Orban: „Știm foarte clar că multe terase se transformă în discoteci și riscul epidemiologic este foarte mare!”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința desfășurată marți Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare. Printre noile restricții introduse se regăsesc obligativității purtării măștii de protecție, în anumite  intervale  orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență; interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și  nealcoolice în spațiile special  destinate, în intervalul orar 23:00 – 06:00. Prevederea pentru plaje, privind distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici), a fost abandonată.

Propunerile CNSU trebuie să fie aprobate de Guvern și, miercuri seară, Executivul a dat undă verde pentru noile restricții. Printre altele, numărul clienților la terase va fi limitat, după cum a anunțat premierul Ludovic Orban:

În ceea ce privește organizarea activității pe terase, propunerea CNSU este aceea de a limita numărul de clienți care se află în același timp pe terase, la numărul de locuri disponibile pe scaune. Știm foarte clar că foarte multe terase se transformă pur și simplu în discoteci, în cluburi. De fapt, sunt cluburi mascate. Evident că riscul epidemiologic este foarte mare în cazul desfășurării altor activități decât activitățile de servire a mesei sau de consum de băuturi alcoolice și nealcoolice și măsura pe care o vom impune este de a limita numărul clienților la numărul de scaune care există pe terasă. De asemenea, propunerea CNSU este aceea de a impune obligativitatea portului măștii și în aer liber în anumite spații, în anumite intervale orare. Vom împuternici CJSU-rile de a decide această măsură de obligativitate. (…) Noi permitem prin HG adoptarea unor astfel de decizii de CJSU-ri, la propunerea DSP-urilor, care trebuie să facă o evaluare a riscului epidemiologic pentru diferitele categorii de activități”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *