Ordin guvernamental cu „dedicație”: Pescuitul sportiv în Delta Dunării, INTERZIS! Pescarii merg în INSTANȚĂ

Un ordin comun al Ministerului Agriculturii și al Ministerului Mediu a inflamat asociațiile de pescuit și pescarii în general, întrucât dispoziția în cauză, publicat deja în Monitorul Oficial, interzice pescuitul de orice fel în zonele de protecție și refacere biologică pe parcursul întregului an, cu excepția pescuitului industrial: adică cherhanalele și alți deținători de ambarcațiuni mari.

Federația Română de Pescuit Sportiv a reacționat virulent duminică și a înaintat o plângere prealabilă către cele două ministere:

Vă rugăm să eliminați orice referire la pescuitul sportiv din Ordinul menționat, ca fiind abuzivă și nelegală. Susținem nelegalitatea interzicerii pescuitului sportiv pe perioada prohibiției invocate și chiar comiterea unui abuz de drept”, arată Ștefan Popescu, președintele FRPS.

Ca observație generală, prohibiția piscicolă nu este definită la art. 2 din OUG 23/2008, prin urmare aplicăm norma generală a prohibiției. Astfel, prohibiția conform DEX, înseamnă: Măsură legislativă sau administrativă prin care se interzice producerea, vânzarea, exportul sau importul unor mărfuri. Prin urmare, pescuitul sportiv care nu este o activitate economică prin care s-ar valorifica resursele acvatice vii din apele publice, ci este o activitate sportivă, reglementată prin Legea nr. 69/2000 privind educația fizică și sportul. (…) Nu este de competența celor două ministere să facă reglementări pe un domeniu pe care nu îl au în obiectul de activitate. Pescuitul este activitate economică, iar pescuitul sportiv este activitate sportivă, ce nu intră în competența de reglementare a ministerelor emitente a Ordinului de prohibiție. (…) Din cuprinsul temeiului de drept invocat pentru emiterea Ordinului de prohibiție lipsește pescuitul sportiv sau recreațional, prin urmare includerea pescuitului sportiv în Ordin este ilegală și abuzivă. (…) Deși Federația Română de Pescuit Sportiv a notificat cele două ministere cu privire la nelegalitatea celor prevăzute în Ordinul de prohibiție referitor la pescuitul sportiv și a solicitat prezenta la procesul de dezbatere a Proiectului de ordin, nu a fost invitată, încălcând astfel legea, federația fiind singura competentă pe reglementările privind pescuitul sportiv. Față de cele de mai sus, vă rugăm să modificați de urgență Ordinul de prohibiție, eliminând orice referire la pescuitul sportiv, ca fiind făcute cu încălcarea drepturilor  și intereselor Federației Române de Pescuit Sportiv, care potrivit interdicțiilor cuprinse în Ordin cu privire la pescuitul sportiv, nu își poate desfășura activitățle prevăzute de lege și de propriul statut. Până la efectuarea modificărilor solicitate, ne vom adresa Instanței de contencios administrativ pentru suspendarea tuturor prevederilor privind pescuitul sportiv”, se arată în plângerea Federației.

Ne facem permise pentru… cercetare

În ordinul comun al celor două ministere este permis pescuitul industrial, dar și cel pentru… cercetare. Reprezentantul unei asociații de pescuit sportiv din Constanța ne-a precizat că, dat fiind contextul, toți membrii asociației își vor face permise pentru… pescuit în scop de cercetare.

Când o să ne prindă o să le arătăm că luăm știuca și scrumbia pentru analize de laborator. Dacă suntem o țară de țicniți, procedăm în consecință”, a spus acesta, pentru TOMIS NEWS.

Zonele vizate de ordinul în cauză sunt, printre multe altele, următoarele: brațul Chilia, zona km 72-77 Pardina, pe o durată de 60 de zile în perioada 20 martie-18 mai inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie-29 noiembrie inclusiv, excepție făcând pescuitul comercial al scrumbiei; fluviul Dunărea, zonele Mm 53-54 (Isaccea), Mm 64,5-65,5, Mm 67-68,5 (Groapa Catargului și Pluton), de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 29 aprilie inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie-29 noiembrie inclusiv, excepție făcând pescuitul comercial al scrumbiei; brațul Borcea, zona km 37-41 (Stelnica-Fetești), pe o durată de 60 de zile în perioada 6 aprilie-4 iunie inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie-29 noiembrie inclusiv; zonele cu regim de protecție integrală din perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, inclusiv zona de renaturare Zagăn, tot timpul anului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *