că circulația este permisă în afara locuinței sau gospodăriei indiferent de intervalul orar pentru următoarele motive: în interes profesional, inclusiv între locuință și locul de desfășurare a activității și înapoi. Totodată, pot să se deplaseze în situația în care au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată la distanță, inclusiv dializă sau tratamente oncologice. Pot să se deplaseze pentru comercializarea produselor agroalimentare sau pentru activități agricole. În această ordonanță am prevăzut că persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula de la 7 la 11 și de la 19 la 22 în următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri, din motive justificate precum îngrijirea, însoțirea unui minor sau altor persoane vârstnice, deplasări scurte, cu excluderea oricăror activități colective. Pentru verificarea motivelor deplasărilor, se aplică dispozițiile ordonanțelor militare nr. 3. Măsurile se aplică începând cu data publicării în Monitorul Oficial. Tot în sensul de a ajuta aceste persoane, operatorii economici care comercializă alimente și care își desfășoară activitatea prin O.M. își vor organiza programul de lucru pentru a facilita accesul cu prioritate în intervalele de care am amintit”, a spus Marcel Vela.

Șeful statului a anunțat luni că persoanele vârstnice beneficiază de două intervale orare pe timpul stării de urgență.

„Începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba intervalul. Persoanele de peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice, dimineața de la 7:00 până la 11:00 și seara de la 19:00 până la 22:00, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.