Orban: „Trecem de la starea de alertă la… starea de alertă maximă. Suntem democrație, nu anarhie”

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni dimineață că Executivul adoptă  Hotărârea de Guvern pe Starea de Alertă, punctând că de acum se trece de la „stare de alertă la stare de alertă maximă”. Guvernul a adoptat în ședința de luni Hotărârea de Guvern privind Starea de Alertă. Actul normativ va ajunge în Parlament pentru a fi votat, în termen de cinci zile. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

„După o analiză a situației din punct de vedere legislativ, am luat decizia de a organiza această ședință pentru a institui starea de alertă în conformitate cu prevederile Legii 55/2020, care intră în vigoare începând de astăzi. După cum bine știm, exista temeiul anterior, stabilit de Ordonanța 21, în schimb după intrarea în vigoare a legii pentru a nu avea în nici un fel de comentariu, nici un fel de polemică privitoare la starea de alertă și lucrurile să fie clare și să nu avem foarte multe dispute, decizia de a institui starea de alertă prin HG este decizia pe care am adoptat-o. Anterior ședinței de guvern am convocat CNSU, în prevederile Legii 55 mai multe măsuri care sunt cuprinse în cadrul HG trebuie adoptate la propunerea CNSU și pentru a avea complet toate procedurile legale puse la punct și respectate, am luat hotărârea nr. 25 a CNSU ca fundament pentru HG. Odată cu adoptarea HG, continuăm practic starea de alertă, ca să am o exprimare plastică: trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, regulilor, care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor. La 19:00 am convocat toate instituțiile statului cu drept de control pentru a putea pune în aplicare un plan amănunțit de asigurare a respectării măsurilor cuprinse în starea de alertă. De asemenea, toate ministerele care au atribuții în cadrul stării de alertă trebuie să emită actele normative în baza legii și în baza HG, pentru a stabili toate regulile de desfășurare a transportului public, activității în instituții, în spațiile comerciale, la centrele de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor vulnerabile. Toate ministerele trebuie să completeze prin ordine comune toate reglementările secundare pentru a avea garanția că în fiecare loc lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm la maxim riscul de răspândire a virusului. HG conține trei anexe. Odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviința starea de alertă și toate măsurile care se dispun. În următoarea perioadă, toate ministerele, autoritățile, trebuie să fie mobilizate la maxim. (…) 98% dintre cetățenii români sunt oameni cu respect față de lege, care respectă regulile, care au fost alături de noi și a căror responsabilitate a contribuit la ținerea sub control a epidemiei și la diminuarea efectelor negative ale epidemiei. Trebuie să fim alături de ei și să îi ferim de unii care se pare că nu înțeleg, o minoritate care se manifestă de multe ori agresiv și în sfidarea regulilor. Noi trebuie să fim de partea oamenilor corecți, responsabili. Cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, limităm efectele epidemiei, cu atât șansa de a reveni la normalitate este mai mare”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit premierului, HG privind instituirea stării de alertă conține și… amenzile. Orban s-a arătat siderat, susținând că unii ne criticau că am dat amenzi, acum ne critică pentru că nu dăm.

„Pentru ca să putem adopta noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie, va trebui ca în perioada asta măsurile pe care le-am adoptat să nu genereze o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate. Altfel, nu numai că nu putem să luăm alte măsuri de relaxare, ci există riscul să revenim asupra unor măsuri de relaxare care ar putea determina – din cauza unui comportament incorect și împotriva regulilor – o creștere semnificativă a numărului de cazuri. (…) Am rămas siderat când am văzut oameni care acuzau că de ce am dat amenzi acum ne acuză de ce nu am dat amenzi. Ai bască, n-ai bască… Amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea, pot fi determinați la o conduită corectă. Din punctul meu de vedere, cât este evident că acest virus generează – mai ales pentru persoanele care au vulnerabilități sau alte boli – riscuri majore, orice comportament care nu este corect și poate duce la infectare este un comportament care trebuie sancționat. Așa este firesc. Suntem democrație, dar nu suntem anarhie. Democrația funcționează în beneficiul celor care respectă legea, regulile și noi ca guvern și celelalte autorități trebuie să fie în acest dispozitiv de asigurare a respectării legii”, a mai spus Orban.

Starea de alertă se instituie de Guvern, prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări. Important de precizat este că odată adoptat prin Hotărâre de Guvern, actul normativ produce imediat efecte juridice, inclusiv până la votul parlamentarilor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *