Orban transmite Parlamentului solicitarea de învestire a guvernului pe 10 februarie. Anticipate împreună cu alegeri locale? Stelian Ion: „PSD nu va vota „pentru”, ar cădea în penibil. Vor face șicane procedurale”

Ludovic Orban, în calitate de premier desemnat, va transmite Parlamentului luni, 10 februarie, solicitarea de învestire a noului guvern. Din acel moment, va începe să curgă și termenul de 60 de zile prevăzut de Constituție pentru ca președintele să poată dizolva Parlamentul dacă acesta va respinge cel puțin două solicitări de învestitură. Cel mai probabil, Ludovic Orban va transmite Parlamentului aceeași listă de miniștri și un program de guvernare actualizat.

CITEȘTE ȘI:

Președintele Klaus Iohannis este convins să meargă spre alegeri anticipate și forțează Parlamentul să refuze premierul desemnat. Dacă Parlamentul nu-l votează pe Orban, atunci cu siguranță a doua desemnare a președintelui va fi tot Ludovic Orban. 

CITEȘTE ȘI:

„Noi am spus deja că vrem să mergem spre anticipate și pasul normal este să respingem propunerea de guvern. Asta o să facă și PNL și asta e strategia… Respingem propunerea și mai facem un pas spre anticipate, asta e ideea. Cred că toată lumea înțelege despre ce e vorba. Nu e vorba că nu au încredere (liberalii – n.r.) în proprii oameni, ci despre asumarea organizării alegerilor anticipate. PSD nu ar vota „pentru”, ar cădea în ridicol, în penibil. Pe de altă parte, cred că o să recurgă la alte mijloace: tot felul de boicoturi, de șicane procedurale, astfel încât să nu se ajungă la un vot. Odată cu localele (anticipatele – n.r.) nu cred că se vor putea face, pentru că e o decizie a CCR foarte clară în privința asta. Probabil se vor face după locale, o săptămână sau două, în iunie. Dacă intrăm prea mult în vară, spre toamnă, ne apropiem de alegerile la termen și nu își mai au rostul. Va fi și perioadă de vacanță și lumea nu prea va ieși la vot…”, a spus deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Alegerile parlamentare anticipate sunt o provocare pentru sistemul electoral din România, dar mai ales pentru instituțiile statului român, care vor trebui să se organizeze exemplar. Totuși, ținând cont că există deja o decizie a CCR care interzice comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, scad drastic șansele pentru a vota în același timp și pentru locale, și pentru parlamentare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.